Tutorial de preparat limonada – cum puteți crea o experiență gastronomică simplă și de neuitat?

  • Tutorial De Preparat Limonada

Tutorial de preparat limonada – cum puteți crea o experiență gastronomică simplă și de neuitat?

Afișat la 05/08/2022

Apă, zahăr și suc de lămâie.

Acestea sunt singurele ingrediente de care aveți nevoie pentru a face una dintre băuturile răcoritoare preferate din lume: limonada. Licoarea aceasta, care există de mii de ani, este azi disponibilă în milioane de variante și cu siguranță nu va fi niciodată scoasă din meniurile restaurantelor. Cu aromele sale de citrice, este o completare de neegalat pentru prânzurile și mesele de seară din sezonul estival - o alegere excelentă din categoria băuturilor nealcoolice, mai răcoritoare decât sucurile de fructe, dar mai gustoasă decât apa. Limonada este una dintre cele mai sănătoase băuturi dacă este îndulcită cu moderație pentru că, fiind preparată fără tratament termic, este sursa ideală din care putem lua  în mod natural întreaga cantitate de vitamina C de care avem nevoie. 

O băutură similară cu limonada exista chiar și acum cinci mii de ani, locuitorii din Egiptul antic savurând acea licoare aromată cu piper negru și mentă, uneori cu miere. Adevărata băutură răcoritoare cu lămâie se datorează însă grădinarilor arabi din secolul al X-lea, care au cultivat pentru prima dată lămâile pe care le cunoaștem astăzi. Ulterior rețeta a migrat înapoi în Egipt: apa dulce și aromată cu lămâie a fost introdusă de negustorii din Cairo în secolul al XVIII-lea - și a fost chiar și îmbuteliată încă de pe atunci. De acolo a ajuns și în Europa, devenind foarte populară în Paris - de altfel denumirea sa actuală a fost preluată direct din termenul franțuzesc. Bineînțeles, nu se putea încă adăuga gheață la acea vreme, deoarece cuburile de gheață nu au apărut decât în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Americanii au fost cei care adăugat acest element la rețeta simplă a limonadei, băutură ce apare chiar și în celebra dramă a lui Friedrich Schiller, "Intrigă și iubire". Dar atenție: acolo este otrăvită.

În prezent, limonada se prepară de obicei cu sirop de zahăr, care poate fi adăugat în raport de 1: 1, dar multe restaurante au și variante fără zahăr în meniu. Putem face limonadă cu apă carbogazoasă sau plată și poate fi îndulcită chiar și cu miere, iar în ceea ce privește aromele singura limită este imaginația! Pe lângă citrice, se pot folosi și fructe de pădure, rodii, lavandă, flori de soc, mentă, castraveți, busuioc și ghimbir. Dacă doriți ceva și mai special, puteți experimenta cu căpșuni și pepene galben, rozmarin, kiwi, piersici sau mere verzi - în acest caz, fructele și condimentele trebuie fierte și/sau pasate. 

Poate nu știați, dar există și variante de limonadă cu alcool. Aceasta se poate folosi și pentru a dilua berea - limonada de bere (shandy) se prepară în proporție de 1:1. Mojito este, de asemenea, o "rudă" a limonadei, preparat cu rom, cu votcă (împreună cu ardei jalapeño feliați și sirop de agave) sau cu rom de nucă de cocos și curaçao - pentru o versiune picantă sau irezistibil de albastră. 

În zilele fierbinți de vară, clienții își doresc adesea doar o gustare ușoară în loc de o masă bogată și plină. Gustările Aviko pot fi folosite pentru a crea platouri cu finger foods ușoare și variate: acompaniamentul ideal pentru o limonadă răcoritoare. Batoanele de brânză mozzarellasau triunghiurile de macaroane cu brânză cu înveliș crocant vă aduc gusturile verii, dar există și nenumărate alte arome în gama noastră de produse. Toate sortimentele pot fi pregătite în doar câteva minute, iar dimensiunea lor uniformă înseamnă venituri mai ușor de planificat și profit garantat pentru restaurantul vostru. Faceți cunoștință cu gama noastră și creați-vă oferta individuală!