Cartofi dulci prăjiți cu dip de roșii, limetă și cardamom
Ingrediente
Porții: 4
Pentru cartofii prăjiți
- 500 g de cartofi dulci prăjiți de la Aviko
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de chimion măcinat
- o jumătate de linguriță de cardamom măcinat
- o jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- o jumătate de linguriță de sare, sau sare după gust
- 1 lingură de sirop de arțar
Pentru dip
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 ardei chilli verde, tăiat subțire
- 1 hașmă, tocată mărunt
- 4 roșii prunișoare, tăiate
- 2 linguri de pastă de roșii
- 1 linguriță de zahăr
- o jumătate de linguriță de cardamom măcinat
- o jumătate de linguriță de chimion măcinat
- coaja și zeama de la o limetă
- 1 lingură de mărar proaspăt, tocat fin
Mod de preparare
Se prepară cartofii dulci prăjiți de la Aviko în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj.
Imediat după prăjire, într-un bol se combină cartofii dulci prăjiți cu ulei de măsline, chimion, cardamom, piper negru și sare. Apoi se stropește totul cu sirop de arțar și se amestecă (prin aruncare) pentru ca feliile de cartofi să fie acoperite.
Se prepară sosul cu roșii, limetă și cardamom
Într-o tigaie se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se călește usturoiul, ardeiul chilli verde și hașma, până când se înmoaie și își degajă aromele. Se pun roșiile prunișoare și pasta de roșii și se mai lasă totul pe foc timp de câteva minute. Se adaugă zahărul, cardamomul și chimionul. Se lasă pe foc până când roșiile se desfac și sosul se îngroașă. La final, se asezonează sosul cu zeamă și coajă de limetă și mărar proaspăt. Se condimentează cu sare și piper.
Cartofii dulci prăjiți încă fierbinți se așază peste sosul cu roșii, limetă și cardamom sau sosul se poate oferi separat, pentru înmuierea cartofilor. Opțional, se poată adăuga și sos chimichurri.
Sfat de la chef
Dulceața siropului de arțar va completa condimentele și va adăuga cartofilor un gust caramelizat delicios.