
Hummus cu sfeclă și falafel
Ingrediente
Porții: 4
Pentru boluri:
- 16 Aviko Falafel Bites
- 400 g hummus cu sfeclă (vezi rețeta mai jos)
- 100 g varză kale, fără cotor (blanșată și prăjită) - sau se pot folosi chipsuri de kale)
- 150 g năut (fiert)
- 1 linguriță de boia afumată
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de semințe de susan prăjite
Pentru hummus cu sfeclă:
- 2 căpățâni de sfeclă (aproximativ 200 g, fierte sau coapte și decojite)
- 400 g năut la conservă (scurs de lichid și clătit)
- 2 linguri de tahini
- 2 linguri de ulei de măsline
- zeama de la 1 lămâie
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță de chimion măcinat
- sare și piper negru după gust
- apă (dacă este nevoie, pentru a ajusta consistența)

Preparare
Varza kale:
Opțiunea 1: Varză kale proaspătă
1. Se blanșează frunzele de kale în apă clocotită cu sare timp de 1 minut, apoi se transferă într-o baie cu gheață, ca să se răcească.
2. Se șterg frunzele bine cu un prosop curat.
3. Se încălzește ulei într-o friteuză sau într-o, la temperatura de 180 °C.
4. Se prăjesc frunzele de kale timp de 30 de secunde - 1 minut, până devin crocante. Se scot și se lasă la scurs pe prosoape de hârtie. Deasupra se presară un vârf de cuțit de sare.
Opțiunea 2: Chipsuri de varză kale
1. Ca alternativă comodă se pot folosi chipsuri de varză kale gata preparate. Nu au nevoie de nicio pregătire.
Hummus-ul cu sfeclă:
1. Se taie sfecla coaptă și decojită în bucăți mari, care se pun într-un blender.
2. Se adaugă năutul, tahini, uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul și chimionul.
3. Se mixează până când se formează o pastă fină - dacă este nevoie se poate întrerupe procesul pentru a curăța pereții vasului.
4. Dacă hummus-ul este prea gros, se adaugă apă, câte o lingură, până când se ajunge la consistența dorită.
5. Se asezonează cu sare și piper negru după gust.
Năutul:
1. Într-un bol, se amestecă năutul fiert cu boiaua afumată, puțin ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare.
2. Se prăjește la cuptor, la temperatura de 200 °C, timp de 10-15 minute sau până când se rumenește ușor.
Prepararea gustărilor falafel de la Aviko și asamblarea bolului:
1. Se prepară gustările falafel de la Aviko în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj.
2. Pe fundul fiecărui bol se întinde un strat generos de hummus cu sfeclă.
3. În mijloc se aranjează 4 gustări falafel de la Aviko.
4. Se adaugă varza kale crocantă (preparată conform indicațiilor de mai sus sau gata preparată) și se așază năutul prăjit în jurul gustărilor falafel.
5. Se stropește preparatul cu ulei de măsline, iar deasupra se presară semințe de susan prăjite.
Pont de la chef
Servește imediat acest preparat, ca bol proteic în culori vibrante. Asociază preparatul cu pita caldă sau servește-l ca preparat de sine stătător, pentru o masă colorată și nutritivă.