Salvarea resturilor de mâncare – oferă o nouă viață cartofilor rămași!
Există unele feluri de mâncare ce pot fi lăsate să stea puțin mai mult după preparare, ba, uneori chiar le face bine. Cartofii însă nu fac parte din această categorie. Cartofii fierți sau copți și piureul de cartofi își pot pierde rapid atractivitatea. Chiar și după doar câteva ore nu mai oferă aceeași experiență gustativă ca în stare proaspătă – iar reîncălzirea nu face decât să înrăutățească rezultatul.
Chiar dacă ne străduim să pregătim întotdeauna cantitatea potrivită de cartofi prăjiți sau piure, se poate întâmpla să calculăm greșit. Cu toate acestea, pentru a evita risipa, merită să utilizăm ceea ce a rămas. Desigur, este important să încercăm aceste idei doar cu preparate de bună calitate, așa că trebuie să ne asigurăm mai întâi să nu fie stricate.
Cartofii fierți
Dacă ne-au rămas câteva bucăți de cartofi fierți, există mai multe moduri de a le da o nouă viață. De exemplu, pot fi perfecți pentru o salată de cartofi, deoarece ceapa și celelalte condimente adaugă o gamă întreagă de arome noi cartofilor. O altă idee bună este să folosim cartofii ca ingredient în preparate asemănătoare pastelor: putem face găluște, prăjituri sărate sau chiar gnocchi, care în mod garantat vor avea un gust mai bun decât cele cumpărate din magazin.
Dacă avem mai mult timp la dispoziție, putem prepara din cartofii fierți rămași niște plăcințele denumite rösti. Zdrobiți pot face parte din umplutura plăcintei cu mărar, iar în formă rasă se pot folosi în frittata. În sfârșit, o ultimă idee la îndemână este de a face piure de cartofi din ei, ceea ce ne aduce la următorul subiect.
Cartofii piure
Ce putem face dacă ne-a rămas tocmai piure de cartofi? Chiar dacă din piureul de cartofi de la Aviko putem prepara cu ușurință și porții mai mici, uneori se poate întâmpla să nu fie consumată toată cantitatea prevăzută. Atunci când refolosim cartofii fierți, putem încerca să îi facem să treacă neobservați sau să îi „transformăm” complet, dar în cazul piureului de cartofi putem merge în mai multe direcții. Una dintre acestea este să coacem piureul de cartofi. De exemplu, popularul fel de mâncare englezesc sheperd’s pie este acoperit cu un strat de piure de cartofi, care se coace în cuptor după ce a fost pus peste un ragù de carne și legume. Prăjirea împrospătează piureul de cartofi.
O idee mai simplă este să prăjim piureul într-o tigaie, împreună cu brânză sau cu șuncă și ciuperci sau să-l modelăm în găluște sau chiftele pe care să le prăjim într-o tigaie sau în ulei. Un alt fel de mâncare britanic este fishcake, un fel de chiftea cu pește. Cu somon, de exemplu, este de-a dreptul delicios! Putem prepara, de asemenea, plăcinte cu cartofi mai mici și mai dense – cu un rezultat final asemănător plăcintei americane – sau, ca o idee mai exotică, se poate încerca și kreplach-ul israelian, care constă din carne tocată acoperită cu aluat, de formă triunghiulară.
Piureul de cartofi poate fi transformat cu ușurință în alte garnituri pe bază de cartofi, cum ar fi cartofii Duchesse sau crochetele. Nu în ultimul rând, resturile de cartofi piure pot fi folosite și pentru a îngroșa supele cremă, dacă sunt amestecate cu lapte sau unt.
Cartofii prăjiți
Cartofii prăjiți sunt una dintre cele mai delicate preparate. Cartofii Super Crunch Premium de la Aviko rămân fierbinți și crocanți timp de 20 de minute, dar când se răcesc, devin repede neplăcuți, se întăresc sau se înmoaie. Cu toate acestea, nu trebuie să aruncăm cartofii prăjiți rămași.
Cea mai simplă idee este să-i folosim ca bază pentru preparate din cărnuri suculente sau să le adăugăm un sos. Așa se prepară, de exemplu, poutine-ul canadian.
De asemenea, putem reîmprospăta cartofii prăjiți prin coacerea lor într-o tigaie, împreună cu ouă și brânză, sau îi putem tăia bucăți și să îi punem din nou în tigaie, amestecându-i cu ceapă și smântână. Iar dacă vrem să dăm o nouă viață complet nouă cartofilor prăjiți, putem să-i zdrobim împreună cu făină, ouă și condimente, și apoi să prăjim amestecul în ulei, sub formă de langoș.