
Gnocchi della nonna Letizia
Ingrediente
- 400 g de piure de cartofi Super Mash Homemade de la Aviko
- 300 g de roșii cherry
- 5 linguri de ulei de măsline
- 2 lingurițe de zahăr
- 200 g de făină
- 200 g de nuci caju nesărate
- 3 căței de usturoi
- 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie
- 2 roșii mari din soiul inimă de bou
- 1 hașmă
- 1 linguriță de frunze de cimbru
- 2 lingurițe de ace de rozmarin
- 2 linguri de frunze de busuioc
- 3 linguri de margarină
- 4 linguri de ulei aromat cu busuioc (vezi pontul)
- 2 linguri de lucernă
Produse Aviko
Mod de preparare
Timp de preparare: 45 de minute
- Se preîncălzește cuptorul la temperatura de 200 °C. Se taie roșiile cherry pe jumătate. Se așază pe o tavă. Se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline, iar deasupra se presară zahărul. Se coc roșiile în cuptor timp de aproximativ 20 de minute. Se lasă apoi să se răcească la temperatura camerei.
- Pentru gnocchi, se amestecă piureul de cartofi cu făină, până când se formează un aluat consistent. Se asezonează cu sare. Se modelează aluatul în rulouri 1 cm și se taie în bucăți de 2 cm (gnocchi).
- Se toacă grosier 50 g de nuci caju. Se prăjesc într-o tigaie, până când devine aurii și apoi se transferă pe o farfurie.
- Pentru sosul bechamel vegan, se pasează în blender restul de nuci caju împreună cu jumătate din cantitatea de nuci prăjite, 1 cățel de usturoi, 2 linguri de ulei de măsline și suficientă apă, până când se obține un sos fin și cremos. Se asezonează cu zeama de lămâie, sare și piper.
- Pentru sosul de roșii, se taie roșiile inimă de bou în bucăți. Se toacă hașma și se toacă mărunt ultimii 2 căței de usturoi. Se toacă fin și cimbrul, rozmarinul și busuiocul.
- Se încălzește 1 lingură de ulei de măsline împreună cu 1 lingură de margarină pe grătar sau într-o cratiță. Se sotează usturoiul și hașma timp de 1 minut. Se prăjesc bucățile de roșii timp de 3 minute. Se încorporează ierburile aromate și se mai lasă pe foc încă un minut. Se pasează roșiile în blender până se formează o pastă fină. Se asezonează cu sare și piper și se mențin calde.
- Se așază gnocchi pe o tavă. Deasupra se întinde restul de margarină. Se coc gnocchi în cuptor timp de 6 -8 de minute.
- Se toacă restul de nuci caju foarte fin. Se pune sosul de roșii puțin la grătar, pentru a căpăta o ușoară aromă de fum. Se încălzește sosul bechamel vegan (crema cu nuci caju).
- Se pun cu lingura gnocchi în sosul de roșii și apoi pe 4 farfurii adânci. Se întind 2-3 linguri de sos bechamel pe fiecare farfurie. Se stropește cu ulei aromat cu busuioc și se ornează cu lucernă. La final, se presară nucile caju prăjite și tocate fin.
Pont: Poți trage gnocchi la tigaie cu margarină sau 1 lingură de ulei de măsline, timp de 4-5 minute. Sau se pot fierbe în mod tradițional, în apă clocotită cu sare, pentru 3-4 minute, până când devin al dente.