Rețete delicioase de toamnă cu dovleac și alte surprize

  • 11 07 RO

Rețete delicioase de toamnă cu dovleac și alte surprize

Afișat la 07/11/2022

Toamna este plină de bogății când vine vorba de rețete noi și produse proaspete! Acest anotimp abundent este de multă vreme un favorit al bucătarilor care vor să-și răsfețe clienții chiar înainte de marile ospețe de Crăciun. Voi ce preparate deosebite ați putea adăuga în meniul vostru pentru a profita la maximum de acest anotimp? Iată câteva idei care vă pot ajuta!

În primul rând, vă recomandăm să folosiți cât de mult posibil dovleacul, leguma-vedetă a toamnei. O rețetă vegană, gustoasă și foarte ușor de făcut, dar cu atât mai populară este cea a plăcintei sărate cu dovleac. Pentru aceasta, se taie mărunt o jumătate de ceapă mică și un cățel de usturoi, care se călesc într-o tigaie, în ulei de măsline, până ce devin transparente. Se adaugă apoi un morcov mărunțit și cam 60 de grame de dovleac, tăiat cubulețe. Se călesc împreună aproximativ 5 minute - sau până ce capătă o culoare aurie frumoasă. Se presară făina (2 linguri) și se prăjește încă puțin, aproximativ o jumătate de minut, apoi se adaugă supă de legume (120 ml). În timp ce amestecați continuu, lăsați totul la foc mic timp de 10 minute. Acum puteți adăuga și o mână de spanac și 35 de grame de mazăre, preferabil proaspătă. Amestecați totul bine și dați tigaia de pe foc. După ce ați așezat aluatul de plăcintă (preparat în prealabil) în vasul de copt, îl puteți umple cu amestecul de dovleac. Apoi acoperiți totul cu un al doilea strat de aluat, pe care va trebui să-l "ciupiți" la margini. Nu uitați nici să găuriți partea de sus cu furculița și să ungeți plăcinta cu apă, unt vegetal sau ulei de măsline. După ce preparatul se coace în cuptor, la 180 °C, timp de un sfert de oră, sau până ce capătă culoarea dorită, veți avea o excelentă mâncare de sezon, care va fi imposibil de refuzat, chiar și de clienții mofturoși.

Sau iată o altă idee… Vă aduceți aminte de filmul "Plăcintă americană"? Puteți avea și voi în meniu acest blockbuster! Pentru aluat, aveți nevoie de unt (250 g), o lingură de zahăr, o lingură de sare și o linguriță de oțet - toate ingredientele se pun într-un bol mare și se amestecă bine, bine de tot. Adăugați cu răbdare și 10 linguri de apă rece, continuând să amestecați. Frământați aluatul obținut pe o masă presărată cu un pic de făină. Formați o bilă din el și puneți-l la frigider timp de o oră, înfășurat cu o folie de plastic. Acum a venit momentul să pregătiți și umplutura. Dacă vreți o plăcintă delicioasă, nu trebuie să vă zgârciți la ingrediente. Veți avea nevoie de cinci mere verzi, decojite și tăiate felii, 150 de grame de zahăr brun, 60 g de făină, 60 ml de zeamă de lămâie, un sfert de linguriță de sare de mare și multe condimente: o linguriță de scorțișoară, o jumătate de linguriță de cardamon praf, o treime de linguriță de anason praf, o treime de linguriță de ienibahar praf și un sfert de linguriță de nucșoară praf. Adăugați toate mirodeniile într-un bol mare și amestecați-le. Încingeți cuptorul la 180 °C și ungeți forma de tartă cu puțin ulei. Luați jumătate din cantitatea de aluat și întindeți-l cu sucitorul pe masa presărată cu puțină făină. Apoi așezați aluatul întins în forma unsă. Cea de-a doua jumătate de aluat trebuie întinsă în formă de disc, care apoi se taie în fâșii cu cuțitul. Fâșiile pe care le-ați obținut astfel pot fi aranjate peste plăcintă în orice formă doriți, așa că puteți să dați drumul creativității - numai să nu uitați la final să lipiți marginile cu ajutorul unei furculițe. Neapărat ungeți suprafața aluatului cu lapte și presărați-l deasupra zahăr brun înainte de a da plăcinta la cuptor. În sfârșit, trebuie doar să lăsați totul la copt cam trei sferturi de oră și iată, ați obținut celebra "American pie" - made in România.

Deja aceste două feluri de mâncare ar putea fi suficiente pentru a adăuga un pic de atmosferă autumnală meniului vostru. Dar dacă vreți să faceți și mai mult pentru a obține profituri record în acest sezon, aruncați o privire și la celelalte idei ale noastre!