influencer marketing

Marketing cu influenceri: numele ambasadorului restaurantului, magnet pentru clienți în vremuri grele

Mediul folosit cel mai frecvent în cazul marketingului cu ajutorul influencerilor este reprezentat de rețelele sociale. Canalele de comunicare integrate permit o acțiune rapidă și în același timp o interacțiune directă cu publicul. Promovarea făcută pe profilul unui influencer poate lua forma unui banner publicitar sau a unui articol promoțional, dar la fel de bine poate fi un joc - variantă care ar implica mult mai puternic potențialii clienți.

Întrucât rețelele sociale sunt deja folosite de 58,4% din populația lumii (potrivit raportului "Digital 2022: Global Overview Report"), utilizatorii caută informații despre produse sau branduri (sau orice alt element comercial) pe Instagram, Twitter, LinkedIn sau Reddit, în timp ce de pe Facebook sau Tik Tok adună cele mai recente știri (GlobalWebIndex). Aceste statistici arată că marketingul cu ajutorul influencerilor nu doar are un potențial uriaș, ci și oferă o gamă foarte largă de posibilități. Dacă la acest mix adăugăm și o gândire neconvențională și câteva idei îndrăznețe vom obține campanii ce pot ajuta cu adevărat un local să se evidențieze și să atragă atenția unor clienți noi.

Buget pentru marketingul cu ajutorul influencerilor


Atunci când vine vorba despre crearea unui concept de campanie, primul gând este de a adresa invitații unor persoane care fac recenzii culinare, care se ocupă cu turismul gastronomic sau care realizează profiluri culinare. Totuși, aceasta nu este singura opțiune. În definitiv, nu toți proprietarii de restaurante sunt și gurmanzi. De aceea ar putea fi o idee bună să colaborați cu influenceri din domeniul lifestyle sau cu ghizi locali, care deja au strâns în jurul lor o comunitate loială de urmăritori.

Pentru a atinge obiectivul de creare a imaginii, nu trebuie să începeți cu cei mai populari creatori de conținut. Din ce în ce mai multe branduri din domeniul gastronomiei, în special restaurantele locale, colaborează cu așa numiții "micro-influenceri". Este vorba despre utilizatori care sunt urmăriți pe rețelele de socializare de câteva mii de persoane, nu de zeci sau sute de mii, dar care sunt foarte dedicați muncii lor. Probabil că activitățile promoționale pe astfel de profiluri nu vor genera avantaje spectaculoase, însă există șanse destul de bune ca aceste promoții să convingă publicul țintă să calce pragul restaurantului vostru.

O stea pe firmamentul propriului restaurant


Mulți oameni și-ar dori să savureze o cină pregătită de un bucătar renumit - sau măcar pornind de la sfaturile unei astfel de persoane. Un exemplu foarte bun este dat de membrii echipei de bucătari de la celebrul restaurant Noma din Copenhaga. Mulți dintre ei au conturi pe rețelele de socializare - spre exemplu Mirek Anderson, Mette Søberg sau Kenneth Foong - și își fac publică munca și dragostea pentru gătit, inspiră mii de urmăritori și, nu în ultimul rând, își fac o reclamă senzațională, lansând în permanență invitații la o vizită în restaurant.

Un bucătar cunoscut - indiferent dacă este vorba despre un bărbat sau o femeie - are un potențial uriaș de a influența în mod pozitiv activitățile de marketing. În plus față de cananele de comunicare proprii ale restaurantului, conținutul poate fi distribuit, spre exemplu, și pe contul de Instagram al respectivului influencer. De aceea, în afară de promovarea restaurantului pe rețelele de socializare sau la eventuale posturi de televiziune dedicate gastronomiei, ar fi o idee bună să oferiți și informații despre persoana care conduce bucătăria, despre omul din spatele delicioaselor preparate pe care le oferiți.

Acest meniu v-a fost oferit de...


În mediul online sunt destul de puțini bucătari care sunt și influenceri, însă cu siguranță există destul de multe celebrități care chiar se pricep la gătit. Acestea pot fi invitate să participe la diverse evenimente în cadrul localului, să creeze un meniu sezonier sau un preparat special - așa cum se întâmplă în restaurantul Lava Burger din Katowice (Polonia), unde clienților le este oferit un sandviș preparat după rețeta unui critic culinar local, Marcin Ceran (Pojedzone). Evenimentul este dublat și de o acțiune caritabilă: o parte din încasările obținute în urma vânzărilor preparatului unic va fi donată pentru sprijinirea victimelor războiului din Ucraina. Comunicarea în legătură cu astfel de evenimente stârnește curiozitatea clienților și crește disponibilitatea lor de a se implica în diverse inițiative nobile.

