Cea mai simplă și mai delicioasă plăcintă din lume: galette
Toamna, nimic nu ne pică mai bine decât o plăcintă fierbinte, proaspăt scoasă din cuptor, însoțită de o cană de ceai, cafea sau vin fiert. În apropierea destinațiilor de excursii, a centrelor turistice aglomerate și a străzilor comerciale, unde grupul țintă este ușor accesibil, o astfel de plăcintă poate oferi baza unui model de afaceri de succes. Coacerea plăcintelor la nivel de restaurant nu înseamnă o mare provocare, deoarece avem la îndemână tot felul de tehnologii moderne. Cu toate acestea, merită să avem o rețetă bună și o metodă rapidă pentru a ne servi clienții în mod eficient. Iar dacă vorbim despre plăcinte, merită să optăm pentru cea mai simplă, cea mai rapidă și poate cea mai delicioasă, galette. Această specialitate franțuzească reprezintă atât o mâncare de confort, cât și o capodoperă culinară, excelentă atât pentru cei ce iubesc aromele dulci, cât și pentru cei care doresc să guste ceva sărat.
Rețeta este aproape aceeași ca în cazul aluatului fraged clasic (tot franțuzesc). O mică diferență este că aluatul ar trebui să fie un pic mai ușor de întins, așa că se adaugă mai mult lichid, care poate fi apă, lapte, smântână, dar putem experimenta și cu smântână, iaurt sau mascarpone. Se amestecă făina cu zahărul pudră și sarea, se adaugă untul rece ca gheața, tăiat cubulețe fine, oul și apa (sau alte ingrediente umede), apoi se amestecă bine, cu mișcări foarte rapide, până se obține un aluat omogen. Aceasta este a doua diferență față de aluatul clasic fraged: aluatul trebuie lucrat un pic mai mult, deoarece nu se coace în formă, ci doar pe hârtie de copt.
Înfășurăm aluatul pe porții în folie și îl punem la frigider pentru cel puțin o oră, dar preferabil o zi. Aluatul se întinde într-o formă rotundă cât mai regulată, a cărei grosime trebuie să fie de aproximativ 2-3 mm. Înainte de întindere, este o idee bună să presărăm sub aluat puțină făină mai grosieră (făină cu granulație medie, semola, făină de orez, etc.) pentru a preveni lipirea. Se pune umplutura în mijlocul discului de aluat, apoi se pliază marginile aluatului peste umplutură, lăsând o gaură ceva mai mare în mijloc. Plăcinta astfel pregătită se coace în cuptor, la o temperatură de 200 °C, timp de aproximativ 40-45 de minute. Plăcintele mai mici, pentru o singură persoană, sunt gata în doar 20-30 de minute, așa că pot fi pregătite à la minute, în condițiile unei serviri bine organizate. Dacă ai preparat o astfel de plăcintă în avans, aceasta ar trebui vândută în aceeași zi, deoarece își va pierde prospețimea peste noapte.
Dacă mergem pe varianta dulce, perele sunt una dintre cele mai autentice umpluturi de toamnă pentru galette. Merită să alegem fructele cu pulpă mai moale și mai dulci, dar să nu fie nici prea apoase sau păstoase. Perele se taie în felii subțiri și se amestecă într-un castron mare cu zahăr brun, un vârf de cuțit de sare, unt rumenit, zahăr vanilat și scorțișoară. Această umplutură se pune în interiorul plăcintei, nefiind necesar niciun tratament termic preliminar. În timp ce aluatul de plăcintă se coace, perele se înăbușă și ele și capătă delicioase arome coapte. Această variantă se servește cu înghețată de nucă sau de vanilie, dar poți adăuga și frișcă și pere marinate. Cu un vin de tip Szamorodni sau Muscat Ottonel, galette oferă o modalitate excelentă de a încorona o masă servită la restaurant.
Dacă renunțăm la zahărul din rețeta de aluat, putem prepara și o versiune sărată a plăcintei clasice. Umplutura poate fi șuncă tocată, brânză feta, cartofi fierți, roșii uscate la soare, capere, dovlecei și busuioc, la care adăugăm smântână amestecată cu ouă și nucșoară, care va face o umplutură cremoasă fantastică, potrivită perfect cu celelalte ingrediente. Când plăcinta este gata, îi putem adăuga inclusiv măsline colorate sau putem oferi lângă ea o salată ușoară cu roșii cherry și hașme, pentru un element răcoritor. Într-o după-amiază frumoasă de toamnă, un pahar de Veltelini verde poate fi cel mai bun acompaniament pentru acest fel de mâncare.