
Tartar de la Tierra
Ingrediente
- 2 cartofi gratinați vegani Aviko
- 1 ardei verde
- 1 zucchini mic
- 1 fir de ceapă verde
- 2 căței de usturoi
- 25 g de unt la temperatura camerei
- 2 vinete
- 6 linguri de ulei de măsline
- 6 broccoli japonez (bimi)
- 1 căpățână de pak choi (varză chinezească)
- 2 roșii Ramallet
- 1 ardei roșu (nu iute)
- 3 linguri de iaurt grecesc
- 2 linguri de ierburi aromate tocate (mentă, busuioc și/sau cepșoară)
- 1 lămâie
- Creson
Produse Aviko
Mod de preparare
Timp de preparare: 45 de minute
- Se preîncălzește cuptorul la temperatura de 200 °C. Se taie ardeiul și dovlecelul zucchini în cuburi mici. Se prepară o cremă prin pasarea cartofilor gratinați în blender, împreună cu jumătate din cantitatea de cuburi de ardei și zucchini, ceapa verde și 1 căței de usturoi.
- Se adaugă untul topit și se încălzește într-o tigaie la foc mic, timp de 8-10 minute. Se condimentează cu sare și piper.
- Se taie vinetele pe lungime, fiecare în 6 felii, începând de la codiță în jos, dar fără să fie desprinse complet în partea de sus.
- Se așază vinetele pe o foaie de hârtie de copt și se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline. Se coc vinetele în cuptor timp de aproximativ 20 de minute.
- Se taie cozile de la bimi în cubulețe, iar inflorescența se păstrează întregi. Se toacă mărunt și varza chinezească, roșiile și ardeiul roșu.
- Se pasează în blender cuburile de bimi împreună cu iaurtul, 2 linguri de ulei de măsline, ierburile tocate și 1 căței de usturoi. Se condimentează sosul de bimi cu zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
- Pentru tartar, se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline pe grătar sau într-o tigaie. Se călesc restul de ardei și zucchini împreună cu varza chinezească, ardeiul roșu și sosul cu bimi, timp de 4 minute, până când devin al dente. Separat se prăjesc și inflorescențele de la broccoli-ul japonez, până se prepară al dente.
- Se adaugă la tartar roșiile tăiate cuburi, apoi tartarul se ia de pe foc, pentru ca roșiile să confere o notă de prospețime. Se condimentează cu sare și piper.
- Se așază vinetele în formă de evantai pe 2 sau 4 tocătoare pentru servit. Deasupra se distribuie crema și tartarul. Se ornează cu inflorescențele de bimi și cu creson.
Pont: Nu găti prea mult legumele pentru tartar, pentru a-și păstra o textură crocantă.