Începutul unei frumoase prietenii: peștele, salata și cartofii prăjiți

  • Fish Salad Chips

Începutul unei frumoase prietenii: peștele, salata și cartofii prăjiți

Afișat la 19/08/2022

Iubim mâncărurile noastre clasice, strămoșești, dar suntem deschiși și la tendințele occidentale. Vegetarianismul nu este încă prea larg răspândit în țara noastră, dar câștigă teren, în timp ce consumul de pește este din ce în ce mai popular. Un sfert dintre români consumă mai mult pește și produse conexe decât în urmă cu cinci ani. Mai precis, potrivit specialiștilor, există o categorie de persoane care sunt încă ancorate în obiceiurile vechi și evită carnea de pește pentru că li se pare dificil de pregătit - dar, la nivel global, facem progrese și în acest domeniu. În 2020, România încă se plasa în coada clasamentului țărilor din UE, din punct de vedere al cantității de carne de pește consumată anual, cu 8 kg pe cap de locuitor pe an - totuși în creștere față de 2015, când se înregistrau doar 6 kg pe cap de locuitor. Statistic vorbind, în comparație cu tendințele la nivel local consumul de pește crește încet, dar sigur.

Este și firesc, din moment ce țara noastră se mândrește și cu un litoral unde restaurantele servesc pește proaspăt. Presa spune că în restaurantele de la malul mării e loc la masă pentru toată lumea. Stațiunile au autoserviri unde meniurile încep de la 20-25 de lei, pentru cei care au buget mai mic. În rest, doar cerul este limita: pentru turiștii care vor preparate elaborate există terase de lux unde prețurile pornesc de la 100 de lei.

Indiferent de bugetul consumatorilor, peștele este cu siguranță extrem de sănătos. Consumul de pește este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene fatale. Peștele are un conținut ridicat de acizi grași omega-3 sănătoși, care pot reduce inflamațiile, ajută la protejarea inimii și previn bolile cronice. Peștele este, de asemenea, un aliment esențial pentru creierul uman. Diverse studii au constatat faptul că persoanele care consumă pește în mod regulat au mai multă materie cenușie în creier, ceea ce reduce contracția și deteriorarea creierului, aspecte care ar putea genera complicații ale funcției cerebrale. Nu în ultimul rând, peștele este benefic și pentru sănătatea mentală. Potrivit studiilor, uleiul de pește poate contribui la ameliorarea simptomelor depresiei atunci când este administrat împreună cu un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI), un tip de antidepresiv, și există chiar și rapoarte care arată că uleiul de pește diminuează simptomele depresiei.

Prin combinarea cu o salată potrivită, consumul de pește poate fi popularizat chiar și în rândul persoanelor care nu sunt altfel atrase de acest ingredient. În acest sens există opțiuni tradiționale, locale, dar și soluții mai exotice și internaționale. 

Un exemplu pentru prima variantă este salata de cartofi, care se potrivește cel mai bine cu peștele prăjit. Cartofii în coajă se pun la fiert într-o oală în care am adăugat apă și puțină sare. După ce sunt moi, îi punem în apă rece și îi tăiem bucățele după ce s-au răcit. Apoi, punem totul într-un bol, adăugăm smântână, o lingură de zeamă de lămâie, sare și piper după gust. Într-un bol separat putem amesteca muștar cu o lingură de zeamă de lămâie, după care vom turna totul peste cartofi și… gata! Iată încă o dovadă că un fel de mâncare delicios nu trebuie să fie foarte complicat pentru a fi iubit de consumatori.

Dacă, în schimb, dorim arome internaționale, nu trebuie să uităm de fish and chips, preferatul englezilor. Pentru prepararea peștelui se amestecă 100 de grame de făină și o jumătate de linguriță de sare într-un castron, se adaugă bere și se frământă într-un aluat omogen. Fileurile de pește se spală cu apă rece, se usucă prin tamponare și se taie în bucăți, apoi se condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie și se tăvălesc prin câte două linguri de făină. Fileurile de pește se scufundă câte unul în aluat și se prăjesc până se rumenesc.

În ceea ce privește cartofii, adică partea de "chips", nu este nevoie să vă faceți griji, deoarece Aviko vine în ajutor. Produsul vedetă de la Aviko este favoritul tuturor, fiind ideal și pentru fish and chips. Iar dacă doriți idei și multă inspirație pentru a vă atrage clienții să se întoarcă mereu pentru mai mult, vizionați acest videoclip și abonați-vă la canalul nostru de YouTube!