Ingrediente gastronomice sustenabile: cartoful

  • RO Herb Diced Potatoes Soup

Ingrediente gastronomice sustenabile: cartoful

Afișat la 23/03/2022

În prezent se vorbește tot mai mult despre nevoia de soluții sustenabile și nici industria HoReCa nu se poate ascunde de procesele și tendințele de neoprit. Din punct de vedere economic, social și ecologic, dar și din considerente ce țin de sănătate, alimentele pe care le alegem și le consumăm nu sunt deloc lipsite de importanță, iar etica poate fi un aspect în plus de care să ținem cont atunci când concepem un meniu modern. În noua noastră serie de articole vă ajutăm să creați meniuri bazate pe principiul sustenabilității, dar care sunt în același timp variate și complete.

Cercetătorii internaționali au demonstrat faptul că a cultiva cartofi este un lucru benefic pentru mediu: un studiu recent arată că producția de cartofi este mai sustenabilă din punct de vedere ecologic decât producția de paste și orez. Studiul a luat în considerare, printre altele, emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de apă în producția celor trei tipuri de alimente și a ajuns la concluzia că cel mai mic impact negativ asupra mediului este dat de cartofi.

"Cartofii generează o cantitate mai mică de emisii de gaze cu efect de seră în comparație cu pastele și orezul. S-a constatat, de asemenea, că și cantitatea de apă necesară cartofilor este semnificativ mai mică decât cea folosită în cazul orezului. Deși consumul total de apă în cazul cartofilor și al pastelor a fost similar, amprenta de apă albastră, care măsoară impactul relativ al utilizării apei asupra mediului, a fost de trei ori mai favorabilă în cazul cartofilor decât în cel al pastelor, din punctul de vedere al sustenabilității criteriului apă" - au constatat specialiștii. Rezultatele acestor cercetări sunt semnificative deoarece în Marea Britanie, unde a fost realizat studiul, o schimbare a obiceiurilor de consum ale populației a dus la o scădere a consumului de cartofi, în comparație cu pastele și orezul, iar acum s-a aflat, iată, că acest lucru a generat o situație mai nefavorabilă pentru mediu.

Nu trebuie să uităm, totuși, că alegerile individuale contribuie și ele la emisiile de gaze cu efect de seră și la utilizarea apei. Producătorii au mai multe oportunități de a îmbunătăți sustenabilitatea ecologică a producției de cartofi prin intermediul noilor tehnologii care sporesc eficiența și productivitatea. O bună gestionare a îngrășămintelor și o utilizare eficientă a utilajelor pot fi esențiale.

Ascensiunea cartofului este ilustrată de faptul că acesta va fi tema finalei competiției europene de gastronomie Bocuse d'Or 2022. În finala care va avea loc la Budapesta în luna martie, concurenților li se va cere să pregătească un fel de mâncare din carne (folosind coloana vertebrală de căprioară, pulpa de căprioară și ficatul de rață) cu smântână și brânză de vaci ca garnitură, iar tema farfuriei speciale de mâncare va fi "Platou de primăvară" (Spring Plate). Echipele vor avea de pregătit și o mâncare vegetariană caldă pentru 14 persoane, cu cartofi. Mâncarea nu trebuie să conțină carne, dar pot fi folosite ouă, lapte și alte produse lactate. Bucătarii pot folosi trei tipuri de cartofi, Coronada, Anuschka și Madison. Decizia organizatorilor prestigioasei competiții de a pune în valoare și de a folosi cartofii ar putea să atragă atenția elitei culinare internaționale asupra potențialului acestei legume aparent simple.

În orice caz, cartofii sunt o legumă extrem de versatilă și pot fi folosiți practic în orice moment al zilei, la orice masă. O salată gustoasă de cartofi și legume reprezintă o masă ușoară de sine stătătoare, iar cartofii gratinați, crocanți și suculenți, sunt irezistibili. Ca garnitură, posibilitățile sunt nelimitate: cartofii sunt un acompaniament ideal pentru pește, carne și mâncărurile vegetariene - dar și o alegere sustenabilă.