
Cartofi gratinați în stil italian cu pesto de mentă
Ingrediente
- 6 cartofi gratinați vegani Aviko
- 4 crenguțe de mentă
- 2 linguri de nuci caju
- 4 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 6 smochine
- 1 limetă
- 3 linguri de zahăr + extra
- 2 bile de burrata de 150 g
- 6 felii de șuncă Serrano sau șuncă de Parma
Produse Aviko
Mod de preparare
Timp de preparare: 45 de minute
- Se prepară cartofii gratinați pe grătar sau în cuptor, în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj. Se mențin calzi.
- Se rup vârfurile crenguțelor de mentă și se pun deoparte. Pentru pesto, se pasează într-un blender sau blender vertical restul frunzelor de mentă împreună cu 2 lingurițe de nuci caju și ulei de măsline. Se condimentează cu sare și piper.
- Se taie smochinele în bucăți. Limeta se spală bine și apoi se rade coaja.
- Se încălzesc smochinele în zeama de limetă, cu zahăr și 2 linguri de apă, până când zahărul se caramelizează ușor. Se adaugă zeama de limetă și alte 4 linguri de apă și se lasă pe foc până când smochinele se înmoaie. Se pasează smochinele cu o furculiță până se obține o dulceață cu bucăți mari sau se pasează cu un blender pentru o textură mai fină. Se adaugă zahăr suplimentar după gust.
- Se toacă cantitatea rămasă de nuci caju. Se prăjesc pe grătar, în cuptor sau într-o tigaie, până când devine aurii și apoi se transferă pe o farfurie.
- Se taie pe jumătate cartofii gratinați și se așază pe 4 tocătoare sau farfurii. Se distribuie pesto-ul și burrata deasupra. Se rup feliile de șuncă în fâșii și se așază pe burrata.
- Se pune cu lingura gemul de smochine peste șuncă, iar deasupra se presară nucile caju prăjite. Se ornează cu vârfurile crenguțelor de mentă.