curcubeul-bauturilor-de-var

Curcubeul băuturilor de vară – tendințe unice de cocteiluri, în țară și în străinătate

Cine nu și-ar dori o băutură răcoritoare în căldura sufocantă? Vara, terasele sunt de neconceput fără băuturi colorate, fructate și frumos servite, fie ele alcoolice sau nealcoolice.

Cine nu și-ar dori o băutură răcoritoare în căldura sufocantă? Vara, terasele sunt de neconceput fără băuturi colorate, fructate și frumos servite, fie ele alcoolice sau nealcoolice. Iată vedetele acestui sezon! Încă nu este prea târziu să le adaugi la selecția ta.

Cocteiluri Spritz

Pe baza tendințelor din ultima vreme, 2023 ar putea fi anul cocteilurilor de tip Spritz (fără vin). De ani de zile, Aperol Spritz a fost un jucător stabil pe piața băuturilor de vară. Aperol, o băutură ușoară și răcoritoare inventată în nord-estul Italiei (mai exact în zona Veneției), a cucerit lumea, în primul rând datorită culorii sale portocalii strălucitoare. Aperol Spritz este însă doar una dintre variantele cocteilurilor Spritz. După cum se știe, acest tip de cocteiluri se bazează pe prosecco, băuturi amare și apă minerală, însă nu necesită neapărat Aperol.

Datorită conținutului redus de alcool, cocteilurile gamei au un efect răcoritor, fiind perfecte alături de o mică gustare sau lângă diferite snacks-uri, cum ar fi cele de la Aviko. De la Limoncello Spritz la Amalfi Spritz, de la Vodka Spritz la Spritz-urile cu busuioc și lămâie sau la Grapefruit Spritz – poți să te arunci cu încredere în această lume colorată, pentru a-ți surprinde clienții cu noi arome acidulate.

Pepene într-un pahar

Vara nu poate fi completă fără pepene – un fruct delicios atât în sine, cât și dacă este inclus într-o salată sau o băutură răcoritoare. Cocteilurile cu pepene sunt perfecte pentru o după-amiază lungă de relaxare sau chiar și pe plajă. Pepenele poate fi folosit cu diferite băuturi alcoolice. Daiquiri sau margarita cu pepene reprezintă un succes dacă este preparat cu rom, dar poți adăuga acest fruct aromat și la tequila (vezi trendul următor). Sangria a fost adusă din Spania în Statele Unite la Expoziția Mondială din 1964 și a rămas inseparabilă de sezonul de vară timp de aproape 60 de ani… așa că de ce să n-o preparăm și cu pepene? De asemenea, vinul alb sec, vodca și Cointreau sau triple sec nu sunt doar pentru citrice.

Și pentru o versiune non-alcoolică, poți să prepari agua fresca cu pepene și căpșuni. Vei avea nevoie de sirop de zahăr, mentă, ghimbir tăiat subțire, puțină sare și apă minerală pe lângă piureul de fructe.

Băuturi alcoolice din agave și rom

Băuturile alcoolice din agave au urcat în top anul trecut. În mod surprinzător, în Statele Unite, vânzările de tequila și mescal le-au depășit pe cele de whisky. Mescal, poate mai puțin cunoscut, a jucat un rol esențial în această tendință și începe deja să concureze cu tequila. Principalul motiv este probabil popularitatea cocteilurilor margarita, care vin într-o varietate aproape nelimitată de arome și al căror ingredient principal este tequila (și din ce în ce mai frecvent și mescal, pentru a adăuga un pic de inovație). 

În mod similar, vânzările de rom au crescut și ele în ultimii ani, așa că 2023 ar putea fi și anul romului, băutură care se potrivește într-o gamă largă de cocteiluri. Oare în ce formă apare în meniul tău de băuturi?

Băuturi cu conținut redus de alcool și nealcoolice 

Cu câțiva ani în urmă, vinurile și băuturile spirtoase cu conținut redus de alcool erau considerate o ciudățenie. Cu toate acestea, schimbările recente în preferințele consumatorilor au modificat semnificativ această percepție. Din ce în ce mai mulți oameni doresc să limiteze consumul de alcool – fie permanent, fie măcar ocazional, timp de câte o lună „seacă” –, dar nu vor să renunțe la gustul vinurilor, băuturilor spirtoase și cocteilurilor. 

Prin urmare, devine din ce în ce mai frecvent (cel puțin în Europa) ca podgoriile să includă în oferta lor atât vinuri cu conținut redus de alcool, cât și vinuri fără alcool. Dar și distileriile oferă versiuni non-alcoolice ale produselor clasice, folosind plante, ierburi și condimente pentru a evoca aromele diferitelor băuturi spirtoase. Și, pe măsură ce oenologii și distileriile vor căpăta tot mai multă experiență și pricepere în a crea alternative non-alcoolice gustoase, cererea va crește și mai mult. Dar și în lumea șampaniilor ne putem aștepta să vedem o creștere deosebit de puternică, inclusiv în ceea ce privește secco-urile obținute din diferite fructe, cum ar fi piersicile și fructele de pădure.

Cocteiluri cu cafea

Cu siguranță, este o tendință care va continua și în 2023. La urma urmei, cafeaua este cea mai populară băutură la nivel mondial, fiind la fel de delicioasă caldă sau rece, în variații aproape nelimitate, de la clasicul cappuccino la cafeaua mexicană picantă, cu sau fără alcool. Iar după succesul fulminant de anul trecut, este puțin probabil ca espresso martini să dispară. Încă nimeni nu a refuzat vreodată o cafea bună cu gheață!

Turismul viticol este în plină expansiune

Turismul viticol este din ce în ce mai popular, iar regiunile unde se cultivă viță de vie profită din plin de această tendință. Vizitarea cramelor și a pivnițelor este o pretenție de bază a turiștilor, dar și diversele evenimente însoțitoare, concertele și cinele cu vinuri rămân populare. În timpul pandemiei, mulți și-au extins cunoștințele despre vin și au trecut la degustarea de vinuri de calitate superioară în intimitatea caselor lor – așa că este de înțeles că, pe măsură ce apar din nou oportunitățile de călătorie, acești noi cunoscători doresc să descopere regiunile de proveniență ale vinurilor lor preferate. 

Dar nu este vorba doar de regiunile viticole. Odată cu reînnoirea interesului pentru băuturile spirtoase, o serie de distilerii au început să își deschidă porțile pentru vizitatori, oferind experiențe interesante la fața locului. Cele mai renumite destinații sunt, cu siguranță, distileriile istorice de scotch, dar și „Kentucky Bourbon Trail”, care a înregistrat anul trecut o creștere spectaculoasă a numărului de vizitatori. Pe măsură ce tendința se răspândește încet-încet și în țara noastră, noi regiuni și operatori HoReCa pot, de asemenea, să se alăture acestei ramuri a turismului.  

Ce zici de un gin tonic? 

În ultimii ani, ginul tonic a fost una dintre cele mai populare băuturi, și pe bună dreptate: ginul este un tip de alcool care poate că nu a fost încă suficient exploatat. Un gin tonic răcoritor este gata în cel mai scurt timp și garantează o relaxare plăcută după lăsarea serii.

Cocteilul cu gin cu siguranță nu va dispărea, dar boom-ul ginului simplu din ultimele două decenii se apropie de sfârșit, deoarece apar prea multe alte opțiuni interesante, cu toate că fanii cei mai dedicați vor rămâne cu siguranță atașați de preferatul lor.