gnocchi_della_nonna_letizia

Gnocchi della nonna Letizia

Ingrediente

  • 400 g de piure de cartofi Super Mash Homemade de la Aviko
  • 300 g de roșii cherry
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 200 g de făină
  • 200 g de nuci caju nesărate
  • 3 căței de usturoi
  • 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • 2 roșii mari din soiul inimă de bou
  • 1 hașmă
  • 1 linguriță de frunze de cimbru
  • 2 lingurițe de ace de rozmarin
  • 2 linguri de frunze de busuioc
  • 3 linguri de margarină
  • 4 linguri de ulei aromat cu busuioc (vezi pontul)
  • 2 linguri de lucernă
aviko_premium_piure_cartofi_casa

Mod de preparare

Timp de preparare: 45 de minute

  1. Se preîncălzește cuptorul la temperatura de 200 °C. Se taie roșiile cherry pe jumătate. Se așază pe o tavă. Se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline, iar deasupra se presară zahărul. Se coc roșiile în cuptor timp de aproximativ 20 de minute. Se lasă apoi să se răcească la temperatura camerei.
  2. Pentru gnocchi, se amestecă piureul de cartofi cu făină, până când se formează un aluat consistent. Se asezonează cu sare. Se modelează aluatul în rulouri 1 cm și se taie în bucăți de 2 cm (gnocchi).
  3. Se toacă grosier 50 g de nuci caju. Se prăjesc într-o tigaie, până când devine aurii și apoi se transferă pe o farfurie.
  4. Pentru sosul bechamel vegan, se pasează în blender restul de nuci caju împreună cu jumătate din cantitatea de nuci prăjite, 1 cățel de usturoi, 2 linguri de ulei de măsline și suficientă apă, până când se obține un sos fin și cremos. Se asezonează cu zeama de lămâie, sare și piper.
  5. Pentru sosul de roșii, se taie roșiile inimă de bou în bucăți. Se toacă hașma și se toacă mărunt ultimii 2 căței de usturoi. Se toacă fin și cimbrul, rozmarinul și busuiocul.
  6. Se încălzește 1 lingură de ulei de măsline împreună cu 1 lingură de margarină pe grătar sau într-o cratiță. Se sotează usturoiul și hașma timp de 1 minut. Se prăjesc bucățile de roșii timp de 3 minute. Se încorporează ierburile aromate și se mai lasă pe foc încă un minut. Se pasează roșiile în blender până se formează o pastă fină. Se asezonează cu sare și piper și se mențin calde.
  7. Se așază gnocchi pe o tavă. Deasupra se întinde restul de margarină. Se coc gnocchi în cuptor timp de 6 -8 de minute.
  8. Se toacă restul de nuci caju foarte fin. Se pune sosul de roșii puțin la grătar, pentru a căpăta o ușoară aromă de fum. Se încălzește sosul bechamel vegan (crema cu nuci caju).
  9. Se pun cu lingura gnocchi în sosul de roșii și apoi pe 4 farfurii adânci. Se întind 2-3 linguri de sos bechamel pe fiecare farfurie. Se stropește cu ulei aromat cu busuioc și se ornează cu lucernă. La final, se presară nucile caju prăjite și tocate fin.

Pont: Poți trage gnocchi la tigaie cu margarină sau 1 lingură de ulei de măsline, timp de 4-5 minute. Sau se pot fierbe în mod tradițional, în apă clocotită cu sare, pentru 3-4 minute, până când devin al dente.