Cum controlez calitatea uleiului sau grăsimii mele

Cum controlez calitatea uleiului sau a grăsimii utilizate?

Uleiul sau grăsimea folosită la prăjit are, de asemenea, un rol important pentru calitatea finală a produsului, a gustului şi aspectului lui. Iată câteva greşeli tipice şi modul nostru de soluţionare a lor! Aici este partea a treia dedicată problemelor legate de uleiul de prăjit sau grăsimea. Lectură plăcută!

UZURĂ EXCESIVĂ A ULEIULUI

Cauzele probabile

  • absorbire prea rapidă a uleiului după scoaterea coşuleţului cu produsul
  • temperatura uleiului prea mică
  • prăjirea produsului în prealabil decongelat

Soluţii recomandate

  • usucă minuţios coşul de ulei
  • măreşte temperatura de prăjire

prăjeşte doar produsul bine congelat - şoc termic nu decongela produsul şi nu-l congela din nou

SPUMĂ LA ULEI

Cauzele probabile

  • resturi de substanţe de spălat în friteuză
  • stratificarea exagerată a uleiului
  • supraîncălzirea uleiului
  • coşuleţul friteuzei prea încărcat

Soluţii recomandate

  • verifică procedurile de curăţire a echipamentului
  • clăteşte şi şterge bine friteuza după spălare
  • verifică termostatul
  • aplică principiul 1:10 (proporţia produsului faţă de grăsime)

PRODUSE LIPICIOASE

Cauzele probabile

  • încălzirea prea bruscă a uleiului
  • supraîncălzirea uleiului
  • puncte fierbinţi pe fierbătoarele friteuzei
  • descompunerea structurii uleiului

Soluţii recomandate

  • încălzeşte trepat uleiul, evitând arderea
  • verifică termostatul
  • verifică eventualele defecţiuni la suprafaţa încălzitoarelor
  • verifică dacă schimbarea uleiului decurge corect

PRODUSE MURDARE ŞI GRASE

Cauzele probabile

  • produsul prea puţin încălzit
  • coşuleţul friteuzei prea încărcat
  • produsul parţial decongelat

Soluţii recomandate

  • verifică termostatul
  • aplică principiul 1:10 (proporţia produsului faţă de grăsime)
  • păstrează produsul conform recomandărilor

APRINDEREA ŞI FUMUL GRĂSIMII

Cauzele probabile

  • ulei sau grăsime veche
  • produs parţial decongelat
  • ulei impur
  • supraîncălzirea uleiului

Soluţii recomandate

  • verifică practicile de înlocuire a uleiului
  • ai grijă ca depozitarea produselor să fie corectă
  • filtrează şi strecoară zilnic uleiul
  • verifică termostatul

ULEI ÎNCHIS LA CULOARE

Cauzele probabile

  • sărare deasupra friteuzei sau înainte de prăjire
  • ulei impur
  • ulei murdar
  • supraîncălzirea uleiului
  • ulei uzat

Soluţii recomandate

  • sărează produsul doar după ce se scoate din friteuză
  • filtrează şi strecoară zilnic uleiul
  • curăţă friteuza cel puţin odată pe săptămână
  • verifică termostatul
  • schimbă grăsimea mai des (odată la 3-5 zile)