mancare_asociere_de_bere-aviko

De la tendință de nișă la curent dominant – cum au devenit berile artizanale un element distinctiv pentru ofertele restaurantelor

De câțiva ani încoace observăm că din ce în ce mai multe restaurante își construiesc ofertele în jurul unor elemente centrale precum propriile materii prime și producția de băuturi. Unul dintre motivele pentru popularitatea în creștere a producției artizanale îl reprezintă dorința din ce în ce mai mare a consumatorilor de a savura produse naturale și ecologice.

Bere industrială sau artizanală - care sunt diferențele?

Berile artizanale, despre care vorbim în acest articol, au deseori puține calorii și conțin o cantitate mică de alcool, dar în același timp au o aromă distinctă. Acest trend este consolidat de faptul că prețuim din ce în ce mai mult produsele personalizate și unice, care sunt create de la cap la coadă la nivel local. O astfel de caracteristică le este de ajutor restaurantelor care doresc să se evidențieze pe piață, aducând plus valoare ofertei acestora.

Să începem prin a afla care este diferența dintre cele două tipuri de bere. Fabricile industriale produc în fiecare an milioane de hectolitri de bere și sunt prezente în mod obișnuit în magazine și în baruri, concentrându-se în special pe volume mari și pe satisfacerea gusturilor și așteptărilor consumatorilor de masă. Berile tip Lager sunt dominante, însă odată cu apariția preferinței pentru berile artizanale putem observa că pe rafturile magazinelor au început să apară și beri IPA (India Pale Ale) și APA (American Pale Ale).

Berea artizanală se produce în general în mici fabrici locale. Se caracterizează în special prin diversitate și prin deschiderea către a experimenta cu gusturile și aromele băuturii. Fiecare mic producător se concentrează pe extragerea unui număr limitat de tipuri de bere - de aceea avem ocazia de a savura sortimente precum Witbier, LAMBIK, Gueuze, Pils sau English Pale Ale.

De ce apare berea artizanală în oferta unui număr din ce în ce mai mare de restaurante ?

Berile artizanale pot reprezenta o bună soluție pentru restaurante și baruri, datorită caracteristicilor pe care le dețin, întrucât cele mai multe sunt nepasteurizate, sunt în general sunt produse la nivel local de un berar, nu de un utilaj, și sunt create fără ajutorul unor metode industriale rapide. Inconvenientul este că din cauza acestor aspecte berile artizanale au termen scurt de valabilitate, însă partea bună este că ele aduc un plus de exclusivitate ofertei gastronomice. Unele localuri chiar merg mai departe și decid să colaboreze cu berării artizanale și să producă beri artizanale sub propriul lor brand. "În berăria noastră producem din ce în ce mai multe branduri, așa numita etichetă privată, dedicată exclusiv proprietarilor de companii din industria HoReCa. Vorbim despre diferite tipuri de branduri, de la cele super premium, a căror bere ajunge la restaurante prestigioase, până la colaborarea cu localuri care servesc pizza sau burgeri, care își creează brandurile de bere folosind variante consacrate - precum pilsner sau berea din grâu, care sunt perfecte pentru zilele fierbinte de vară", a explicat Agnieszka Łapaj, proprietar al berăriei artizanale Jan's Craft Breweries, într-un interviu acordat portalului [1]

mancare_asociere_de_bere-blog_aviko

Asocierea berii cu mâncarea - arta de a combina aromele

Conceptul de asociere a mâncării cu băutura se referă la arta de a combina arome, care de multe ori înseamnă aducerea împreună a unor gusturi care, la prima vedere, nu par să se potrivească. Demersul de a crea un meniu excelent, pentru care să existe opțiunea de asociere cu un sortiment de bere (mai exact, combinarea unor anumite sortimente de bere cu anumite feluri de mâncare) poate avea drept rezultat nu doar creșterea profiturilor, ci și crearea unui avantaj în fața concurenței.

Asociația Berarilor a prezentat trei principii de bază ce ar trebui aplicate atunci când se asociază mâncarea cu berea :

1. Combinați tăria cu tărie - preparatele ușoare se potrivesc cel mai bine cu beri ușoare, în timp ce mâncărurile cu arome complexe au nevoie de beri mai tari - nimic nou sub soare în această privință. Gustul este influențat de mulți factori: în ceea ce privește berea, acești factori sunt procentul de alcool, amăreala malțului și modalitatea de fermentare. În cazul mâncărurilor, gustul este dat în special de grăsime și condimente.

