blog-adauga-in-meniu-comorile-gastronomiei-din-sardinia

Adaugă în meniu comorile gastronomiei din Sardinia

Lasă-te inspirat și adaugă în meniul tău cele mai interesate preparate din Sardinia, bazate pe o îndelungată tradiție culinară!

Clienții tăi vor fi cu siguranță recunoscători dacă, din când în când, incluzi în meniul restaurantului tău mâncăruri din diferite țări sau regiuni cu tradiții gastronomice interesante. În căldura sufocantă a verii, merită să faci o încercare și cu preparatele uneia dintre cele mai interesante și mai exotice regiuni din Italia. Sardinia este a doua insulă ca mărime din Peninsulă, iar gastronomia sa distinctivă și variată, bazată pe ingrediente proaspete și de calitate, oferă o experiență captivantă pentru toți cei care au ocazia să o cunoască. În articolul nostru prezentăm principalele caracteristici ale bucătăriei insulei, care te-ar putea inspira să adaugi în meniul tău câteva dintre cele mai interesante preparate ale sale.

Bucătăria din Sardinia poartă toate caracteristicile culturale pe care istoria lungă și aventuroasă a insulei le-a lăsat moștenire – o fuziune unică de epoci și culturi diferite, influențată de imperiile și culturile feniciană, arabă, romană și bizantină. Principala caracteristică a gastronomiei din regiune este că îmbină cele mai delicioase preparate din aceste culturi atât de diferite, pentru a crea o lume unică și complexă de arome.

Un alt factor important constă în poziția geografică unică și caracteristicile speciale ale zonei. Litoralul lung al Mării Mediterane și topografia muntoasă a insulei oferă o gamă unică de ingrediente pentru gastronomia Sardiniei. Mai mult, populația insulei este extrem de mândră de produsele și ingredientele locale, care includ lactate de clasă mondială, ierburi și condimente ingenioase, diferite cărnuri și produse de măcelărie somptuoase și poate cele mai bune legume din lume. Zonele de pescuit cu apă cristalină oferă o varietate uluitoare de pești și fructe de mare, homar și alte crustacee nobile, dar și caracatițe. O atracție specială este bottarga, adică icre de pește murate și uscate, unul dintre produsele emblematice ale insulei, care poate oferi un antreu de vară fantastic alături de pâine prăjită cu cremă de ouă.

În general vorbind, dacă o anumită regiune este caracterizată de o abundență de ingrediente excelente, mâncărurile sale sunt de cele mai multe ori simple, dar cu arome distinctive. Așa stau lucrurile și în Sardinia. Unul dintre felurile lor de mâncare emblematice este „Pane Frattau”, o lipie specială cu sos de roșii, brânză pecorino rasă și ouă fierte moi – o adevărată mâncare de confort pentru micul dejun, brunch sau chiar și un prânz sau o cină ușoară. 

„Culurgiones” este un tip special de paste umplute, un preparat a cărui pliere meticuloasă amintește chiar de Asia. Clasicele paste italiene cu ouă sunt umplute cu brânză rasă, mentă și cartofi fierți, oferind o aromă proaspătă și rustică, specifică bogatei moșteniri culinare a insulei. Se servește cu o varietate de sosuri, de la cel de roșii simplu la un sos tip tocăniță preparat cu carne de vită.

Ca orice bucătărie sudică autentică, și cea din Sardinia are o tradiție venerabilă în ceea ce privește fripturile prăjite la foc deschis, într-o singură bucată. „Porceddu”, purcelușul prăjit întreg și aromat cu o varietate de ierburi, este regele neîncoronat al meniurilor festive locale. Pe lângă sărbătorile tradiționale, acest fel de mâncare joacă un rol important și la festivalurile gastronomice de pe insulă, care sunt sărbătorite mereu așa cum se cuvine. 

Sardinia oferă, desigur, o gamă largă de opțiuni și pentru iubitorii deliciilor dulci. Datorită moștenirii arabe, deserturile insulei sunt de neegalat. Unul dintre cele mai celebre este „Sebadas”, un tip de gogoașă prăjită în ulei abundent, umplută cu brânză moale de oaie și aromatizată cu miere călduță înainte de servire. O experiență de neuitat!

În sfârșit, masa poate fi încoronată cum se cuvine cu preferatul localnicilor, „Amaretti”, un tip special de fursecuri cu aromă de migdale, care se potrivește de minune și cu cafeaua tipic sardă, „Caffé alla Sassarese”.