O cascadă de arome proaspete de legume – Tocănițe moderne din legume de vară

  • 07 06

O cascadă de arome proaspete de legume – Tocănițe moderne din legume de vară

Afișat la 06/07/2022

Odată ce sosește canicula, tot ce ne dorim este să avem pe masă mâncăruri ușoare, nutritive, preparate cu legume proaspete.

În luna iulie, natura ne oferă tot ce are mai bun: toate legumele sunt proaspete, disponibile și mai ales fragede, fie că este vorba despre varză, fasole verde sau cartofi noi - lista este nesfârșită. Există o categorie de mâncăruri ce îndeplinește toate aceste dorințe gastronomice estivale și, în plus, poate fi preparată din orice legumă: vorbim, desigur, despre lumea diversă a tocănițelor. Servite reci sau calde, preparate cu smântână și ou sau doar cu propriul lor sos, dintr-o singură legumă sau din mai multe - rețetele de tocănițe de legume sunt, într-adevăr, o varietate la fel de largă ca și paleta de ingrediente. Trebuie doar să cunoașteți aceste ingrediente pentru a ști cum să le valorificați la maximum.

Legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, sunt un mare succes în timpul verii. A prepara o tocăniță bună cu spanac este o provocare - rezultatul final trebuie să fie suficient de dens, dar să nu aibă un gust prea "verde", iar preparatul final trebuie să fie cremos, moale și untos, dar nu grețos. Cea mai bună bază poate fi creată prin fierberea unui amestec de bulion, usturoi călit, smântână pentru gătit și lapte până ajunge la densitatea unei tocănițe de legume. La aceasta se adaugă spanacul, opărit în prealabil, împreună cu unt, piper, sare și pesmet înmuiat în lapte și apoi strecurat. Ca o notă finală, adăugați un ou și reduceți focul pentru a fierbe tocănița doar până când oul se întărește. Tocănița este delicioasă caldă sau rece, este bogat aromată, dar ușoară, perfectă pentru o zi toridă de vară și pur și simplu strălucește de savoare. Poate fi servită împreună cu preparate din brânză și cartofi, cum ar fi crochetele de cartofi umplute cu brânză Gouda din oferta Aviko.

Vara are o anumită "exclusivitate" asupra dovleceilor fragezi, deoarece aceste legume nu oferă o savoare maximă nici congelate, nici importate de departe - dovleceii sunt delicatese ale verii și trebuie să vă bucurați de savoarea lor în sezonul estival. Alegeți dovlecei care sunt încă destul de mici și de culoare verzuie, mai degrabă decât alb sau un galben tern. Cu cât sunt mai delicați, cu atât mai ușor pot fi preparați. Fierbeți dovleceii rași grosier în apă în care ați adăugat puțin lapte, zahăr și sare, împreună cu o legătură de mărar și lăsați-i până se înmoaie După un timp, scoateți mărarul și adăugați mărar proaspăt tocat la sfârșit. Când dovleceii sunt fragezi, preparați un amestec de smântână și ou în apa în care au fiert dovleceii, apoi adăugați amidon amestecat cu apă rece pentru a obține consistența finală. Vă puteți bucura de toată savoarea tocăniței de dovlecei dacă aceasta este servită rece sau cel mult călduță. Este o combinație delicioasă cu orice pește la grătar sau cu chiftele ușor condimentate, iar pentru vegani,  burgerul de porumb picant oferit de Aviko este o opțiune excelentă.


Tocănița de roșii și varză poate să pară puțin demodată, dar cu ajutorul tehnologiei moderne rețeta poate fi "ștearsă de praf" și chiar dusă la un nivel cu totul nou. În loc să gătiți un sos de roșii de modă veche din pastă de tomate și țelină, îngroșat cu făină, puteți găti un sos suculent, aromat și ușor în stil italian. Varza nu trebuie să fie rasă, ci poate fi adăugată în sos ca un fel de friptură. Pentru aceasta, asezonați o varză proaspătă de vară cu sare, piper și ulei de măsline, înfășurați-o în folie de aluminiu și gătiți-o în cuptorul încins până când căpățâna de varză poate fi străpunsă cu ușurință cu o furculiță. Tăiați varza înmuiată în felii, pe care le prăjiți apoi într-o tigaie, așezându-le cu partea tăiată direct pe suprafața încinsă, în așa fel încât straturile de varză să formeze un model frumos auriu. Mâncarea de varză și roșii preparată în stil modern se combină bine cu diverse semințe prăjite, cele de dovleac fiind cele mai potrivite, dar și cu nuci, sortimente de pește gras cum ar fi sturionul sau marele clasic, dar la fel de bine reprezintă o garnitură potrivită și pentru costițe prăjite cu usturoi.