Zacusca – cel mai bun lucru care li se poate întâmpla legumelor de vară?

  • Zakuska

Zacusca – cel mai bun lucru care li se poate întâmpla legumelor de vară?

Afișat la 12/07/2022

Vara parcă ne pierdem apetitul pentru preparatele grele, cum ar fi fripturi sau diverse sortimente de carne. Dar tot ne place să consumăm mâncăruri delicioase - doar că într-un mod diferit. Acum îi putem înțelege parcă și mai bine pe vegetarieni și flexitarieni, adică acele persoane care nu mănâncă deloc sau mănâncă mai puțină carne. 

Pentru cei care se gândesc să li se alăture, dar și pentru cei care pur și simplu vor să scadă consumul de carne, puteți oferi o mâncare clasică perfectă: bine-cunoscuta zacuscă. De fapt, cremele de legume pot fi completarea ideală - sau o opțiune de fel principal - și pentru mâncarea stradală, celebrul street food, care este acum în tendințe.

Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, care se regăsește în gastronomia din mai multe țări din Balcani. La fel ca și cu mititeii, sarmalele și celelalte mâncăruri preferate ale regiunii, toată lumea ar vrea să își aroge "drepturile de autor". Dar nu este vorba despre cine deține copyright-ul, căci oricum există mai multe varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite - important este care variantă este mai gustoasă.

Conform tradiției românești, după recolta de toamnă, gospodinele pregătesc zacusca în borcane sterilizate, pentru iarnă. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei - orice legumă de vară pe care o doriți își poate găsi locul în acest amestec delicios. Dar, bineînțeles, nu trebuie să vă gândiți doar la iarnă dacă vorbim despre zacuscă sau celelalte creme de legume delicioase al căror sezon este acum. 

Ce alte creme de legume puteți prepara pentru clienții flămânzi? O opțiune clasică este salata de vinete așa cum o făcea bunica. Salata proaspătă trebuie să fie caldă atunci când este întinsă pe pâine de casă crocantă. Gurmanzii trebuie să aibă grijă totuși să nu mănânce prea mult, pentru că această salată poate fi destul de grea pentru un stomac sensibil.

Sau puteți prepara un pateu delicios de ciuperci. Rețeta este simplă. Se taie ciupercile și se sotează împreună cu ceapa, până când apa lăsată de legume se evaporă complet. Când amestecul se răcește, se asezonează cu sare, piper, un vârf de cuțit de cimbru. Se mixează apoi cu un blender de mână, și se completează cu o lingură de smântână și un strop de unt moale pentru a obține o consistență cremoasă. Se poate adăuga și puțină boia dulce. Este o bază minunată pentru sandvișuri: dacă adăugăm o felie de brânză sau de șuncă și câteva roșii, deja am și obținut un fel de mâncare sățioasă.

Și crema de conopidă reprezintă o opțiune gustoasă, delicioasă și foarte sănătoasă, deși ieftină. Conopida chiar este o legumă de recomandat, deoarece un căpățână poate hrăni o întreagă familie, iar crema pentru care oferă baza poate fi preparată într-o varietate de arome. Cum se prepară?

Conopida se taie în buchețele și se fierbe în apă cu sare până se înmoaie. Se scurge bine și se pasează cu o furculiță sau cu un blender. Pentru o căpățână de conopidă se adaugă un cățel de usturoi care se decojește și se taie mărunt sau se zdrobește. Se adaugă la conopidă, se condimentează cu piper și puțin ulei de măsline, iar la final se asezonează cu maioneză după gust. 

Este important să nu adăugăm sare până când nu au fost amestecate toate ingredientele, deoarece atât maioneza, cât și apa în care se prepară conțin sare, așa că s-ar putea să nu fie necesar să mai punem. Trebuie doar să adăugăm suficientă maioneză pentru a obține o consistență cu adevărat cremoasă. Cu roșii și câteva felii de carne de vită, ați obținut un sandviș excelent, savuros și sățios.

În fine, vă puteți surprinde clienții și cu o cremă de avocado. Prăjiți și niște semințe de dovleac și măcinați-le, pentru a le adăuga în piureul făcut din două-trei fructe de avocado. Apoi, tocați sau zdrobiți trei căței de usturoi și adăugați o lingură de ulei din semințe de dovleac. Se amestecă totul și se asezonează cu piper și sare dacă este nevoie. Nu ezitați să adaptați rețeta mai departe și să adăugați brânză feta rasă pentru o aromă mai consistentă!

Așadar, posibilitățile sunt multiple și fiecare poate să își aleagă variantele preferate. Zacusca este doar unul dintre cele mai bune lucruri care se pot întâmpla cu legumele de vară, dar există și alte posibilități. Includeți-le pe toate în oferta voastră și veți vedea că toți clienții vor fi recunoscători pentru surpriza pe care le-ați pregătit-o!