Ia-micul-dejun-ca-un-rege

Ia micul dejun ca un rege!

Una dintre cele mai spectaculoase tendințe din ultimii ani din sectorul HoReCa a fost ascensiunea micului dejun – nu-i deloc totuna ce meniu servești primilor clienți ai zilei!

Una dintre cele mai spectaculoase tendințe din ultimii ani din sectorul HoReCa a fost ascensiunea micului dejun: în marile orașe se deschid din ce în ce mai multe localuri de mic dejun și brunch, majoritatea restaurantelor oferă micul dejun în mod sistematic și organizat, iar hotelurile și-au făcut chiar o prioritate din asigurarea unui mic dejun bogat, satisfăcător și gustos. De asemenea, oferta de mic dejun valabilă pe tot parcursul zilei a devenit o practică tot mai frecventă, estompând granițele dintre mese. În prezent, clienții nu caută doar opțiuni de brunch, ci se așteaptă ca mâncărurile tradiționale de mic dejun să fie disponibile aproape în orice moment al zilei.

Mic dejunurile confortabile și variate îi ajută pe clienți să mai încetinească ritmul din când în când și să se bucure de frumusețea vieții de zi cu zi. Reuniunile de familie și cu prietenii și întrunirile de afaceri au loc de multe ori la micul dejun, așa că nu-i deloc totuna ce meniu le servești clienților tăi dimineața. Potrivit celor mai recente sondaje, produsele dulci de patiserie sunt cele mai populare pentru micul dejun, dar mai există o serie generoasă de alte opțiuni, căutate frecvent de clienții restaurantelor. Haideți să vedem care sunt acestea!

Mic dejunuri fără carne

Mulți aleg opțiunile vegetariene pentru o alimentație mai sănătoasă. Adaugă în meniul tău mâncăruri pentru micul dejun care conțin mai puține calorii decât variantele cu carne. Un sandviș cu tofu, o plăcintă cu dovleac și brânză de capră sau cu ananas la grătar sunt alternative interesante și nutritive pentru cei care, altfel, preferă să mănânce carne. 

Aviko are o gamă largă de produse care se vor potrivi perfect în oferta ta de mic dejun și sunt, bineînțeles, complet fără carne. Din triunghiurile din cartofi poți face, de exemplu, crostini delicioși cu pesto. Coace-le în cuptor la 200 °C timp de 20 de minute, apoi unge-le cu un strat subțire de pesto cu ierburi aromatice de pădure. Taie roșiile, ceapa și avocado în cubulețe, amestecă-le cu creson, fistic și ulei de măsline, apoi așază-le din abundență pe triunghiuri.

Plăcințelele rotunde din cartofi raşi pot fi folosite ca bază pentru a face sandvișuri rösti fierbinți, iar cel de-al treilea element din această gamă, mini gustările din cartofi rași pot fi un accesoriu excelent pentru un mic dejun englezesc.

Biscuiți și prăjituri

Oferă mai mult decât clasica chiflă folosind o varietate de biscuiți și produse de patiserie pentru a intra în tendințele gastro actuale. O mini pizza integrală poate fi o surpriză plăcută și în meniul de mic dejun – dar poți fi și mai creativ cu aluatul, realizând o farfurie specială comestibilă, cu ouă poșate, spanac, roșii și șuncă. Într-o versiune „descompusă” a aceleiași rețete, biscuiții sunt rupți în bucăţele mai mici, care se completează cu straturi cu diferite surse de proteine, legume și sosuri. 

Dulce sau sărat

O notă de sărat îmbunătățește instantaneu prăjiturile dulci. Cu puțină șuncă nu poți da greș niciodată – brioșele cu șuncă sunt un adevărat deliciu. Dar și fulgii sărați adaugă o stranie notă delicioasă produselor de patiserie: caramelul sărat, ciocolata sărată sau portocalele cu scorțișoară sărată vor condimenta însuși micul dejun. 

Selecția de churros de la Aviko poate fi baza pentru un alt mic dejun excelent, cu arome sărate sau dulci, cu sos de ciocolată, gem și scorțișoară, ca o alegere excelentă lângă cafea. În sfârșit, cei care caută feluri de mâncare mai aventuroase se pot baza întotdeauna pe cartofii dulci premium prăjiţi, care pot fi folosiți și pentru a face produse de patiserie sărate sau dulci, dar și în sine, ca o ofertă specială pentru micul dejun, cu legume feliate, sosuri și dipuri. 

Legume pentru micul dejun

Salatele apar în tot mai multe meniuri de mic dejun. O salată de legume cu iaurt, cu ouă poșate, o salată de ouă scoțiene sau o salată de quinoa, cu pui, curry și varză creață, lângă care să oferi și niște produse dulci de patiserie, reprezintă un mod super sănătos și delicios de a începe ziua. 

Oul

Mulți nici nu-și pot imagina micul dejun fără ouă, care oferă o sațietate de lungă durată pe tot parcursul zilei datorită conținutului ridicat de proteine și grăsimi. Să nu ne oprim la cele mai simple moduri de a folosi ouăle, căci clienții pot să facă o omletă și acasă... hai să le oferim ceva mai special! 

Ceea ce face ca omleta să fie grozavă este faptul că este mai moale, mai suculentă și oferă o senzație mai plăcută în gură decât ouăle ochiuri, care sunt mai predispuse la uscare și uneori mai dificil de servit în mod elegant. Secretul omletei perfecte este temperatura ridicată și folosirea unei tigăi de teflon care să fie perfect neaderentă. Omleta se potrivește excelent cu condimentele asiatice, așa că merită să folosești puțin chilli, coriandru și ceapă de primăvară.  

O altă experiență gastronomică de neuitat pot fi ouăle Benedict. Acest fel de mâncare constă din pâine prăjită, ouă poșate, sos hollandaise și un acompaniament. Ouăle poșate se pregătesc într-o pungă. Punem punga într-o oală, spargem oul în pungă, legăm punga și apoi o ținem în apă clocotită timp de 4-5 minute: e destul timp pentru ca ouăle să devină perfect cremoase. Un acompaniament clasic este reprezentat de somonul afumat și de șuncă, dar putem adăuga și creveți sau ciuperci la grătar și spanac pentru vegetarieni. Va fi un fel de mâncare imbatabil pentru micul dejun împreună cu câteva felii de cartofi prăjiţi premium cu coajă de la Aviko.