Bucurie și energie – cele mai delicioase preparate de servit schiorilor

  • 11 16 RO

Bucurie și energie – cele mai delicioase preparate de servit schiorilor

Afișat la 16/11/2022

Frigul, mișcarea și aerul rece fac poftă de mâncare. O zi petrecută pe pârtie presupune un efort serios, astfel încât chiar și cei care, de obicei, mai sar peste câte o masă sau se mulțumesc cu un prânz nu prea bogat sau o cină ușoară acordă o atenție sporită nutriției în vacanța petrecută la munte, la schi. Cum să hrăniți cel mai bine acești clienți flămânzi? Iată ponturile noastre pentru cele mai delicioase feluri de mâncare pe care le puteți oferi amatorilor de sporturi de iarnă care își petrec ziua pe pârtii.

Chiar și sportivii amatori știu și simt foarte bine că după efort fizic trebuie să-ți reîncarci bateriile prin relaxare, dar și cu ajutorul alimentației. Cel puțin opt-nouă ore de somn - doar suntem în vacanță! - și o alimentație bogată în carbohidrați, împreună cu grăsimile, reprezintă principalele surse de energie pentru organism.

Cartofii, care stau la baza gamei Aviko, sunt ideali în această privință, fiind una din cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale și fibre dietetice. 100 g de cartofi oferă 70 de calorii, deși conțin foarte puține grăsimi (doar 0,1 g per 100 g) și deloc colesterol. Fibrele naturale din compoziția lor ajută chiar și la prevenirea constipației. Cartofii sunt, în același timp, și una dintre cele mai bogate surse de vitamine din grupul B și conțin multe minerale esențiale, cum ar fi fierul, magneziul, fosforul, cuprul și potasiul.

Pentru clienții care doresc doar un snack consistent, puteți oferi un sandviș cald cu gyros, pentru care vă recomandăm să folosiți în loc de pâine triunghiurile din cartofi de la Aviko. Trebuie doar să prăjiți gyrosul și plăcintele (conform indicațiilor de pe ambalaj), după care deja puteți pune pe plăcinta caldă salată verde, câteva felii subțiri de roșii, gyrosul tocat și sosul pregătit din usturoi, maioneză și ketchup, pentru a acoperi totul la final cu a doua plăcintă. Pentru mai multă savoare, sandvișului i se poate adăuga o felie de cașcaval - această variantă se încălzește câteva minute la microunde sau în cuptor.

Unii amatori de schi sunt genul care se dau pe pârtie aproape toată ziua, fără opriri, și pot mânca în mișcare fără probleme. Pentru ei puteți pregăti un sandviș cald cu cotlet, pentru care puteți folosi aceleași "Reibekuchen", plăcinte de cartofi de la Aviko. Rețeta e foarte simplă: carnea tăiată în prealabil la grosimea de circa 0,5 cm se bate cu ciocanul de șnițele și se trece prin ou bătut și pesmet. Se prepară un sos din usturoi, maioneză și ketchup, ca și în cazul gyros-ului. Cotletul se prăjește în ulei încins până ce capătă o culoare aurie frumoasă. Pe plăcinta caldă se pune salată verde, o felie de roșie, cotletul fierbinte și sosul pregătit din cele trei ingrediente magice, după care se acoperă totul cu a doua plăcintă caldă de cartofi.

Pentru masa principală puteți adăuga și câteva elemente specific românești dacă preparați, de exemplu, niște cartofi gratinați cu ciuperci și cotlete de miel cu șunculiță crocantă. Cartofii gratinați cu ciuperci se prepară în cuptor cu convecție, timp de 18 minute la 200 grade Celsius. Cotletele de miel se pun pe grătar câte patru minute pe fiecare parte și se condimentează după ce sunt întoarse prima oară pe grătar. Șunculița țărănească tăiată în felii subțiri se pune în friteuză la 175 de grade Celsius până devine crocantă. 

O altă idee pentru masa de seară, care de data aceasta nu trebuie să fie prea ușoară, ar fi reprezentată de cartofii gratinați cu smântână și cașcaval, cu roșii, pătrunjel și piept de pui, eternul favorit al sportivilor datorită conținutului său proteic ridicat. Roșiile trebuie tăiate în cubulețe mici, amestecate cu pătrunjelul tocat mărunt și asezonate cu zeamă de lămâie, sare, piper, sumac și ulei de măsline. (Pulpa de roșii trebuie lăsată la scurs în sită după ce a fost tăiată.) Pieptul de pui se prepară la grătar, iar cartofii gratinați cu smântână și cașcaval, un clasic al bucătăriei franceze, care a devenit popular în întreaga lume, la cuptor (tot 18 minute la 200 grade Celsius pentru varianta oferită de Aviko). 

Există și schiori care doresc ceva simplu și foarte sățios. Lor puteți să le oferiți niște cartofi bucăți cu brânză și ketchup (sau sos de roșii), dacă aveți la îndemână bucăți de cartofi în coajă din oferta Aviko! "Jacket Wedges" se prepară în friteuză sau într-o tigaie cu ulei timp de circa 4 de minute, până ce devin crocanți, după care se mută într-un vas termorezistent. Acesta este și momentul în care se toarnă sosul de roșii sau ketchup-ul și se presară uniform brânza rasă deasupra cartofilor în coajă. În sfârșit, tava se introduce în cuptor și se lasă până când brânza se topește și se rumenește.

Nu uitați nici de desert - care poate fi un churros, delicatesatradițională dulce din Spania, care a devenit foarte populară și în rândul românilor. E suficient să coaceți prăjiturelele în cuptor sau în friteuză și sunt gata! Sunt extrem de apreciate de gurmanzi, care le pot servi în diferite combinații, presărate cu zahăr pudră, înmuiate în ciocolată sau împreună cu fructe de pădure 

După o masă ca asta odihna e mult mai dulce, iar a doua zi poate începe din nou distracția de pe pârtie!