Idei-culinare-romantice-de-Dragobete

Idei culinare romantice de Dragobete ‒ sau cum să câştigi inimile clienţilor de Ziua Îndrăgostiţilor

Dragobetele, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet şi anul acesta. În ceea ce privește originea tradiționalului nostru „Valentine’s Day” autohton, folcloriștii spun că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, sau cel puțin speranţa acesteia: ziua în care natura se trezeşte, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii şi a reîntoarcerii iubirii care ţine lumea în mişcare.

Pe vremuri, fiecare tânăr avea mare grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următoarea zi de Dragobete. Astăzi, această sărbătoare tradiţională rivalizează cu occidentalul Valentine’s Day, însă ‒ fără să intrăm în această polemică între tradiţionalişti şi cei moderni ‒ ceea ce se poate spune cu siguranţă este că ‒ fie că sărbătorim Dragostea în 14 februarie sau în 24 februarie, de Dragobete ‒, cu două sărbători ale dragostei, februarie este clar luna iubirii.

Ingredientul principal al oricărei reţete reuşite este dragostea ‒ dar oare cu ce feluri de mâncare poţi câştiga inimile clienţilor de Ziua Îndrăgostiţilor? Cum poţi face ca această zi să devină de neuitat pentru oaspeţii tăi?

Restaurantele folosesc diferite practici de marketing, cu oferte speciale pentru perechi ‒ sau de tip „no date required” pentru cei care sunt single. Dacă doreşti să sărbătoreşti în mod inedit dragostea şi să atragi atenţia asupra ofertei tale, şi tu poţi lansa concursuri în social media ‒ de exemplu, invitând participanţii să încarce imagini cu hashtag-uri care-ți pot folosi, dacă-ţi asumi să răsplăteşti câştigătorii cu o cină pentru doi sau cu un desert apetisant.

În orice caz, o garnitură bine aleasă poate reprezenta un plus pentru meniul de Dragobete sau de Valentine’s Day, indiferent dacă meniul este servit în restaurantul tău sau acasă (dacă vorbim despre takeaway sau livrare la domiciliu). 

Bezelele de cartofi și buletele de cartofi sunt specialități franțuzești care sugerează eleganţă şi romantism chiar şi prin numele lor. Astfel, poţi servi cartofi Pom’ Duchesse, care are forma unei coroane de prințesă elegantă. De fapt, este vorba despre un piure condimentat, dar modelat într-o formă specială, cu partea interioară cremoasă şi un înveliș crocant ‒ o surpriză culinară pentru cei care doresc să încerce ceva nou şi diferit. Cu o textură similară, cartofii Pom’ Noisettes sunt o altă garnitură ideală pentru a fi servită într-un context de bistro, lângă o tocăniță sau carne cu sos.

Pentru cei care se aşteaptă la mai multă pasiune înflăcărată s-ar potrivi specialitățile mai picante, inspirate din bucătăria mexicană, de exemplu, buletele din cremă de brânză cu ardei jalapeño sau buletele cu brânză cheddar și chili, care aduc aduc atmosfera Americii Latine ca un element afrodisiac şi erotic, care se armonizează perfect cu tema zilei de sărbătoare. Poţi să le serveşti alături de preparate prăjite pe grill sau chiar şi în sine, ca un snack perfect lângă un pahar de vin alb bine răcit, sau roșu, după preferințe. Sosul poate fi pe bază de sos de roșii, maioneză și sos verde, servit în boluri în formă de inimă sau cu alte accesorii care se potrivesc cu tema dragostei.

Nu în ultimul rând, Ziua Dragostei nu poate fi completă fără un desert sau o gustare dulce! Un churros spaniol va îndulci 100% celebrarea. Baza acestei gogoşi super gustoase este un aluat asemănător cu profiterolul italian și își are locul garantat și în lista meniurilor restaurantelor celor mai elegante, însă costurile nu vor fi deloc ridicate dacă te aprovizionezi de la Aviko. Churros se serveşte cel mai bine cu un sos de ciocolată, un afrodisiac tradiţional care stimulează eliberarea de endorfine şi serotonină ‒ hormonul fericirii. Sau, dacă preferi să evoci atmosfera de primăvară, poţi alege şi un gem de fructe, poţi să presari desertul cu nuci sau să-i adaugi cremă de vanilie. 

Orice variantă ai alege, important este să nu uiţi de Dragobete! Aşa cum prima dragoste nu se uită niciodată, nici restaurantul, cafeneaua sau bistroul tău nu va mai putea fi uitat de clienţi dacă le oferi posibilitatea de a petrece clipe romantice alături de partener!