blog-garnituri-cu-cereale-pentru-o-vara-fantastica

Garnituri cu cereale pentru o vară fantastică

Cerealele oferă un cadru super versatil pentru mâncărurile din carne, pește și chiar cele vegetariene și vegane. Iată cum să le prepari!

Cerealele fac parte dintre cele mai vechi alimente ale omenirii, fiind chiar primele plante cultivate de strămoșii noștri, potrivit cunoștințelor pe care ni le dezvăluie istoria. Prin urmare, cerealele au o tradiție de preparare care datează de mii de ani și, după atâta practică, ne și putem aștepta ca acestea să fie servite în cea mai bună formă posibilă și în combinații delicioase. În timpul verii, bucătarii pricepuți și creativi se pot baza pe o mare varietate de cereale, care, combinate cu legumele abundente ale sezonului, pot fi folosite pentru a crea garnituri excelente și mâncăruri unice. Cerealele oferă un cadru super versatil pentru mâncărurile din carne, pește și chiar cele vegetariene și vegane. Nu ezita să le folosești!

Originar din ținuturile arabe (berbere), cușcușul a devenit un ingredient renumit în întreaga lume. Preparatele în care este folosit pot fi consumate reci, călduțe sau calde, ca garnitură, salată sau fel principal. Cel mai simplu mod de preparare este să turnăm o cantitate de apă clocotită care să fie de două ori mai mare decât cea de cușcuș, dar mâncarea capătă un gust mult mai bun dacă și prăjim cușcușul în prealabil în ulei de măsline. Combinat cu dovlecei căliți, mazăre verde și gulii, cușcușul devine o adevărată „bombă” de arome estivale timpurii, o garnitură perfectă care poate fi servită cu piept de pui la grătar sau chiar cu o felie de steak de ton atent prăjită. Cu germeni de grâu, rucola proaspătă și frunze de spanac, preparatul devine și mai proaspăt și verde.

Orzul este o cereală nemeritat de neglijată în multe bucătării, deși terciul preparat din acesta este chiar mai interesant decât risotto-urile de orez. Rețeta este aceeași: orzul se toarnă peste ceapa călită la foc iute, apoi se fierbe timp de 15-20 de minute, mai întâi cu vin alb, apoi cu supă, iar la final se îmbogățește cu unt. Dacă îl servim ca fel principal, putem adăuga carne tăiată în cubulețe, proaspăt gătită (pulpe de pui sau cotlete de porc) și legume preparate în mod similar. Însă orzul se poate servi și ca garnitură la fripturi sau chiar cu brânză la grătar. Cea mai delicioasă variantă este însă cea cu ulei cu ierburi și semințe crocante.

Marele avantaj al porumbului constă în faptul că poate fi servit în zeci de preparate diferite – în formă fiartă, prăjită, adăugat în supe, etc. Dar una dintre cele mai interesante forme este polenta (pe românește – mămăligă), un fel de terci din făină de porumb gătit într-o oală. Polenta va fi excelentă dacă o gătești în lapte (chiar și în lapte de capră!), adăugând câteva frunze de dafin, puțină ceapă roșie, dar și usturoi cu tot cu coajă. Cât încă este caldă, polenta se înfășoară în folie de aluminiu și se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, se scoate folia și se taie în rondele de un centimetru și jumătate grosime, care pot fi apoi prăjite într-o tigaie, pe o plită de grill sau chiar într-un cuptor cu cărbuni. În combinație cu spanac și usturoi, leurdă murată și fasole verde, de sezon, este o garnitură superbă, care se potrivește cu aproape orice, însă mușchiul file medium rare este adevăratul său partener ideal în farfurie.

În sfârșit, hrișca nu este de fapt o cereală, ci un membru important al familiei Polygonaceae, dar foarte apropiat de cereale în ceea ce privește utilizarea sa. Făina obținută din hrișcă este folosită pentru a face pâine, iar boabele au mai multe utilizări în gastronomie. Cel mai recomandat este să gătim bine hrișca, apoi să o uscăm complet pe o tavă, într-un loc uscat și călduț și să o deshidratăm. Pentru a face acest lucru, este important ca hrișca gătită să fie așezată într-un singur strat, nu în bulgări mai mari. Hrișca uscată este apoi prăjită în ulei încălzit foarte bine. Produsul de bază rezultat poate fi sărat, dar și aromatizat suplimentar, de exemplu, cu pudră de roșii. Oferă o garnitură excelentă pentru ragù-urile ușoare de vară sau pentru peștele la grătar, fiind crocantă, nutritivă și bogată în arome deosebite. Nu în ultimul rând, adaugă un contrast special și o textură interesantă și la salate.