
Tocană flamandă și cartofi cu ierburi aromate
Ingrediente
Porții: 4
- 800 g Aviko Mashed Potatoes (preparat în conformitate cu instrucțiunile)
Pentru tocana de vită:
- 500 g de carne de vită (spată tăiată cuburi)
- 2 linguri de făină
- 2 linguri de unt
- 1 ceapă mare (tăiată julienne)
- 2 căței de usturoi (pisat)
- 300 ml bere brună
- 200 ml supă de vită
- 2 linguri de oțet din cidru de mere
- 1 lingură de zahăr brun
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță de cimbru (proaspăt sau uscat)
- sare și piper negru după gust
Pentru legumele murate:
- 100 g rădăcină de țelină (tăiată julienne)
- 100 g morcovi (tăiați julienne)
- 1 ceapă roșie mică (feliată subțire)
- 1 fir mic de praz (feliat subțire)
Marinadă 1 -2 -3:
- 50 ml de oțet din vin alb
- 50 ml apă
- 25 g zahăr
- Un vârf de cuțit de sare
Pentru uleiul aromat cu pătrunjel:
- 100 ml ulei de măsline
- 1 legătură mică de pătrunjel (doar frunzele)
- 1 cățel mic de usturoi
- Un vârf de cuțit de sare
Pentru decor:
- 1 lingură de semințe de muștar murate
- O mână de creson proaspăt

Preparare
Tocana de vită:
1. Se dau bucățile de carne de vită prin făină până când sunt acoperite uniform. Se scutură excesul de făină.
2. Într-o tigaie mare, cu fundul gros, se încălzește untul la temperatură medie. Se rumenesc cuburile de carne până când devin aurii pe toate părțile. Se scot din tigaie și se pun deoparte.
3. În aceeași tigaie se călește ceapa până devine moale și aurie. Se adaugă usturoiul și se lasă în continuare pe foc pentru încă 1 -2 minute.
4. Se pune carnea înapoi în tigaie. Se toarnă berea și supa de vită, îndepărtând bucățile prea prăjite.
5. Se adaugă oțetul din cidru de mere, zahărul brun, foile de dafin, cimbrul, sare și piper. Se amestecă bine.
6. Se acoperă tigaia și se lasă la foc mic timp de 2-3 ore, amestecând ocazional, până când carnea de vită devine fragedă și sosul se îngroașă. Se asezonează după gust.
Legumele murate:
1. Într-o cratiță se amestecă oțetul din vin alb, apa, zahărul și un praf de sare. Se dă în clocot, apoi se lasă să se răcească la temperatura camerei.
2. Într-un bol se așază țelina rădăcină tăiată, morcovii, ceapa roșie și prazul. După ce se răcește, marinata se toarnă peste legume.
3. Se lasă legumele la marinat timp de cel puțin 20 de minute (sau până la 2 ore în frigider, pentru un gust mai puternic).
Uleiul aromat cu pătrunjel
1. Se amestecă în blender uleiul de măsline, pătrunjelul, usturoiul și sare, până se obține un sos fin.
2. Se strecoară printr-o sită fină sau prin tifon, pentru a se obține un ulei limpede, de culoare verde deschis.
Asamblarea preparatului:
1. În mijlocul farfuriei se pune o porție generoasă de piure de cartofi Aviko.
2. Se pune cu lingura tocană peste piureul de cartofi.
3. Se aranjează legumele murate deasupra sau lângă tocană.
4. Se stropește cu ulei aromat cu pătrunjel.
5. Se decorează cu semințe de muștar murate și cu creson proaspăt.
Pont de la chef
Preparatul se servește fierbinte, alături de o felie de pâine cu coajă sau o salată. Asociază-l cu un pahar de bere brună, pentru o experiență flamandă autentică.