Răsfăț de zi cu zi cu preparate familiare – ce este comfort food-ul?

  • Comfort Food RO

Răsfăț de zi cu zi cu preparate familiare – ce este comfort food-ul?

Afișat la 10/06/2022

Folosim adesea termenul, dar oare ce face ca un fel de mâncare să fie considerat un veritabil preparat de tip comfort food?

De ce ne simțim alinați de aceste mâncăruri, orice s-ar întâmpla? Așa-numita "mâncare de confort" sau de răsfăț ne oferă o experiență extraordinară - însă merită să fim atenți când și în ce cantitate consumăm aceste preparate.

Ce este comfort food-ul?

"Mâncărurile de confort" tind să fie bogate în carbohidrați, zahăr sau grăsimi - așa cum sunt, de exemplu, cartofii prăjiți, cheeseburgerii, înghețata, dulciurile și ciocolata. Cele mai multe culturi din întreaga lume cunosc supa de pui, o mâncare tipică de confort, dar fiecare regiune își are propriile preferințe legate de aceasta. Bucătăria americană a absorbit gastronomia mai multor alte națiuni, iar multe dintre mâncărurile pe care le-a introdus pot fi descrise ca fiind din categoria comfort food: burritos, pizza, lasagna și mac and cheese s-au răspândit de aici în restul lumii.

Termenul de comfort foodexistă încă din anii 1960, însă a început să devină popular abia în 1977, când ziarul The Washington Post s-a referit la una dintre rețetele sale de sărbători ca fiind comfort food. Desigur, aceste alimente și sentimentele pe care le evocă ne însoțesc de mai mult timp.

Cum funcționează?

Studiile au arătat că emulsia de acizi grași afectează în mod direct zona creierului responsabilă pentru starea de spirit și emoțiile noastre, motiv pentru care aceste alimente sunt atât de reconfortante și ne influențează cu adevărat starea psihologică. Alimentele bogate în carbohidrați, zahăr și acizi grași declanșează sistemul de recompensă al creierului, iar organismul eliberează hormoni care ne dau o senzație de bine, așa cum este dopamina. De fapt, aceștia sunt aceiași centri de recompensă și plăcere care sunt activați în contextul dependenței de droguri sau alcool. Motivul este că poftele noastre sunt mai puternice atunci când ne simțim deprimați. După o zi lungă la serviciu, în condiții de stres sau în urma unei despărțiri, majoritatea oamenilor se îndreaptă spre pizza sau înghețată. Dar nu vă alarmați: există câteva trucuri pentru a ne ține poftele sub control!

Peste 90% dintre bărbați și femei experimentează o poftă irezistibilă pentru anumite mâncăruri în fiecare zi. Așadar, nu suntem singuri: majoritatea oamenilor se confruntă cu aceleași pofte de alimente procesate, cu mult zahăr și cu multe grăsimi. Bărbații au tendința de a pofti la alimentele sărate, în timp ce femeile preferă dulciurile, cum ar fi ciocolata și alte gustări cu zahăr.

Satisfacerea poftei

Este în regulă să ne răsfățăm din când în când - trebuie doar păstrăm un simț al proporțiilor. Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să ne suprimăm pofta, pentru că astfel ajungem mai devreme sau mai târziu să mâncăm și mai mult. Până la urmă, alegerea deserturilor de calitate și a felurilor de mâncare artizanale este cel mai bun mod de a profita la maximum de situație. Una dintre cele mai ușoare modalități de a ne controla poftele este menținerea unei diete sănătoase și echilibrate. Dacă primim toate grăsimile sănătoase, carbohidrații și zaharurile de care corpul nostru are nevoie, aceste pofte vor fi mai puțin frecvente. Unul dintre principalele motive pentru care poftim mâncărurile de răsfăț este că anumite lucruri lipsesc din dieta noastră zilnică. Dacă urmăm o dietă corectă în cea mai mare parte a timpului, atunci uneori ne mai putem permite anumite devieri - care ne vor face și mai multă plăcere în felul acesta.

De asemenea, este util să găsim și alte modalități de a gestiona stresul - spre exemplu putem încerca meditația, exercițiile fizice sau puțină îngrijire personală suplimentară. Fie că este vorba de o baie caldă relaxantă sau de o seară de spa, cheia este să ne facem timp să ne relaxăm și să ne destindem. O plimbare lungă după serviciu sau chiar în pauza de prânz poate fi, de asemenea, o soluție: pofta de comfort food va începe să se diminueze.