churros_el_bulli

Churros „El Bulli”

Ingrediente

Porții: 4

  • 8 Aviko XXL Churros
  • 3 cepe mari, tăiate subțire
  • 2 linguri de unt
  • 1 linguriță de frunze de cimbru (plus câteva suplimentar, pentru decor)
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 100 g brânză fină de capră
  • 2 linguri de cremă de oțet balsamic
  • zeama de la 1 lămâie
  • 2 lingurițe de miere cu trufe
churros_el_bulli

Preparare

Churros:

1.  Când încă sunt congelate, se taie batoanele churros XXL de la Aviko în bucăți de dimensiuni egale (aproximativ 4-5 cm fiecare).

2.  Se încălzește ulei într-o friteuză sau într-o oală mare, cu fundul gros, la temperatura de 180 °C.

3.  Se prăjesc bucățile de churros până devin rumene și crocante. Se scurg pe prosoape de hârtie, pentru a elimina uleiul în exces.

 

Caramelizarea cepei:

1.  Într-o tigaie mare se topește untul la foc mediu.

2.  Se adaugă ceapa tăiată și se lasă totul pe foc timp de 10 minute, amestecând din când în când.

3.  Se presară înăuntru zahărul brun și frunzele de cimbru, apoi se reduce intensitatea focului.

4.  Se continuă gătirea încă 10-15 minute, până când ceapa devine aurie, moale și caramelizată. Se dă tigaia de pe foc.

 

Asamblarea preparatului:

1.  Se aranjează bucățile de churros prăjite pe un platou sau în boluri individuale.

2.  Peste churros se pune un strat generos de ceapă caramelizată.

3.  Deasupra se fărâmițează brânza de capră în mod uniform. 

4.  Se stropește preparatul cu crema de oțet balsamic și cu mierea cu trufe.

 

Ultimele detalii:

1.  Se presară coajă de lămâie, pentru o notă proaspătă de citrice.

2.  Se ornează cu frunzele de cimbru suplimentare, pentru un plus de aromă și pentru prezentare.

 

Pont de la chef

Servește acest preparat cald ca aperitiv elegant sau desert savuros. Asociază-l cu un vin spumant ușor sau cu o limonadă răcoritoare, pentru a echilibra aromele bogate și dulci.

Aviko churros_xxl_farfuria