blog-variante-de-burger-din-jurul-lumii

Variante de burger din jurul lumii

Aventurează-te dincolo de granițele hamburgerului și cheeseburgerului clasic și descoperă inspirația în aceste variante de burger mult mai extreme!

Burgerul este una dintre cele mai populare mâncăruri din lume – motiv pentru care poate fi cam greu să ieși în evidență între competitorii tăi dacă nu conferi acestui preparat o notă unică. Dar nicio grijă, căci există o soluție: cei mai speciali burgeri din lume te pot inspira acum și pe tine! 

Aventurează-te dincolo de granițele hamburgerului și cheeseburgerului clasic și descoperă inspirația în aceste variante de burger mult mai extreme, o listă pe care am întocmit-o cu ajutorul Erudus. Iar pentru completarea noului tău meniu îți recomandăm garniturile Aviko, în primul rând cartofii prăjiți Super Crunch Premium și cartofii dulci premium prăjiți.

Islak burger – Istanbul, Turcia

Cunoscut și sub numele de „Wet burger”, burgerul islak este atât de suculent, încât practic se topește în gură. Este de dimensiuni mici, dar cu atât mai delicios – faimoasa mâncare stradală din Piața Taksim din Istanbul. Este vorba despre o plăcintă cu carne (cel mai adesea de vită) prăjită pe un grătar încins, înăbușită într-un sos de roșii, cu lapte și usturoi, asezonată cu mirodenii (și uneori cu biber salçası – pastă de ardei iute turcească). Odată prăjite, chiftelele se așază în chifle albe, moi, unse cu unt, gătite și ele în sos de roșii. Astfel, și chiftelele pot absorbi sucul, dând burgerului textura sa caracteristică.

Hamburgerii islak autentici din Istanbul sunt ținuți în vase de gătit cu abur înainte de servire, pentru a „transpira” și mai bine, dar și un cuptor fierbinte poate fi suficient pentru rezultatul final. Iată cea mai bună variantă de plăcere „vinovată” pentru orice gurmand! 

Ramly burger – Malaezia 

Burgerul Ramly a fost inventat de măcelarul musulman Haji Ramly Monki în 1979 în Malaezia și a luat imediat cu asalt scena locală a restaurantelor. Ramly poate fi descris ca un burger înfășurat într-o chiflă și într-o omletă – dar, după cum poate atesta peisajul street food din Malaezia, este mult mai mult decât atât. Chifteluța de carne pentru un hamburger Ramly autentic poate fi de pui sau de vită, dar trebuie să fie furnizată de grupul Ramly, producătorii care au inventat acest fel de mâncare (bineînțeles, dacă te hotărăști să prepari chiar tu acest tip de burger, și o chiftea de carne pregătită de tine poate fi suficientă).

Chifteluțele se gătesc pe o plită fierbinte și, înainte de a le îndepărta de pe foc, se sparge un ou deasupra lor, astfel încât ele să se scufunde în omletă și toate sucurile de carne să se îmbibe în ea.

Burgerul este asezonat în mod tradițional cu un sos cu pudră de curry, ardei iute, unt, maioneză, sos Worcestershire Lea&Perrins, piper și zahăr – dar acest sos variază de la un vânzător la altul – și este servit într-o chiflă, împreună cu salată, roșii, ceapă roșie și castraveți. Conținut bogat în proteine și ingrediente irezistibile – iată ce înseamnă un prânz sau o cină cu adevărat consistentă! 

Burger cu carne de ren cu gem de merișoare – Finlanda

Carnea de ren cu gem de merișoare este extrem populară în Finlanda, dar și în alte țări scandinave – așa că este de înțeles că a ajuns și în hamburger! 

Carnea de ren este o carne cu un gust delicios, foarte slabă, bogată în acizi grași Omega-3 și vitamina B-12, ceea ce o face una dintre cele mai sănătoase cărnuri. Merișoarele cresc pe arbuști pereni din tundra arctică a emisferei nordice. Bobițele roșii au un gust ușor acrișor și sunt bogate în antioxidanți, fiind adesea transformate în gem, cu zahăr și puțină apă.

Burgerul de ren cu gem de merișoare este de obicei servit pe o chiflă moale (un produs de patiserie asemănător cu brioşele) și cu garnituri precum ceapa, ciupercile și brânza Gouda. Iată următoarea ta ofertă de sezon pentru toamnă și iarnă! 

Vada pav – Mumbai, India 

Preparatul numit Vada pav constă în găluște de cartofi prăjite sau chifteluțe de cartofi (vada) servite într-o chiflă (pav) – fiind cunoscut în unele locuri și sub numele de wada pao sau Bombay burger (acesta din urmă din cauza originii sale din orașul indian Bombay). Acest fel de mâncare a apărut la sfârșitul anilor 1960 și a ajuns popular în aproape toate bufetele și pe toate tarabele din India. 

Vada pav este un fel de mâncare pe bază de plante, așa că îl poți adăuga și tu la oferta ta pentru vegetarieni și vegani. Pentru a prepara chifteluțele, cartofii se fierb, se pasează și se amestecă bine cu ardei iute verde, usturoi, semințe de muștar, frunze de curry și turmeric. Cartofii fierți se modelează în formă de găluște, se acoperă cu aluat pe bază de făină și se prăjesc în ulei.

Găluștele prăjite se pun în chifle tăiate în două și se servesc cu chutney dulce, chutney verde și chutney cu usturoi uscat.

Hamburguesas Mexicanas – Mexic 

Hamburguesas Mexicanas sunt versiunea mexicană a hamburgerului clasic – inventatorul și data la care a apărut sunt însă necunoscute. De obicei, include toate ingredientele și garniturile tradiționale americane – începând cu o bucată de carne de vită prăjită la grătar și servită pe o chiflă albă moale cu brânză și până la ceapă, roșii, ketchup și muștar.

Apoi se adaugă celelalte ingrediente: ardei iute, șuncă mexicană sau chorizo, avocado și, cel mai important, pico de gallo. Această salsa delicioasă este preparată cu roșii, ceapă, coriandru, ardei iute serrano și suc de limetă. Uneori se adaugă și mai multă brânză, astfel încât burgerul este plin de tot felul de arome și texturi perfect complementare și contrastante. Având în vedere că bucătăria mexicană devine din ce în ce mai populară și la noi, această variantă de burger poate fi o completare excelentă și pentru meniul restaurantului tău! 

Oare ce specialitate de burger se află în meniul tău? Scrie-ne într-un comentariu!