blog-arome-culori-texturi-cele-mai-noi-tendinte-in-materie-de-inghetata

Arome, culori, texturi – cele mai noi tendințe în materie de înghețată

La fel ca în toate domeniile gastronomiei, prepararea și consumul de înghețată sunt dominate de tendințele actuale: în fiecare an sunt aduse în atenție ingrediente și procese noi.

Majoritatea gurmanzilor adoră înghețata, în special vara, când este atât de cald încât toată lumea dorește să se răsfețe cu câteva cupe sau batoane de înghețată. Potrivit Global Data, consumul de înghețată pe cap de locuitor în țările din zona EMEA este de aproximativ 4,6 kg pe an și se așteaptă ca această cifră să crească. La fel ca în toate domeniile gastronomiei, producția și consumul de înghețată sunt dominate de tendințele actuale, cu noi ingrediente și procese care intră în atenție în fiecare an. Am adunat cele mai populare noutăți din acest an de care trebuie să ții cont dacă înghețata se află printre ofertele din restaurantul tău.

Opțiuni specifice stilului de viață  

Cererea pentru opțiuni mai sănătoase a apărut și în domeniul dulciurilor, inclusiv al înghețatei. Consumatorii se simt mai puțin ca și cum ar „păcătui” atunci când se răsfață cu opțiuni de înghețată cu conținut scăzut de calorii. Produsele ambalate care se aliniază acestei tendințe afișează numărul de calorii cu litere mari de tipar, dar valoarea nutritivă a înghețatei servite la standuri este, de asemenea, accentuată. Opțiunea fără zahăr este o cerință standard, dar au apărut și înghețate concepute special pentru dietele ketogenice – piața alimentelor și băuturilor din această categorie crește în medie cu 229% pe an la nivel mondial (Sursa: Innova Consumer Survey 2020). 

Fără lapte, dar delicioasă

Înghețatele fără lapte de origine animală nu sunt doar pentru cei cu intoleranță la lactoză. 53% dintre consumatorii la nivel mondial nu refuză alternativele pe bază de plante, deoarece acestea sunt percepute de a fi mai sănătoase. Pentru cei care caută varietate sau urmează o dietă specială, există mai multe înghețate și dulciuri congelate fără lapte decât oricând, cu un gust la fel de delicios ca și produsele preparate cu acest ingredient. 

De la mărcile mici care oferă opțiuni vegane până la mărcile mai mari care oferă versiuni fără lactoză ale aromelor clasice, găsim o abundență de opțiuni fără lapte în gamele de înghețată. Variantele de înlocuire a ingredientelor lactate includ laptele de cocos, laptele de migdale și laptele de ovăz – dacă vă faceți propria înghețată, există o mulțime de tehnici disponibile și rețete fără lapte. 

Beneficii funcționale adăugate  

Pe piața actuală, nu este neobișnuit să alegem alimente pentru beneficiile funcționale și nutrienții adăugați. Tendința aceasta s-a extins în mod natural și la înghețată. Ingrediente precum probiotice, proteine, fibre sau chiar CBD au apărut în înghețată (mai ales în străinătate). Astfel, în zilele noastre, aceste deserturi reci nu aduc doar o senzație de gust, ci pot avea și alte efecte asupra organismului nostru... Înghețatele care conțin ingrediente ce stimulează sistemul imunitar, cum ar fi hibiscus sau aloe vera, urmează o tendință similară.  

Arome inspirate de produse de patiserie și deserturi  

Revenind la aromele la modă, nu putem ignora tendința de a avea în vitrinele de înghețată un număr tot mai mare de creații inspirate de prăjituri și torturi. Biscuiții de ciocolată sunt doar începutul – de exemplu, înghețata Cornetto Stellati, inspirată de cannoli din Sicilia, a fost concepută de Martina Caruso, bucătar italian premiat cu stele Michelin. Produsul conține napolitane cu scorțișoară, înghețată de ricotta, fistic prăjit, dressing de portocale și cacao.  

