mancarii_stradale_aviko

Povestea de succes a mâncării stradale în România

În zilele noastre nu mai trebuie să mergem neapărat la un restaurant pentru a ne bucura de ceva cu adevărat gustos. Mâncarea stradală (street food) este populară în întreaga lume pentru că poate să le ofere oamenilor o experiență gastronomică de primă clasă - și nici măcar nu trebuie să se oprească din plimbare pentru a se bucura de ea!

Plimbări gastronomice delicioase

S-ar putea crede că este un fenomen nou, dar street food-ul are, de fapt, o istorie care datează de mii de ani - atât în Orient, cât și în Occident. 

În Grecia antică, peștișorii prăjiți au fost primul fel de mâncare de stradă, bucurându-se de o popularitate foarte mare (chiar dacă unii aristocrați de modă veche încă priveau cu un ușor dispreț obiceiul de a mânca în public). De asemenea, în timpul săpăturilor de la Pompei (Italia) au fost descoperite dovezi ale existenței unui număr mare de vânzători ambulanți ce ofereau diverse preparate. Potrivit istoricilor, mâncarea stradală era consumată pe scară largă și de locuitorii simpli din Roma antică, ale căror locuințe nu aveau cuptoare proprii și pentru care supa de năut cu pâine și pasta de cereale erau felurile de mâncare cele mai comune. În alte regiuni ale lumii, de exemplu, în China antică, mâncarea de stradă era destinată nu numai claselor sociale inferioare: cei înstăriți își trimiteau servitorii să le cumpere mâncare de pe stradă și să le-o aducă pentru a o consuma în casele lor.

Mâncarea de stradă este populară în România?

Dar care este, oare, situația din România în prezent? Ei bine, mai nou, românii s-au îndrăgostit, pur și simplu, de mâncarea de stradă. Mâncarea la rulotă i-a cucerit pe gurmanzi, dar și pe antreprenori. Tot mai mulți tineri se îndreaptă către afacerile cu burgeri, pizza sau salate preparate în mașină și vândute direct în stradă. Așa a luat naștere, pe străzile din orașelor din România, un amestec eterogen de arome și culturi provenite din toate colțurile lumii.

Două prejudecăți trebuie însă eliminate în orice caz, ca să nu ajungem ca grecii din antichitate, care au ratat bucuria de a savura aceste delicii din cauza snobismului. Pe de o parte, a urma trendul street food nu înseamnă cosmopolitism și globalism plictisitor, iar pe de altă parte, street food nu este același lucru cu junk food sau fast food!

aviko churros retete

Street food-ul oferă cadrul ideal pentru a readuce la viață preparate clasice

În ceea ce privește continuarea tradițiilor noastre românești în forme noi, street food-ul oferă cadrul ideal pentru a readuce la viață preparate clasice într-un mediu diferit. Mâncarea stradală cu specific românesc este cea mai interesantă inovație a genului la noi în țară. La ce fel de feluri de mâncare ne putem gândi?

"Kebab"-ul românesc, sau frigăruile, se prepară de obicei cu piept de pui care este marinat peste noapte și apoi fript pe grătar, singur sau împreună cu legume. Acest fel de mâncare poate fi preparat și cu alte tipuri de carne, cum ar fi cu carne de porc, vită, șuncă sau slănină. Brânza prăjită sau cașcavalul pane ar fi o altă opțiune, care poate fi însoțită în mod tradițional de cartofi prăjiți, piure de cartofi sau mămăligă și poate fi servit nu numai ca aperitiv în baruri și restaurante, ci și ca mâncare de stradă. 

În sfârșit, mititeii au fost dintotdeauna cel mai apropiat lucru de mâncarea de stradă 100% originală românească. Rulourile de carne tocată la grătar, preparate dintr-o combinație de carne de miel, porc, vită și cu condimente precum cimbru, anason, piper negru și usturoi ar merita să fie cunoscute la nivel mondial. Cine știe, poate va veni în curând momentul în care, cu ajutorul unui marketing inteligent, această specialitate românească din categoria street food va fi cunoscută în toată lumea.

aviko_cartofi_prajiti_traditionali_oerfriet

Chiar și felurile de mâncare enumerate ne arată că, în cazul mâncării stradale, nu este vorba, pur și simplu, de junk food sau fast food, în sens peiorativ, ci că mâncărurile tradiționale, bine pregătite, pot ajunge să facă parte din cultura street food internațională. 

Iar dacă și pentru voi calitatea este importantă, veți putea oferi clienților mâncare stradală cu garnituri care ar fi potrivite chiar și pentru cele mai pretențioase restaurante. Mâncarea stradală merge cel mai bine cu cartofii pai, astfel încât pentru aproape orice variantă de street food veți avea nevoie de cartofii prăjiți premium de la Aviko! Datorită învelișului fără gluten, care îi face să fie deosebit de crocanți, cartofii prăjiți Aviko sunt obținuți din cele mai bune soiuri și se mențin calzi mai mult timp. Încercați-i și voi și savurați din plin succesul și recenziile pozitive ale clienților!