history left history right
  • history middle

Istoric

Ceea ce a început cu 32 de cultivatori de cartofi, în jurul unei mese de bucătărie, a devenit acum, o jumătate de secol mai târziu, o afacere globală. De la începuturile sale, din 1962, „Industria de Prelucrare a Cartofilor Keppel și Împrejurimile” (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken) și-a păstrat aspectul unei organizații pragmatice și ambițioase, care a avut un singur țel: punerea cartofilor în valoare.

1962 - 1999

Totul a început într-o mică fabrică de produse lactate din Hoog Keppel, Olanda. Aceasta a generat producția de chips-uri refrigerate în lăzi de lemn, urmată rapid de primele produse congelate. În 1967 a urmat mutarea la Steenderen, unde o veche fabrică de piatră oferea mai mult spațiu pentru ambițiile Aviko. Aviko prefera să se uite dincolo de frontiere, în special când era vorba de crearea de noi produse din cartofi.

Spre exemplu, la începutul anilor '70, Aviko a fost una dintre primele companii din afara Elveției care producea Rösti. Au urmat perioade roditoare, în care Aviko își consolida din ce în ce mai mult poziția în Europa, piețele din Germania și Franța a flându-se în frunte. După căderea zidului, Aviko a ajuns rapid să se manifeste ca lider de piață în Europa de Est, parțial datorită construirii unei fabrici în Polonia. În anii '90, s-a încercat prima extindere în afara Europei, iar Aviko a dobândit o poziție solidă pe alte continente. De atunci, Aviko a devenit jucătorul global care a reușit să aducă produse din cartofi, de înaltă calitate, în tot mai multe țări. Aceasta este o evoluție de care suntem mândri, însă pe care, în același timp, o privim cu moderație. În inimile noastre, suntem în continuare doar cultivatorii de cartofi din Keppel.

 

2000 - prezent

În secolul nostru, se pune accentul în principal pe extinderea gamei de cartofi, cu specialități din cartofi de înaltă calitate. Aviko își unește forțele cu Eurofrits, care ne oferă o bună completare a gamei aperitivelor. S-a realizat o extindere semnificativă a gamei de cartofi piure și gratin de cartofi Aviko, prin preluarea societății belgiene Eurofreez.

În 2008, Aviko a intrat pe piața din China și a pus bazele unei fabrici de prelucrare a fulgilor de cartofi: Societatea Aviko Gansu pentru prelucrarea cartofilor, cu participarea statului pe plan local. Fabrica produce fulgi de cartofi pentru piața internă.

În 2011, Aviko avea două fabrici și un birou de vânzări în China, în Xiamen, care să preia pe deplin răspunderea privind activitatea cu cartofi de pe plan intern, datorită cererii de cartofi prăjiți congelați de pe piața de servicii alimentare din China. Dată fiind creșterea rapidă a pieței interne, Aviko profită de ocazie și își accelerează extinderea pe piață, făcând echipă cu Snow Valley Agriculture Company și întemeind noua fabrică de prelucrare a cartofilor prăjiți congelați în provincia Zhangjiakou, Heibei din China.

În 2014, Aviko a achiziționat cota majoritară a afacerii bavareze de familie Amberger din Oberdolling, Germania. Această achiziție a pus la dispoziția Aviko o gamă mai largă de specialități din cartofi. Acum Aviko poate deservi mai bine piețele de alimentație publică din Germania și din Austria, extinzându-și în continuare poziția.