Nu este nimic surprinzător în ceea ce privește această tendință: clienții sunt receptivi la arome familiare și comfort food. Aromele familiare oferă un sentiment de siguranță în mijlocul stresului cotidian și ne amintesc de copilăria fericită, așa că nu e de mirare că 15% din noile înghețate lansate în Europa în 2021 conțin o componentă de aromă de prăjituri (Sursa: Mintel).  

Aromele unice și combinațiile lor  

Poate părea o contradicție față de tendința anterioară, dar este o evoluție naturală să ne placă ocazional să gustăm ceva nou pe lângă favoritele deja testate. Într-un fel, chiar și o înghețată cu aromă de tort este atât o întoarcere la familiar, cât și o inovație. Iar posibilitățile de „transformare în înghețată” a noilor arome și combinații de arome sunt infinite. De exemplu, Dandelion a combinat aroma proaspătă și delicioasă a fructelor de cacao (care înconjoară boabele de cacao) cu lămâia verde.  

Astăzi, arome precum fructul dragonului sau ceaiul pot fi adăugate la înghețată. Avocado poate fi, de asemenea, o bază bună pentru înghețată datorită texturii sale naturale, deși gustul poate pare respingător pentru unii – însă acesta poate fi estompat prin adăugarea unor ingrediente mai aromate, ca de exemplu piure de vișine sau suc concentrat de fructe.  

Există o tendință separată a aromelor „fantastice” – acum zece ani erau la modă Ștrumfii,  în prezent sunt sirena, Yeti sau Barbie foarte roz. Dar nu trebuie să ne facem griji că aromele clasice, precum căpșunile sau ciocolata, se vor demoda vreodată – în cazul lor, perfecționarea și îmbunătățirea constantă pot aduce schimbări interesante.  

Gusturi sărate și dulci  

În căutarea unor arome unice, nu trebuie să ne limităm totuși la ingrediente dulci: limitele pot fi împinse și mai departe pentru iubitorii de înghețată aventuroși. Cartofii crocanți, cartofii prăjiți și covrigii sărați pot oferi o textură și o experiență senzorială unică atunci când sunt adăugați la înghețată. Pentru arome și mai sălbatice, adăugați brânză albastră, foie gras, avocado sau porumb la specialitățile din vitrina de înghețată.

Evocarea băuturilor alcoolice oferă, de asemenea, posibilități interesante. „Spicy Kuli Kuli” Premium Gelato de la Melting Moment prezintă un amestec picant premium combinat cu înghețată cu cremă de whisky. Brandul este specializat în gelato premium, realizat cu arome locale, nigeriene.  

Specialități artizanale, oferte limitate  

Ca și în cazul altor categorii de produse, produsele artizanale sau în ediție limitată sugerează exclusivitate și atunci când vorbim de înghețată. Ofertele cu durată limitată îi determină pe consumatori să încerce un produs special cât mai este disponibil. De asemenea, aceste produse au deseori și o atracție premium. Poți miza cu ușurință pe sentimentul de „FOMO” (Fear of Missing Out) al clienților. De exemplu, poți cere unor bucătari celebri sau chiar unor celebrități să își creeze propria înghețată  – popularitatea rezultatului fiind garantat.  

Forme și aspecte speciale: înghețata viitorului  

Înghețata în formă de rulouri de inspirație thailandeză a devenit destul de populară în ultimii ani: în saloanele de înghețată de stil street food, ingredientele proaspete sunt congelate pe o foaie rece în fața clientului, apoi înfășurate cu o spatulă și rulate în cupe de hârtie. Rezultatul nu este doar delicios, ci și spectaculos – asemănând un buchet de trandafiri. La fel de spectaculoase sunt și înghețatele care strălucesc în întuneric sau care își schimbă culoarea – surprize garantate pentru a face specială o seară de plimbare.