2. Găsiți armonia - echilibrul dintre gusturi și mirosuri este cheia succesului asocierii. Gustul de nucă al berii English Style Ale și brânza Cheddar, notele de cafea prăjită din Berea Imperial Stout și trufele de ciocolată, berea Oktoberfest Lager cu caramel și friptura de porc - iată doar câteva exemple.

3. Aveți în vedere nu doar gustul, ci și textura preparatelor - anumite texturi de alimente și de beri interacționează între ele în mod diferit, specific, dar nu întotdeauna previzibil. Unele pot crea un duet perfect, altele pot forma un amestec exploziv. Mâncărurile care conțin multe grăsimi și zahăr se potrivesc bine cu beri amărui din hamei, ușor dulci, cu note de malț prăjit și conținut ridicat de alcool. Carbonatarea berii va echilibra mâncărurile grase. Dulceața malțului conferă o senzație de răcorire, așa că dacă aveți în meniu preparate picante, sugerați combinarea acestora cu beri cu malț, precum Stout sau IPA.

Iată câteva exemple de asocieri între sortimente de bere și aperitive Aviko:

Lager - aceste sortimente de bere au un gust clasic, nu copleșitor, astfel că pot fi extrem de versatile, iar nivelul de carbonatare se potrivește perfect cu brânzeturi mai ușoare, cum sunt salatele sau brânzeturile. Asociați berile tip Lager cu batoane de brânză mozzarella (Mozzarella Fingers) pentru o combinație gustoasă.

Berea blondă Amber lager este mult mai răcoritoare, datorită nivelului său de carbonatare, dar și mai grea, de aceea se potrivește bine cu arome mai puternice, cum ar fi brânza cu mucegai sau tocana de vită. Berea Amber lager este o alegere perfectă pentru a fi servită alături de un platou cu tapas și snacksuri, dar în special se potrivește cu inelele de ceapă (Onion Rings) și gustările umplute cu cremă de brânză și jalapeño (Jalapeño Snacks) de la Aviko.

Berea din grâu este deseori dulce, cu note florale, și se potrivește perfect cu ierburi aromate, condimente și legume proaspete. O puteți servi împreună cu preparate asezonate cu pătrunjel sau coriandru - spre exemplu tabbouleh, chimichurri sau salsa verde.

India pale ale (IPA) - hameiul cu aroma citrică intensă ce se regăsește în berea IPA fac ca aceasta să fie un acompaniament perfect pentru mâncărurile picante, dulci și grase. Preparatele la grătar sau aripioarele picante se combină perfect cu aromele amărui din berea IPA. Gustările de brânză cu ardei roșu și sos Habanero (Habanero Cheese Nuggets) și buletele cu brânză Cheddar neagră cu ardei jalapeño (Cheesy Black Nuggets) de la Aviko au un aspect distinct și o aromă suprinzător de iute, ceea ce le face perfecte pentru a fi asociate cu berea IPA.

Berile de tip American pale ale (APA) conțin o cantitate puțin mai mică de hamei, în comparație cu sortimentele IPA, însă au un iz mai pronunțat de malț, de aceea se potrivesc foarte bine cu brânzeturi maturate și preparate din carne la grătar - deci sunt ideale pentru burgeri. Aperitivele pe bază de macaroane cu brânză (Mac & Cheese Triangles) de la Aviko reprezintă o altă opțiune de preparat clasic american potrivit pentru a fi servit împreună cu aceste sortimente de bere.

Berile Porter sau Stout - au o culoare închisă și un gust puternic și pot fi cremoase, dulcege și chiar cu o notă de ciocolată, ori, dimpotrivă, pot fi amare precum cafea. Combinația de note parfumate subtile se potrivește de minune cu preparate afumate și gătite lent, cum este ceafa de porc la cuptor. Aceste sortimente de bere pot fi servite cu cartofii prăjiți Grip'n Dip de la Aviko și cu sosuri de casă - cu siguranță clienții vor fi încântați.

Berile fructate - ușoare și proaspete, cu un gust fructat delicios și pregnant, deseori cu ușoare note botanice, aceste sortimente sunt perfecte alături de fructe de mare, salate sau brânzeturi ușoare. O salată Caesar sau o porție de creveți ar fi însoțitorul perfect pentru o astfel de bere. Dacă serviți varianta WEGE, asociați-o cu o salată cu gustări crocante cu brânză.

 

Surse:

[1] https://ouichef.pl/artykuly/239422,jak-wlasna-marka-piwa-wzmacnia-wizerunek-lokalu-gastronomicznego

appetizers-aviko-grip-and-dip