Potrivit principiului inaccesibilității, dacă ceva este greu de găsit sau accesibil doar pentru un anumit grup de persoane, atunci acel ceva devine mult mai interesant. În mod obișnuit, fanii își urmăresc influencerii prin fereastra virtuală pusă la dispoziție de social media. Nu există însă o interacțiune față în față, fanii nu pot vorbi cu influencerii și nu pot gusta preparatele create de aceștia - de aceea dacă le dați ocazia de a savura un meniu creat de persoana pe care o admiră le puteți oferi o experiență unică. O ofertă limitată de a gusta mâncăruri la care poate în condiții obișnuite nu ar avea acces va stimula imaginația clienților și are potențialul de a-i implica într-un fel ce depășește limitele convenționalului.

Puneți-ne la încercare!

O altă posibilă formă de colaborare cu influencerii este de a lansa o invitație la cină, aceasta fiind o excelentă ocazie de a crea un fotoreportaj sau o poveste video, conținut care să fie postat ulterior pe rețelele de socializare. În acest tip de campanie, invitatul special distribuie impresiile sale despre restaurant pe propriile canale media, descrie oferta localului și deseori publică imagini sau video în care prezintă interiorul restaurantului. În funcție de amploarea și gradul de implicare al comunității virtuale, această colaborare poate fi plătită sau compensată în stil barter. De asemenea, multe restaurante organizează cine pentru anumiți influenceri, pe care îi invită să deguste noile preparate din meniu și să cunoască și alți confrați.

Un exemplu de campanie de acest fel este reprezentat de cinele organizate pentru ambasadorii festivalurilor "Săptămâna restaurantelor" care se țin în întreaga lume. Influencerii selectați sunt invitați să testeze în avanpremieră meniul ce va fi oferit în cadrul festivalului, care este apoi prezentat urmăritorilor. Această inițiativă promovează "Săptămâna restaurantelor", face reclamă localurilor participante și oferă publicului recenzii valoroase, menite să îi ajute să aleagă un restaurant pe care să îl viziteze.

În acest tip de colaborare este important să nu existe diferențe de stil și calitate între acest conținut și ceea ce influencerii postează în mod obișnuit - autenticitatea este esențială. Influencerul trebuie să fie lăsat să prezinte experiența din restaurant în stilul său caracteristic, cel care îl face să fie apreciat de public. Ca exemplu, puteți urmări felul în care folosește James Thompson profilul de Instagram Food Feels.

Construirea unei relații cu publicul

Prezentarea localului este importantă, dar nici devotamentul efectiv al publicului nu este mai prejos. Conținutul are obiectivul de a încuraja urmăritorii să vină la restaurant, însă nu există o metodă care să fie 100% eficientă. Încercați să găsiți cea mai bună variantă pentru nevoile voastre - veți reuși doar încercând și experimentând. Abordarea câștigătoare poate fi o aură de mister, accesibilitatea sau chiar încurajarea vizitatorilor de a împărtăși cu alții impresii despre experiența din restaurant.

Un exemplu pentru o campanie de acest fel este organizarea unui concurs pe profilul influencerului. Urmăritorilor li se dă o sarcină de îndeplinit, iar participanții care obțin cele mai bune rezultate primesc drept răsplată un voucher la restaurant (numărul câștigătorilor se alege în funcție de preferințele organizatorilor). Acest tip de acțiune online nu doar că evocă emoții pozitive, ci are și potențialul de a îmbunătăți rezultatele întregii campanii, datorită numărului mare de reacții - așa cum este cazul micro-influencerului Wai Chen și al concursului pe care l-a organizat pentru Yafa Cafe din Winnipeg, Canada.

Un brand personal care se vinde


Fanii unor vedete de televiziune precum Jamie Oliver vizitează cu entuziasm restaurantele care funcționează sub egida lui. Deși o celebritate nu este neapărat un influencer, mecanismul de promovare funcționează în mod similar. Dacă ne place o anumită persoană sau un anumit brand, vrem să fim în permanență la curent cu ceea ce are legătură cu respectivul element. Acesta este motivul pentru care clienții sunt bucuroși să aleagă un local deținut de unul dintre influencerii lor preferați. Un restaurant-semnătură îi oferă oricărui influencer acces la un public larg, care poate fi folosit ca public-țintă pentru comunicările de marketing și care, totodată, contribuie la recunoașterea valorii brandului personal al proprietarului.

Rivalitatea din social media când vine vorba despre atenția primită de la public este în continuă creștere. Numărul de autori și cantitatea de conținut sporesc exponențial, însă timpul rămâne limitat. Pentru a implica publicul în interacțiuni cu brandul pe profilul influencerului, reprezentanții restaurantului trebuie să acționeze în mod neconvențional. O formă creativă de colaborare combinată cu elemente de conținut atractive poate ajunge la un public mai larg, pe care îl poate încuraja să participe, să se implice. Ce au urmăritorii de câștigat? Este propunerea pe care o faceți suficient de interesantă sau unică încât să îi scoată din confortul casei lor? Înainte de a acționa, gândiți-vă bine cine este "vocea" care îi va convinge pe clienți și care este promisiunea pe care o faceți.

Surse:

https://www.gwi.com/reports/social

https://www.facebook.com/photo?fbid=381168830675811&set=a.199104248882271

https://www.instagram.com/p/CT2zaa0MeY3/

https://datareportal.com/reports/digital-2022-global-overview-report