Soluții de ambalare fără plastic

 • Recycle Bin
 • Trash Conteiners

Soluții de ambalare fără plastic

Afișat la 04/05/2021

Limitarea pe cât posibil a utilizării obiectelor din plastic reprezintă o parte importantă a trendului din ce în ce mai popular, cunoscut sub denumirea „Viața după plastic”. Care este obiectivul directivei privind interzicerea plasticului de unica folosință ? Să prevină și să reducă impactul anumitor produse din plastic asupra mediului înconjurător și să promoveze tranziția către o economie circulară. Urmează să intre în vigoare o serie de măsuri aplicabile produselor la care se referă directiva, între acestea numărându-se o interdicție la nivelul Uniunii Europene de a utiliza produse de unică folosință din plastic acolo unde există alternative – inclusiv în industria alimentației publice.

Dintre produsele din plastic ce vor fi interzise în conformitate cu prevederile directivei menționăm:

 • Tacâmurile (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
 • Farfuriile
 • Paiele
 • Bețișoarele de urechi;
 • Bețișoarele pentru amestecarea băuturilor;
 • Bețele folosite pentru prinderea baloanelor
 • Recipientele alimentare produse din polistiren expandat
 • Produsele confecționate din plastic oxodegradbil.

Adaptarea la noile standarde europene va reprezenta o provocare pentru industriile ambalajelor și bunurilor ambalate. Iată care este programul pentru introducerea noilor cerințe:

 • De la data de 3 iulie 2021 se interzice punerea pe piață a 10 produse din plastic de unică folosință
 • De la data de 3 iulie 2021, toate paharele de unică folosință din plastic și hârtie trebuie să fie marcate cu anumite elemente grafice
 • De la data de 3 ianuarie 2025, dopurile și capacele din plastic vor putea fi puse pe piață doar dacă vor fi atașate la sticle și recipiente
 • Din anul 2025, toate sticlele de plastic va trebui să fie realizate din material reciclat în proporție de cel puțin 25%, iar din anul 2030 acest procent va fi de 30%
 • Se estimează ca până în anul 2025 rate de colectare și reciclare a sticlelor pentru băuturi din plastic de unică folosință să ajungă la 77%, iar până în anul 2029 la 90%.

Ambalajele ecologice nu se laudă doar cu un aspect plăcut și culori naturale. Ele se descopun - o caracteristică grație căreia nu poluează mediul. Cât despre caracterul lor practic? Sunt potrivite pentru a transporta alimente uscate, lichide sau uleioase. Tacâmurile din lemn sau farfuriile comestibile din tărâțe sunt exemple de produse care deja funcționează pe piața europeană. Diverse resurse naturale disponibile la scară largă sunt utilizate pentru a crea ambalaje inovatoare și ecologice - între acestea enumerăm bambusul, fibrele de cocos și algele. O altă idee interesantă este reutilizarea materialelor brute ce reprezintă deșeuri din alte industrii sau sectoare de producție - este cazul paharelor din plastic reutilizabile realizate din zaț de cafea. Iată câteva argumente pro și contra pentru diverse tipuri de alternative la plastic.

AMBALAJE DIN HÂRTIE

Paper Packaging

Cutiile alimentare din hârtie reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni din punct de vedere al protecției mediului. Totuși, acestea nu sunt potrivite pentru orice aliment sau preparat. Sunt perfecte pentru cartofi prăjiți, burgeri sau pizza, tortilla, wrap-uri sau diverse tipuri de sandvișuri, dar și prăjituri și dulciuri. Totuși, nu se pot pune în cutii din hârtie preparate foarte moi sau umede, care conțin mult sos sau au o textură semilichidă. Sigur, există și recipiente din hârtie care îndeplinesc aceste cerințe, însă de cele mai multe ori sunt acoperite cu folie de plastic pe interior, ceea ce nu doar că exclude componenta ecologică, ci face respectivele ambalaje să fie dificil de procesat (este aproape imposibil să se separe stratul subțire de folie de hârtie). Al doilea dezavantaj al ambalajelor de hârtie este faptul că acest material menține căldura mai puțin decât aluminiul sau polistirenul, spre exemplu.

