putem-manca-bine-chiar-si-in-timpul-postului-02.20

Putem mânca bine chiar și în timpul postului! – Idei fără carne pentru restaurantul tău

Răsfățul hedonist și ospețele din perioada ce urmează sărbătorilor de iarnă sunt urmate în mod tradițional de Postul Mare al Paștelui. De la Miercurea Cenușii până în Sâmbăta Mare, creștinii se abțin de la carne și alcool și, în general, se străduiesc să aibă o dietă mai modestă și mai echilibrată. Chiar și dacă facem abstracție de apropierea sărbătorilor pascale, mulți oameni se angajează să postească în diferite perioade ale anului, așa că este recomandabil ca și restaurantele să pregătească pentru aceștia câteva feluri de mâncare de post, fie și numai de dragul varietății. Deși, la prima vedere, postul pare a fi despre lipsa de ceva, acesta poate fi văzut și ca o provocare interesantă: cu puțin rafinament, putem prepara mese gustoase și nutritive și fără carne. 

În această perioadă a anului, este o idee bună să ne îndreptăm atenția asupra legumelor, salatelor și fructelor, mai ales după mesele de iarnă, bogate în calorii și solicitante pentru organism. În loc de carne, puteți opta pentru variantele vegetariene de brânzeturi (pe bază de soia), preparate la grătar sau prăjite. Și peștele este o alegere evidentă, în zilele cu dezlegare la pește – așa că nu vom duce lipsă nici de preparate principale de lângă gustoasele garnituri. Cu diferite soiuri de varză și o largă varietate de cartofi, ceapă și cereale, se poate concepe o dietă variată și ușoară pentru această perioadă. Legumele pot fi prezentate sub formă de supe cremă nutritive – de exemplu, supa cremă de cartofi dulci poate fi o experiență nouă pentru unii clienți ai restaurantului. Putem, de asemenea, să pătrundem în lumea tocănițelor moderne sau să pregătim o salată revigorantă de mere și gulii cu coriandru proaspăt, alune, lime sau susan.

Cerealele, aceste culturi diverse și variate, pot oferi o bază grozavă pentru mese delicioase și sănătoase de post. Bulgurul, cunoscut și sub denumirea de „ala” sau „grâu crăpat”, este ușor de preparat, practic de gătit și de păstrat atât în cantități mici, cât și în cantități mai mari. Acesta poate fi folosit atât pentru mâncăruri calde, cât și reci, fiind un adevărat jolly joker gastronomic. Cel mai bine este să-l prăjim în ulei, să-l condimentăm cu puțină sare și apoi să-l fierbem sub capac, adăugând o cantitate dublă de apă clocotită. Pentru cei care mănâncă pește în post sau în zilele cu dezlegare, putem adăuga fâșii de calamar.

Mămăliga, cunoscută și sub numele de „polenta”, este un adevărat preparat de renume mondial. Ea poate fi servită atât moale, cât și gătită până la fermitate și prăjită la grătar. Întrebarea este mai degrabă cum s-o gătim. Există două școli de gândire: mămăligă fiartă în lapte sau în bulion de legume – sigur, în perioada de post vom opta pentru a doua variantă. În ambele versiuni însă, rezultatul poate fi făcut extra cremos dacă la sfârșit adăugăm unt sau margarină. Mămăliga se potrivește perfect cu o largă varietate de legume la grătar, așa că la sfârșitul iernii îi putem adăuga varză de Bruxelles fiartă și apoi prăjită sau preparată la grătar, conopidă, scorțoneră, kale sau chiar și pak choi

Feluri de mâncare excelente pot fi preparate și cu orz. Această cereală minune se prepară mai încet, aproape ca un risotto. Ceapa adăugată se fierbe înăbușit și apoi se gătește totul treptat la foc mic. Orzul se potrivește de minune cu aproape orice legumă, dar la sfârșitul iernii îi putem adăuga în special legume rădăcinoase coapte la cuptor – sfecla, de exemplu, merge foarte bine. Iar dacă dorim să completăm masa cu ceva crocant și cremos, atunci o alegere bună pot fi pachețelele din cartofi rași cu brânză și plante aromatice. Atenție însă! Pentru că printre ingrediente se află și brânza, acest preparat nu este recomandat celor care țin post strict.

Dacă dorim să ne concentrăm asupra peștelui, ne putem surprinde clienții cu fish & chips în stil bistro, un preparat care poate fi servit cu mini gustări din cartofi rași pentru cuptor. De asemenea, legumele pot fi servite din belșug și alături de mâncăruri de pește clasice, cum ar fi fileurile de păstrăv, crapul afumat sau diferitele soiuri de pești marini. De fapt, legumele își pot face loc chiar și în deserturi: un tort de morcovi cu migdale poate fi o modalitate discretă, dar delicioasă de a încheia masa.