Fasole în preparate moderne și estivale

  • Beans Ro

Fasole în preparate moderne și estivale

Afișat la 16/08/2022

Vara este sezonul potrivit pentru toate. Uneori poate fi chiar dificil pentru bucătarii-șefi grijulii, care acordă atenția cuvenită ingredientelor de sezon, să folosească totul deodată vara și, după o așteptare de un an de zile, să prezinte totul în meniu. Cucurbitaceele, tomatele și majoritatea fructelor se coc în această perioadă a anului, iar leguminoasele nu fac excepție. Deși fasolea boabe uscată poate fi pusă foarte bine deoparte pentru perioadele friguroase, la fel ca orice altceva, și fasolea se folosește cel mai bine proaspătă, imediat după ce a fost culeasă. De fapt, un întreg meniu sau un concept de restaurant ar putea fi construit numai pe bază fasole, un ingredient foarte generos și versatil. În plus, se potrivește excelent și cu celelalte legume de sezon, așa că este ușor de utilizat.

Fasolea fragedă, cu păstaie galbenă sau verde, ar putea fi consumată aproape crudă - necesită doar un tratament termic ușor înainte de consum. Cel mai bine este să o blanșați în apă fierbinte timp de cel mult un minut și apoi să o răciți imediat în apă cu gheață - astfel se va putea păstra și până la o săptămână. Folosind ca bază acest ingredient bine preparat se pot construi salate grozave, atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Nu ezitați să adăugați dovlecei care sunt, de asemenea, în plin sezon, roșii cherry sau gogoșari copți la grătar ori pe cărbune, sau chiar sfeclă fragedă de vară și porumb recoltat tânăr. Fasolea verde (singură sau în combinație cu alte legume) se potrivește foarte bine cu carpaccio de vițel, dar o puteți servi și alături de cubulețe de ton prăjit cu semințe de susan, ouă de prepeliță sau anghilă afumată.

Din fasolea verde opărită se poate prepara și o garnitură excelentă într-o tigaie, într-o varietate de moduri. O variantă posibilă este să prăjiți șunca pancetta în propria-i grăsime, apoi să preparați fasolea verde într-o tigaie împreună cu acesta, iar când ingredientele sunt gata, pot fi aromate cu brânză rasă, care poate fi mozzarella, dar și o brânză mai aromată, matură, cum ar fi pecorino romano, provolone sau gruyere. Puteți adăuga semințe de dovleac prăjite sau crutoane pentru textură, concassé de roșii, busuioc și ulei de măsline cu bergamotă. O astfel de garnitură poate fi un acompaniament excelent pentru calamari la grătar, file de porc sau chiar ficat de miel.

În ceea ce privește fasolea boabe, ar fi bine ca aceasta să fie preparată foarte delicat, astfel încât aproape să se topească în gură, dar să nu fie nici prea moale și supra-fiartă. În acest scop, ar trebui să pregătiți fasolea în două etape. În primul rând, după o înmuiere îndelungată, se fierbe la foc mic, până când este gata în proporție de aproximativ 90%, apoi se pune în grăsime de rață și se confitează la aproximativ 80-90 de grade până când este suficient de moale. Cu această tehnologie, membrana de fasole aproape că dispare și fiecare bob devine câte o unitate moale, cremoasă și omogenă. Ulterior, boabele pot fi ușor regenerate pe puțin unt clarificat. Adăugați biluțe de dovlecel la grătar, roșii uscate și măsline murate și veți obține o garnitură de vară foarte bogată - care poate fi asezonată cu oregano, coriandru, coajă de lămâie sărată, dar și cu creson și germeni de Pak Choi. Preparată astfel, fasolea se servește cu friptură de pește spadă sau pulpă de rață la cuptor.

De asemenea, cu cele două tipuri de fasole descrise mai sus se pot prepara supe sau ciorbe de legume de vară excelente - fie separat, fie folosindu-le pe amândouă în același timp. Morcovii noi, napii, țelina și gulia se sotează în ulei de măsline, apoi, când deja emană un miros aromat delicat, se amestecă cu supă de legume, se adaugă doi căței de usturoi și o ceapă roșie tăiată pe jumătate, o legătură de pătrunjel tocat, sare și piper. Când ciorba este gata, se adaugă fasolea deja fiartă, câteva linguri de bulion de roșii și un mănunchi de baby spanac. Pentru o servire specială puteți adăuga ierburi proaspete, parmezan ras, crutoane sau câteva picături de ulei de măsline proaspăt și fructat.