Mâncăruri pe bază de pește în stil street food

  • Fish Dishes Street Food

Mâncăruri pe bază de pește în stil street food

Afișat la 05/09/2022

Mâncarea stradală și peștele sunt indisolubil legate: primul concept de street food cunoscut în istorie a fost peștele prăjit servit în Grecia și China antică, iar în regiunile bogate în pește, aceleași feluri de mâncare sunt la fel de populare și astăzi ca acum mii de ani. În prezent, este ușor să le oferiți clienților voștri preparate din pește, chiar dacă nu prindeți personal respectivul pește. În acest articol vă prezentăm mâncăruri populare pe bază de pește care pot fi oferite și ca street food - sau merg chiar și mai bine așa! 

Fish and Chips 

Fish and chips este un fel de mâncare tradițională din Marea Britanie. După cum ar spune gurile rele, fileurile de pește proaspăt prăjite și cartofii prăjiți constituie singura delicatesă pentru britanicii sunt cunoscuți în gastronomie. Originile acestui preparat datează din secolul al XVII-lea, când cartofii erau prăjiți ca înlocuitor al peștelui în lunile de iarnă, iar peștele prăjit a fost adus în țară de către refugiații evrei. Potrivit rețetelor tradiționale, peștele se scufundă într-un aluat făcut din ouă, făină și lapte, apoi se prăjește în ulei, untură sau grăsime de vită. 

Specia utilizată cel mai frecvent pentru fish and chips este codul. Textura acestuia este foarte suplă, moale și fragedă, astfel încât contrastează frumos cu coaja crocantă a aluatului prăjit. În plus, carnea fragedă absoarbe foarte bine condimentele și mirodeniile folosite, precum oțetul de malț și sarea. Fish and chips cu cod se găsește peste tot în Marea Britanie, dar mai ales în orașele de coastă din sud, cum ar fi Hastings și Brighton. Cartofii prăjiți de la Aviko sunt perfecți și ca garnitură pentru fish and chips, așa că, dacă adăugați acest fel de mâncare în meniul restaurantului, nu ezitați să vă bazați pe acești cartofi.

Popularitatea acestui fel de mâncare este demonstrată de faptul că a apărut în diferite versiuni pretutindeni în lume. Fish and chips a fost adus în Noua Zeelandă de coloniștii britanici înainte de Primul Război Mondial.  În această zonă preparatul se servește în mod tradițional înfășurat într-o coală de ziar și se alege, de obicei, vineri seara, pentru takeaway. Peștele prăjit se prepară de obicei din tarahiki, hoki, cod roșu, warehou sau speciile din clasa Chimaeriformes, carnea fiind prăjită și servită cu cartofi preparați în același fel. 

În Islanda, aluatul se prepară din făină din grâu spelta, fără bere (versiunea engleză include uneori și bere), iar peștele este prăjit în ulei de rapiță și are o textură asemănătoare cu tempura. Peștele este prins de obicei în apele islandeze și este folosit întotdeauna cât mai proaspăt posibil. Cartofii sunt prăjiți în cuptor, nu în ulei, și sunt asezonați cu pătrunjel tocat, ceea ce îi face crocanți la exterior și cremoși în interior. 

Buñuelos de bacalao

Buñuelos de bacalao reprezintă o versiune savuroasă a binecunoscutelor gogoși spaniole buñuelos, fiind preparate cu cod uscat. Aceste snacks-uri moi și crocante se prepară, de obicei, folosind cod desărat și curățat, făină, ouă, lapte sau apă și unt și sunt condimentate cu pătrunjel proaspăt, sare și piper. Cartofii, ceapa de primăvară, usturoiul, oțetul sau sucul de lămâie, boiaua de ardei și turmericul sunt, de asemenea, adesea folosite în prepararea acestui fel de mâncare. Amestecul se modelează în bile care se coc la cuptor până când se umflă, se colorează frumos și devin crocante. Un deliciu perfect, îmbietor pentru oricine trece la plimbare pe stradă. 

Tacos de pescado

Peștele poate să ajungă și în taco! Taco-ul cu pește (tacos de pescado) provine din regiunea Baja California din Mexic. Acești tacos preparați din făină de porumb sunt umpluți cu bucăți de pește prăjit sau pregătit pe grătar, legume - cum ar fi varza sau salata - și smântână sau maioneză. Acest fel de mâncare este popular și în Statele Unite, în special în California, unde poate fi găsit în pub-urile stradale, servit cu salată de varză. 

Pasta con le sarde

Pastele cu hamsii sunt un fel de mâncare care provine din Palermo. La fel ca multe alte feluri de mâncare, preparatul pasta con le sardes-a născut în perioada în care Sicilia se afla sub dominație arabă. Ingredientele principale sunt sardinele și hamsiile proaspete, mugurii de pin, feniculul sălbatic și șofranul. De asemenea, se folosește passoline, un soi de stafide tipic pentru regiunea siciliană, care diferă de stafidele obișnuite prin faptul că sunt mai puțin dulci și se potrivesc bine cu mâncărurile sărate. Ingredientele sunt transformate într-un sos cremos, iar pastele sunt fierte în aceeași apă ca și feniculul. Ultimele retușuri sunt date de muddica atturrata, firimituri de pâine presărate peste mâncare și asezonate cu ulei de măsline. În unele cazuri, se poate adăuga și puțin zahăr pentru a obține un gust subtil dulce-acrișor. 

Inele și fâșii de calamar

Aviko are o gamă largă de produse care se pretează excelent pentru mâncarea stradală pe bază de pește. Inelele de calamar sosesc în bucătăria restaurantului în formă pane, preprăjite și congelate rapid. Inele sau fâșii de calamar, ambele produse se pot găti într-o friteuză cu ulei în câteva secunde, permițând o servire rapidă ca fulgerul - dar le puteți prepara și într-un cuptor clasic sau combinat, cu abur. Fiind produse ușor de consumat, le puteți oferi nu doar într-un cadru elegant, de restaurant, ci și pe o farfurie de hârtie, pe stradă!