AMBALAJE DIN TRESTIE DE ZAHĂR

Yellow Paper Pacjaging

Recipientele din trestie de zahăr reprezintă o alegere foarte bună. Sunt produse din bagasă, care este ceea ce rămâne după procesarea trestiei de zahăr. Prin urmare, aceste ambalaje nu doar că sunt realizate din materiale brute naturale, ci chiar reprezintă un bun exemplu de reutilizare creativă - folosirea reziduurilor pentru a produce elemente de valoare. Vesela din bagasă prezintă multe avantaje. Acest material menține căldura mai bine decât hârtia, se înmoaie abia după aproximativ 12 ore (cu siguranță mâncarea ajunge la client și este și consumată în acest interval) și poate fi folosit în cuptoarele cu microunde. În plus, aceste recipiente sunt complet compostabile. Nu este recomandabil ca procesul să se facă în dispozitive de uz casnic, deci ideal este să fie aruncate în containerele pentru deșeuri biodegradabile.

AMBALAJE DIN TĂRÂȚE

Sugarcane

Farfuriile, bolurile și tacâmurile de unică folosință realizate din tărâțe nu pot fi utilizate pentru ambalarea mâncării în regim takeaway, însă pot fi puse la dispoziția clienților dacă, spre exemplu, comanda este un platou, care să fie împărțit între mai multe persoane. Vesela este foarte rigidă, deci poate fi utilizată confortabil. Farfuriile sunt și ele comestibile, dacă cineva vrea să încerce. De asemenea, se descompun ușor, prin urmare trebuie aruncate în containerele pentru deșeuri reciclabile.

AMBALAJE DIN BAMBUS

Bamboo

Tacâmurile de unică folosință sunt de multe ori confecționate din bambus pentru că acest material este rigid, durabil și rezistent la temperaturi mari. În ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe farfurii și tăvi realizate din acest material. Au câștigat popularitate și "bărcuțele" din bambus folosite pentru preparatele tip "finger food". Deși materialul este compostabil, marele dezavantaj este că recipientele nu sunt foarte potrivite pentru takeout sau livrare.

AMBALAJE REFOLOSIBILE

Glass Packaginds

Este soluția cea mai radicală și ecologică, generând zero deșeuri. Servirea de preparate ce pot fi consumate în cantități relativ mici - spre exemplu iaurt cu cereale, spume, paste, supe sau salate - ambalate în borcane care să fie returnate la restaurant după consum este o soluție ce câștigă popularitate. Se generează mai puține deșeuri pentru că borcanul revine în circulație. Cea mai radicală soluție o reprezintă însă folosirea de recipiente alimentare reutilizabile - preferabil unele de sticlă. Din păcate, este o ofertă care se adresează doar persoanelor care au opinii pro-ecologice extrem de puternice. Deși generează aproape zero deșeuri, aceste recipiente care sunt rezistente la temperaturi ridicate sau scăzute, pot fi folosite în cuptorul cu microunde și în cuptor și nu afectează calitatea preparatelor, prezintă totuși și unele dezavantaje majore. Sunt grele - deci transportul generează o amprentă de carbon mai mare și, mai presus de orice, sistemul de livrare, recuperare, curățare și dezinfectare a recipientelor este complicat și dificil de implementat, ceea ce face ca preparatele ambalate în acest fel să fie mult mai scumpe.

PLASTIC BIODEGRADABIL

Trash Bin

Bioplasticul este făcut din polilactidă (sau acid polilactid, PLA), prin urmare este un polimer, la fel ca plasticul convențional. Diferența este că produsele din polilactidă sunt compostabile și se degradează în decurs de 45-90 de zile. Prin urmare, la fel ca și bagasa, trebuie aruncate la containerul pentru deșeuri reciclabile. Avantajul bioplasticului este și faptul că se comportă aproape la fel ca plasticul pe bază de petrol, prin urmare este complet impermeabil. Este utilizat pentru producția de pahare pentru băuturi, boluri pentru supă, sosuri și salate, capace pentru recipiente și paie. Vestea bună este că PLA este folosit și la foliile de sigilare, prin urmare preparatele "la pachet" sau cele livrate în regim de catering pot fi așezate în cutii din trestie de zahăr și apoi închise ermetic cu folie din PLA.

 

De ce să folosim plastic dacă există ambalaje la fel de ușoare și funcționale, făcute însă din materii prime naturale ? Alegerea vă aparține, însă clienții vor aprecia cu siguranță faptul că vă preocupă protecția mediului și alegeți recipiente moderne, biodegradabile sau compostabile.