
Câteva picături de artă – secretul sosurilor delicioase
Masa luată la comun este o experiență care inspiră, așa că nu e de mirare că funcționează foarte bine atât cu ocazia reuniunilor de familie, cât și a întâlnirilor cu prietenii, dar și la întâlnirile de afaceri sau diferitele ocazii de socializare. Restaurantele merită să includă în repertoriul lor astfel de pachete pentru mai multe persoane, care pot fi alese de clienții care sosesc în grupuri mai mici sau mai mari. Aviko oferă o alegere foarte confortabilă și populară pentru aceste întâlniri informale cu gustările sale. Aceste snacks-uri și aperitive sunt ușor de depozitat, nu necesită pregătire specială și nu sunt deloc greu de preparat, așa că ușurează foarte mult sarcina restaurantelor, lăsând suficient timp pentru pregătirea garniturii. Gustările merg mână în mână cu sosurile, dar, bineînțeles, se pot înmuia în ele și cartofi pai, diferite specialități de cartofi sau chiar fâșii de legume – drept pentru care te invităm să profiți la maximum de ele, punând în practică următoarele idei.
Lumea incitantă și plină de secrete a sosurilor de tip „dip” (adică potrivite pentru a înmuia în ele diverse ingrediente) se dezvăluie cu adevărat dincolo de preparatele de bază: ketchup, muștar și maioneză. Secretul dip-ului este că are un gust suficient de intens și predominant acidulat, care se armonizează cu aroma de grăsime a mâncării. Maioneza este unul dintre cele mai de bază sosuri dip pentru cartofii prăjiți. Nu degeaba se adaugă în mod tradițional la cartofii prăjiți în Țările de Jos, de unde și provine acest fel de mâncare.
Cel mai bun lucru la maioneză este că este ușor de variat. Se potrivește perfect, de exemplu, cu pesto-ul verde proaspăt. Adaugă două linguri de pesto la o ceașcă de maioneză și servește cu cartofi felii condimentați cu usturoi – deja ai și adus o bucată de Toscana pe masă! O altă idee mediteraneană este de a condimenta maioneza cu un amestec de anșoa și usturoi zdrobit în mortar, dar se poate adăuga și ardei iute și șofran. Combinația poate fi un sos dip de lux pentru fâșiile de calamar prăjite în crustă. O adevărată poveste de succes a bucătăriei de fuziune este maioneza kimchi, care se obține prin amestecarea kimchi-ului de casă sau din comerț, pasat, cu maioneza.
Acidul dă forță și hummusului. Năutul și susanul sunt, de asemenea, demne de remarcat pentru gustul lor, dar ar fi prea simple în sine, așa că sucul de citrice (sau oțetul, în cazul produselor industriale) le poate oferi contrapunctul care lipsește. Pornind de la acest preparat, îți poți crea propriul hummus excelent sau alt sos dip pe bază de leguminoase. De exemplu, ar putea fi o idee bună să experimentezi cu linte roșie, limetă și amestecuri de condimente indiene, cum ar fi garam masala.
Chimichurri este un condiment lichid popular în țările din America Latină. Pătrunjelul, coriandrul, ceapa roșie și usturoiul formează baza, uleiul de măsline constituie corpul sosului, iar oțetul de vin roșu îi oferă aciditatea indispensabilă. Cei mai mulți bucătari adaugă și ardei iute la preparat pentru a obține un sos proaspăt, cu aromă de ierburi, dar și picant datorită cepei și ardeiului iute, cu un gust bogat de măsline. Pe lângă faptul că este acompaniamentul perfect pentru cărnurile și peștele proaspăt prăjit, se potrivește ca dip și pentru gustări și snacks-uri.
Guacamole este un alt prieten bun al cartofilor prăjiți. Avocado-ul, tot mai popular și la noi, se pasează și se amestecă cu sare, piper, roșii tăiate cubulețe, frunze de coriandru, câteva picături de zeamă de lămâie și ceapă roșie tocată mărunt. Se poate adăuga chiar și ardei iute. Obținem o textură vioaie, ușor groasă și puțin cremoasă. Acest dip merită consumat cu felii de cartofi cu suprafața mai mare, căci cei mai subțiri se vor îndoi dedesubt. Cartofii în formă de „U” de la Aviko, Crunchy Shapes Grip 'n Dip, au fost însă inventați tocmai în acest scop: forma specială a cartofului face ca acesta să fie foarte ușor de folosit și ca „lingură”, astfel încât sosul guacamole va avea de parcurs un drum mai scurt între bol și gură.