Aviko cracium ideas inspiration

Planificarea unui meniu de Crăciun pentru orice buzunar

Tuturor le place să sărbătorească, desigur, dar în actualul mediu marcat în întreaga lume de inflație nu toți oamenii beneficiază de aceleași oportunități, nici măcar de Crăciun. Așadar, atunci când planifici meniul festiv pentru restaurantul tău, gândește-te la diversele categorii de clienți care îi calcă pragul și la faptul că fiecare dispune de bugete diferite.

Meniu de sarbatoare de Craciun pentru fiecare buget

Doar așa vei putea profita la maximum de sezonul festiv – atât pentru ei, cât și pentru afacerea ta. În acest articol îți sugerăm o varietate de ingrediente, la diferite prețuri (atât carne, cât și pește), care sunt din ce în ce mai populare în România. Ceea ce au toate în comun este faptul că sunt de înaltă calitate și, cu ajutorul cunoștințelor tehnologice și al imaginației, pot fi folosite pentru a pregăti delicatese paradisiace pentru sărbători.   

 

Curcan – pentru clienții care se uită la preț

Friptura de curcan este un adevărat preparat de sărbătoare, fiind un element esențial pentru Ziua Recunoștinței în America și o specialitate de Crăciun în Europa. Datorită faptului că este un ingredient accesibil, carnea de curcan poate face parte din meniu la mesele de prânz, dar preparatele pot fi duse și la un alt nivel. Pentru un fel de mâncare festiv, poți umple un piept de curcan sau un copan de curcan cu o combinație specială, dulce-crudă, preparată din cireșe-prune-cremă sau gem de prune. Servește carnea cu sos de unt cu tarhon împreună cu elegantele crochete de cartofi. 

Pește - pentru cei care nu vor cheltuieli mari

Deși mulți îl consideră un simplu ingredient pentru preparatele servite pe plajă, merluciul este un pește de mare de super-calitate, cu carne albă și delicioasă. Este una dintre speciile de pește cu cel mai bun raport calitate-preț și este disponibil în cantități stabile pe tot parcursul anului. Gătit într-un aluat de bere aerisit, merluciul va căpăta un aer elegant și festiv. Poate fi servit excelent cu legume la grătar și piure de cartofi cremos. Nu uita de tradiții: în popor se spune că dacă mănânci pește la sfârșit de an, vei fi ca peștele în apă - și la fel de bogat ca solzii de pe pește!

 

Carne de pasăre - gama de prețuri medii

Păsările de curte cu carne roșie, cum ar fi gâștele și rațele, care erau preferatele bunicilor noștri în această perioadă a anului, sunt disponibile la un preț mai mare, dar totuși accesibil. Pulpele sunt de obicei disponibile la un preț ceva mai rezonabil decât pieptul. În plus, nu trebuie decât să dai la cuptor pulpele de gâscă sau de rață pregătite și asezonate bine, iar după doar 10 minute vei obține o friptură crocantă și gustoasă. Servită cu mere murate în vin, o garnitură de sos și cartofi prăjiți, este o adevărată afacere! Iar pentru iubitorii de arome tradiționale românești, aceste cărnuri fragede pot fi servite cu varză murată, hrean și ardei iute. 

Aviko cracium ideas inspiration

Pește - preț mediu

Un favorit universal este bibanul de mare, care se vinde bine în meniuri în orice perioadă a anului. Este un pește ușor de găsit, cel mai bine este să fie tăiat în fileuri și prăjit pe partea cu pielea. Dacă îl servești într-un meniu festiv, poate să fie însoțit de o garnitură și un sos elegant. Poate fi oferit cu țelină gătită în lapte cu unt, conopidă, topinambur și păstârnac și acompaniat de un sos de salvie cu unt. Dacă te gândești la o garnitură tradițională românească, bibanul poate fi servit și cu fasole bătută - pentru cei care vor să reînvie atmosfera de la țară de altădată, sau alături de  cartofi gratinați, un produs elegant de iarnă.

 

Friptură de vită - gama de prețuri de top

O friptură de vită delicioasă ar trebui să fie în secțiunea premium a meniului festiv. Carnea de vită Angus este o rasă cu un raport calitate-preț foarte bun, cu arome excelente atunci când este păstrată corespunzător. Iar dacă nu optezi pentru mușchi file, este un ingredient la un preț rezonabil. Metoda flat iron de friptură sau mușchiulețul reprezintă, de asemenea, o alegere excelentă. La sărbători, se servește cu o garnitură clasică, sos de ardei verde, unt de ierburi și cartofi prăjiți crocanți delicioși - fără a uita de condimentele care ne amintesc de bunele și vechile arome românești, precum cimbrul, tarhonul și foile de dafin. 

Și în acest caz, se aplică principiul conform căruia putem crea o adevărată magie a bucătăriei de fuziune, iar clienții vor avea parte de cele mai speciale combinații, dacă prin garnitură sau condimente adăugăm o anumită „culoare” locală și elemente complementare la specialitățile internaționale.

 

Pește - gama superioară de prețuri

Unul dintre cei mai nobili pești de apă dulce, morunul se găsește și la noi în țară și este o adevărată delicatesă festivă. Întreg, acest pește poate hrăni toată familia, în timp ce fileurile sale reprezintă cea mai bună și convenabilă modalitate de preparare. Nu este întotdeauna disponibil într-o calitate cu adevărat bună și este dificil de cultivat, dar dacă îl ai la dispoziție, trebuie să îl prețuiești. În sezonul de iarnă gulia, conopida, topinamburul și cartofii dulci sunt, de asemenea, alegeri excelente pentru acest pește. Servit cu inimi de salată la grătar și sos de unt de migdale, este un deliciu de neuitat. Dacă nu vrei să îl oferi clienților alături de un pilaf tradițional, îți recomandăm să încerci elegantele rondele de cartofi de la Aviko.