
Gusturi infinite cu Aviko – aromatizează primăvara!
Cartofii sunt un adevărat jolly joker: pot fi asezonați într-o varietate de moduri, astfel încât îi poți prezenta în forme mereu noi în meniu, în funcție de nevoile tale și de gusturile clienților, posibilitățile fiind aproape nelimitate. Dacă prepari o garnitură de cartofi, merită să experimentezi noi arome și să nu te limitezi la folosirea sării, care este soluția cea mai simplă și familiară. În noul nostru articol îți prezentăm condimentele care se potrivesc cel mai bine cu cartofi prăjiți și celelalte preparate populare din cartofi. Testează ideile noastre cu produsele Aviko!
Mirodeniile
Marele atu al mirodeniilor este că pot fi folosite într-o varietate de moduri, atât în stare proaspătă, cât și uscate. Dacă ai posibilitatea, merită să-ți creezi propria mini grădină de mirodenii, căci este foarte ușor de întreținut, iar plantele parfumate, verzi și proaspete pot atrage clienți noi dacă sunt amplasate într-un loc vizibil. În timp ce ierburile proaspete trebuie adăugate doar în etapele finale ale gătitului pentru a minimiza pierderea caracterului lor specific, cele uscate pot fi folosite cu mai puțină precauție.
Poți adăuga diverse ierburi la diferitele preparate din cartofi. Spre exemplu, salata de cartofi sau cartofii steak cer arome complementare foarte diferite. În general, măghiranul, dafinul, rozmarinul și salvia se potrivesc de minune cu cartofii – și nu trebuie să uităm nici de pătrunjel. De asemenea, merită să experimentezi și cu mirodeniile mediteraneene (oregano, busuioc) sau cu arpagicul atunci când îți condimentezi cartofii prăjiți. Aromatizați cu diferite ierburi, cartofii prăjiți sunt suficient de inediți pentru a atrage atenția, dar nu atât de neobișnuiți încât să îți sperie clienții.
Aromele indiene
Bucătăria indiană este deosebit de bogată în arome, fiind caracterizată de mâncăruri picante și cu mult caracter. Condimentele nu sunt folosite doar ca potențiatori de aromă, căci este cunoscut faptul că aromele picante cresc pofta de mâncare și ajută și la digestie. În India, se folosesc până la 7-8 condimente într-un fel de mâncare. Cartofii pot fi, de asemenea, scăldați într-un amestec intens de mirodenii. Cel mai practic este să aromatizăm cartofii cu amestecuri de condimente, cum ar fi garam masala (pe care îl poți prepara chiar tu), dar și chili sau turmericul pot adăuga arome unice. Aceste soluții îți vor scoate garantat oaspeții din cotidian atunci când îi răsfeți cu o garnitură de cartofi cu mirodenii indiene.
Dacă dorești să utilizezi întreaga gamă de mirodenii indiene, cea mai autentică metodă este să achiziționezi un așa-numit „masala dhaba” în loc de un simplu raft de mirodenii. Aceasta este o tavă metalică, protejată de un capac, care conține de 5 la 7 tăvițe mai mici, în care fiecare condiment își are locul lui, fiind oricând la îndemână și accesibil.
Coriandrul
Coriandrul este unul dintre cele mai importante condimente indiene, care merită o mențiune specială, deoarece se potrivește excelent cu cartofii prăjiți și creează o adevărată explozie de arome, chiar și de unul singur. Această plantă din familia Apiaceae (din care face parte și țelina) este un condiment preferat în bucătăria din Orientul Mijlociu și Asia, fiind perfectă pentru supe, salate și sosuri. Se folosește cel mai bine în stare proaspătă. Toate părțile plantei sunt comestibile, iar cea mai populară utilizare este în formă măcinată. Frunzele sale proaspete pot fi folosite și ca element decorativ, deoarece sunt la fel de aspectuoase ca pătrunjelul și chiar efectele sale benefice pentru sănătate sunt excelente. Coriandrul adaugă mâncărurilor o aromă proaspătă și primăvăratică, așa că merită încercat mai ales în această perioadă a anului, când ne luăm adio de la iarnă.
Nucşoara
În timp ce condimentele prezentate până acum se potrivesc cel mai bine cu cartofii prăjiți, nucșoara este însoțitorul perfect pentru piureul de cartofi. În ciuda numelui său, nucșoara nu crește în nuc și nici nu poate fi considerată o nucă propriu-zisă. În orice caz, această sămânță mare ca o nucă rotundă, provenită din Insulele Mirodeniilor, Indonezia, este un plus excelent nu numai pentru piureul de cartofi, ci și pentru supele de carne și legume, sosuri, tocănițe și diferitele preparate din carne, pește și vânat – în cantități mici poate fi chiar și un bun prieten al prăjiturilor cu miere. Pregătește piureul de cartofi Aviko potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj (într-un cuptor combinat, la 120 °C, în doar 12 minute) și adaugă un strop de nucșoară – aromele îi vor trimite imediat pe oaspeții tăi în copilărie, evocând atmosfera meselor luate în familie sau în curtea bunicilor.