Hai la grătar!
Barbecue și grill: cei doi termeni sunt adesea folosiți ca sinonime, dar, de fapt, există diferențe semnificative. Barbecue implică o gătire lentă și include adesea sosuri sau marinade. Această metodă adaugă o aromă afumată și face ca mâncarea să fie foarte moale. În schimb, grill-ul înseamnă prăjirea rapidă a ingredientelor și, de obicei, necesită foarte puțin ulei și are ca rezultat o suprafață crocantă, carbonizată și caramelizată a preparatelor – dar și urme perfecte de grătar pe carne. Ce procedură să alegem – și cu ce ocazie? Am încercat să răspundem la această întrebare cu ajutorul OXO și nu am uitat nici de delicioasele garnituri Aviko.
Barbecue
Dacă visezi la coaste suculente sau la sandvișuri savuroase cu carne de porc fragedă, atunci barbecue este soluția ideală. Procedeul, care este utilizat în principal pentru carne, presupune gătirea la temperaturi scăzute (de obicei în jur de 100 °C) pentru perioade lungi de timp (de la câteva ore până la câte o noapte întreagă). Metoda este perfectă și pentru a găti bucățile mai groase de carne de porc sau de vită, care altfel ar trebui să fie frăgezite cu ciocanul pentru bătut carne. Poți găti chiar și un curcan sau un pui întreg prin metoda barbecue.
Pentru a găti carnea în mod autentic, încet și la foc mic, à la barbecue, vei avea nevoie de un echipament care separă sursa de căldură de mâncare. De exemplu, o tavă ceramică sau o tigaie pe care o poți plasa între brichetele de cărbune de lemn și grătar poate fi de mare ajutor. Un capac închis va fi, de asemenea, necesar pentru a controla și recircula căldura. Pentru cel mai bun rezultat, carnea trebuie să fie aromată cu un amestec de condimente uscate sau cu o marinadă, pe care o poți aplica în timpul gătitului, cu un injector de sosuri sau cu o pensulă.
Garnitura tradițională americană pentru barbecue include o salată Coleslaw, un sos pe bază de roșii și, desigur, cartofi. O alegere excelentă din gama Aviko sunt cartofii Crunchy Shapes Grip 'n Dip – sau cartofii prăjiți în formă de U extra crocanți: ideali pentru gustarea sosurilor delicioase datorită formei speciale. Textura lor crocantă de lungă durată contrapunctează discret carnea fragedă preparată prin metoda barbecue. O altă garnitură tradițională este reprezentată de mac and cheese, un preparat pe care Aviko îl oferă în forma cea mai practică, de aperitive: triunghiurile de macaroane cu brânză cu înveliș crocant pot fi pregătite în doar câteva secunde și servite lângă carnea sfărâmicioasă.
Grill
Dorești să-ți transformi restaurantul într-un loc de petrecere în grădină, unde poți pregăti rapid și spectaculos, într-o atmosferă relaxată, unele dintre mâncărurile tale preferate, cum ar fi fripturile și burgerii, legumele la grătar sau hot dog? Atunci ar trebui să alegi grill în loc de barbecue. Grill-ul este incredibil de versatil: poți găti feluri de mâncare uimitor de delicioase, cum ar fi pizza la grill (!) sau fructe (de exemplu, pepene verde, ananas sau chiar citrice) – toate sunt delicioase atât ca garnitură de sine stătătoare, cât și încorporate într-o salată proaspătă de vară.
Indiferent dacă folosești un grill pe gaz, pe cărbuni, model kamado sau de alt tip, secretul pentru a găti perfect cu această metodă constă în folosirea temperaturilor ridicate (de obicei între 230-260 °C) și expunerea mâncării direct la sursa de căldură, pentru a o carboniza și carameliza la suprafață. Folosirea grătarului lasă urme de grill estetice și permite flăcărilor să intre în contact cu ingredientele, dar întreaga procedură poate fi efectuată la fel de bine și cu o tigaie sau un vas special pentru grătar. Temperaturile ridicate vor asigura arderea rapidă a suprafeței mâncării, dar nu uita că, înainte de servire, trebuie să te asiguri că temperatura internă a cărnii ajunge la 51 °C pentru carnea de vită în sânge, 74 °C pentru carnea de pui și 63 °C pentru carnea de porc.
Bucățile de cartofi simple în coajă și cele cu mirodenii de la Aviko se potrivesc perfect cu preparatele la grill, dar, bineînțeles, poți apela și la eternul favorit, cartofii prăjiți, pentru care îți recomandăm gama de cartofi Super Crunch Premium.
Planificare
Deși grill și barbecue sunt metode de gătit diferite, ele necesită, de fapt, echipamente și pregătiri similare. Pentru a deveni un maestru bucătar sigur pe sine, merită să aprofundezi aspectele legate de siguranță și tehnicile de grill. Iată și regulile de bază pe care trebuie să le respecți întotdeauna:
- Asigură-te că ai suficient combustibil pentru grătar. Umple-ți rezervorul de cărbune sau de propan pentru a avea suficientă „muniție”.
- Curăță și tratează corespunzător suprafețele echipamentelor. Înainte de a găti pe grill sau în stil barbecue, curăță grătarul cu o perie de sârmă. Dacă folosești suprafața grătarului, șterge-o cu o cârpă umedă. Apoi, unge-o cu o cantitate mică de ulei cu punct de ardere ridicat, cum ar fi uleiul de avocado sau de rapiță, pentru a preveni lipirea alimentelor.
- Planifică meniul! După ce ai aranjat locul, poate urma pregătirea ingredientelor și a procesului de gătit. Spală și taie legumele de care vei avea nevoie. Cu câteva ore înainte de a le găti, marinează carnea sau fructele de mare într-un recipient acoperit. Pregătește sosurile și încarcă poșurile cu ele. Pregătește pâinea, condimentele și garniturile pe care le vei servi.
- Pregătește-ți ustensilele de gătit. Înainte de a începe să prepari mâncarea, asigură-te că ai la îndemână toate ustensilele necesare, inclusiv furculița pentru grătar, cleștele, cântarul și pensula de gătit – dar și suficient spațiu pentru a lucra.