italian_gratin_with_mint_pesto

Cartofi gratinați în stil italian cu pesto de mentă

Ingrediente

  • 6 cartofi gratinați vegani Aviko
  • 4 crenguțe de mentă
  • 2 linguri de nuci caju
  • 4 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 6 smochine
  • 1 limetă
  • 3 linguri de zahăr + extra
  • 2 bile de burrata de 150 g
  • 6 felii de șuncă Serrano sau șuncă de Parma
aviko-cartofi_gratinati_vegani-one-for-all

Mod de preparare

Timp de preparare: 45 de minute

  1. Se prepară cartofii gratinați pe grătar sau în cuptor, în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj. Se mențin calzi.
  2. Se rup vârfurile crenguțelor de mentă și se pun deoparte. Pentru pesto, se pasează într-un blender sau blender vertical restul frunzelor de mentă împreună cu 2 lingurițe de nuci caju și ulei de măsline. Se condimentează cu sare și piper.
  3. Se taie smochinele în bucăți. Limeta se spală bine și apoi se rade coaja.
  4. Se încălzesc smochinele în zeama de limetă, cu zahăr și 2 linguri de apă, până când zahărul se caramelizează ușor. Se adaugă zeama de limetă și alte 4 linguri de apă și se lasă pe foc până când smochinele se înmoaie. Se pasează smochinele cu o furculiță până se obține o dulceață cu bucăți mari sau se pasează cu un blender pentru o textură mai fină. Se adaugă zahăr suplimentar după gust.
  5. Se toacă cantitatea rămasă de nuci caju. Se prăjesc pe grătar, în cuptor sau într-o tigaie, până când devine aurii și apoi se transferă pe o farfurie.
  6. Se taie pe jumătate cartofii gratinați și se așază pe 4 tocătoare sau farfurii. Se distribuie pesto-ul și burrata deasupra. Se rup feliile de șuncă în fâșii și se așază pe burrata.
  7. Se pune cu lingura gemul de smochine peste șuncă, iar deasupra se presară nucile caju prăjite. Se ornează cu vârfurile crenguțelor de mentă.