
Cum controlez calitatea uleiului sau a grăsimii utilizate?
Uleiul sau grăsimea folosită la prăjit are, de asemenea, un rol important pentru calitatea finală a produsului, a gustului şi aspectului lui. Iată câteva greşeli tipice şi modul nostru de soluţionare a lor! Aici este partea a treia dedicată problemelor legate de uleiul de prăjit sau grăsimea. Lectură plăcută!
UZURĂ EXCESIVĂ A ULEIULUI
Cauzele probabile
- absorbire prea rapidă a uleiului după scoaterea coşuleţului cu produsul
- temperatura uleiului prea mică
- prăjirea produsului în prealabil decongelat
Soluţii recomandate
- usucă minuţios coşul de ulei
- măreşte temperatura de prăjire
prăjeşte doar produsul bine congelat - şoc termic nu decongela produsul şi nu-l congela din nou
SPUMĂ LA ULEI
Cauzele probabile
- resturi de substanţe de spălat în friteuză
- stratificarea exagerată a uleiului
- supraîncălzirea uleiului
- coşuleţul friteuzei prea încărcat
Soluţii recomandate
- verifică procedurile de curăţire a echipamentului
- clăteşte şi şterge bine friteuza după spălare
- verifică termostatul
- aplică principiul 1:10 (proporţia produsului faţă de grăsime)
PRODUSE LIPICIOASE
Cauzele probabile
- încălzirea prea bruscă a uleiului
- supraîncălzirea uleiului
- puncte fierbinţi pe fierbătoarele friteuzei
- descompunerea structurii uleiului
Soluţii recomandate
- încălzeşte trepat uleiul, evitând arderea
- verifică termostatul
- verifică eventualele defecţiuni la suprafaţa încălzitoarelor
- verifică dacă schimbarea uleiului decurge corect
PRODUSE MURDARE ŞI GRASE
Cauzele probabile
- produsul prea puţin încălzit
- coşuleţul friteuzei prea încărcat
- produsul parţial decongelat
Soluţii recomandate
- verifică termostatul
- aplică principiul 1:10 (proporţia produsului faţă de grăsime)
- păstrează produsul conform recomandărilor
APRINDEREA ŞI FUMUL GRĂSIMII
Cauzele probabile
- ulei sau grăsime veche
- produs parţial decongelat
- ulei impur
- supraîncălzirea uleiului
Soluţii recomandate
- verifică practicile de înlocuire a uleiului
- ai grijă ca depozitarea produselor să fie corectă
- filtrează şi strecoară zilnic uleiul
- verifică termostatul
ULEI ÎNCHIS LA CULOARE
Cauzele probabile
- sărare deasupra friteuzei sau înainte de prăjire
- ulei impur
- ulei murdar
- supraîncălzirea uleiului
- ulei uzat
Soluţii recomandate
- sărează produsul doar după ce se scoate din friteuză
- filtrează şi strecoară zilnic uleiul
- curăţă friteuza cel puţin odată pe săptămână
- verifică termostatul
- schimbă grăsimea mai des (odată la 3-5 zile)