sarbatori-ca-pe-vremuri-cu-carne-de-porc-si-garnituri-moderne

Sărbători „ca pe vremuri”, cu carne de porc și garnituri moderne

În perioada sărbătorilor, clienții nu mai caută felurile de mâncare occidentale ale fast-food-urilor, ci (și) pe cele tradiționale. Oare ce ați putea oferi pentru cei care-și doresc aromele românești vechi și gustoase?

De Crăciun, cu toții devenim măcar un pic nostalgici. Ne dorim să revedem pe masa festivă felurile de mâncare pe care părinții și chiar bunicii noștri ni le-au prezentat pentru prima dată încă din copilărie.

Pentru proprietarii de restaurant acest lucru înseamnă că trebuie să facă aprovizionarea cu produse din carne proaspătă și de calitate, deoarece a venit vremea pentru tăierea porcilor.

Cel mai interesant fenomen este că, în această perioadă a anului, cea a sărbătorilor, clienții nu mai caută atât de mult felurile de mâncare occidentale ale fast-food-urilui, ci (și) pe cele tradiționale. Oare ce ați putea oferi pentru cei care-și doresc acum aromele românești vechi și bune?

Dacă vreți ceva cu adevărat impresionant, puteți crea un întreg platou aperitiv cu preparate tradiționale pentru clienții care se întorc acum la gusturile „de demult”. Bunătățile servite în acest fel pot include tobă, urechi de porc afumate, șorici copt, lebăr de porc, cârnați, caltaboși, slănină afumată, gușă afumată și jumări de porc. Puteți pune alături muștar, conopidă murată sau gogoșari, castraveți și ardei iuți în oțet, dulceață de ardei iute și ceapă roșie.

În niciun caz nu trebuie să lipsească din meniu cârnații la grătar, care pot fi preparați chiar și în bucătăria restaurantului, din pulpă și grăsime de porc, cu piper măcinat, boia dulce și iute, sare, usturoi și câteva lingurițe de cimbru și chimion măcinat. 

Carnea trebuie mărunțită cu mașina de tocat, folosind sita mai mare, apoi se pune niște apă la încălzit într-o crăticioară, în care se adaugă sarea și se lasă pe foc până ce condimentul se dizolvă. Tot aici vine și piperul măcinat și boiaua dulce și cea iute, care se amestecă până la omogenizare. Aceasta va fi soluția „magică” care se toarnă peste carnea tocată, împreună cu care se frământă bine. Urmează usturoiul pisat, cu care se frământă masa de carne, adăugând acum cimbrul și chimionul. Intestinele se spală bine în apă călduță și se umplu tot cu ajutorul mașinii de tocat, folosindu-se accesoriul special. Nu uitați totuși să le înțepați pe alocuri, pentru a preveni crăparea intestinelor, care vor trebui legate cu ață la intervale de cam 20-25 cm, ca să obțineți bucăți cu adevărat sățioase. Nu trebuie să puneți cârnații de casă neapărat la fum, ci îi puteți servi imediat, chiar a doua zi, preparați în tigaie sau la grătar.

Sau ce-ar fi să preparați niște jumări de porc tradiționale? Nu aveți nevoie decât de slănină de porc fără șorici, de bună calitate, apă și sare. Mai simplu de atât nici nu se poate! Slănina se taie în bucăți de aproximativ 4-5 cm. Într-o cratiță, pe plita de fier de deasupra aragazului, se pun bucățile de slănină tăiate, împreună cu apa, și se lasă să se încingă. Trebuie lăsate la prăjit până devin aurii închis, după care se scot și se presează în sită, cu lingura de lemn sau cu pasatorul de cartofi. Cât timp sunt calde încă, se pun într-un vas și se sărează. În sfârșit, untura se strecoară prin sită într-un vas și se lasă la închegat. 

Într-adevăr, acestea nu sunt nici pe departe mâncăruri vegetariene, dar sunt cu atât mai delicioase – și foarte populare pe la noi.

O garnitură excelentă face însă ca mesele festive să fie și mai delicioase! Dacă doriți să adăugați în meniu niște cartofi prăjiți crocanți, deserturi interesante sau un pic de aromă internațională, atunci merită să aruncați o privire la oferta Aviko. Carnea de porc se potrivește excelent cu cartofii prăjiți, care sunt cel mai ușor de preparat, de transportat și de savurat dacă alegeți gama Super Crunch. În această familie de produse premium puteți găsi diverse sortimente de cartofi tăiați în felii de diferite dimensiuni și tipuri. Din categoria premium fac parte cartofii tăiați Julienne, cartofii pai de 9,5 mm decojiți și cartofii pai cu coajă, precum și cartofii de 15 x 15 mm, la fel ca și cartofii steakhouse, ideali lângă friptură sau grătar.

Dar, bineînțeles, ne-am gândit și la cei care preferă eleganța aromelor străine în locul deliciilor autohtone. Testați de bucătari-șefi din întreaga lume, cartofii noștri gratinați mini cu păstârnac și topinambur și cartofii gratinați mini cu sparanghel și parmezan reprezintă un aperitiv delicios sau o garnitură perfectă la un fel principal. 

Nu în ultimul rând, vă putem propune chiar și un desert delicios după carnea de porc. Este vorba de churros, o versiune în stil spaniol, populară la nivel internațional, a gogoșilor pe care le cunoaștem și noi de la bunici.

Vă dorim sărbători liniștite și fericite – și cât mai mulți oaspeți la sfârșit de an!