blog-5-retete-irezistibile-cu-dovlecei-trebuie-sa-prepari-cel-putin-una

5 rețete irezistibile cu dovlecei: trebuie să prepari cel puțin una!

Imaginația ne este aliat în a descoperi și a experimenta mereu noi rețete și combinații pe bază de dovlecei sau zucchini. Iată 5 rețete rapide și ușoare pentru un plus de prospețime pe timp de caniculă!

Probabil nu există prea multe persoane care să spună că nu mănâncă dovlecei sau zucchini în această perioadă, când pământul și piețele abundă de această legumă. O combinație delicioasă între castravete și dovleac, dovleceii și zucchini pot fi de culoare verde deschis sau verde închis, galben sau galben cu dungi. Însă indiferent de culoare, toate tipurile de dovlecei au valori nutritive similare. Aroma este neutră, nu este intruzivă și poate fi bine influențată de condimente. 

În această perioadă dovleceii și zucchini se pot consuma zilnic și, dacă nu știați, se pot mânca atât gătiți, cât și cruzi. În plus, și florile lor se pot consuma gătite. Atât dovlecelul, cât și zucchini se poate consuma în siguranță, nu provoacă balonare, cum se întâmplă în cazul unor alimente bogate în fibre, și are un conținut energetic foarte scăzut, ceea ce îl face un ingredient binevenit în curele de slăbire. Întrucât cea mai mare parte a valorii nutritive se află în coaja moale, este mai bine să cumperi dovlecei de 15-20 cm, cu coaja încă fragedă. Aceștia pot fi preparați cu tot cu coajă și împreună cu semințele. 

Imaginația ne este aliat în a descoperi și a experimenta mereu noi rețete și combinații pe bază de dovlecei sau zucchini. Românii folosesc adesea dovlecei și zucchini în ciorbe și îi prăjesc în tigaie, dați prin făină cu ou, servindu-i alături de un sos de usturoi. Dar și în chiftele prăjite sau la cuptor sunt grozavi!

Deci, descoperim împreună câteva super rețete pe bază de dovlecei sau zucchini? 

Ciorbă de zucchini cu smântână și usturoi

O supă de vară foarte ușoară pentru un plus de prospețime pe timp de caniculă.

Ingrediente:

  • 2 zucchini (sau dovlecei)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei
  • 3 cartofi medii
  • 1 căpățână de usturoi
  • 30 ml ulei de măsline
  • 400 g smântână 18%
  • 1,5 l borș de casă
  • sare și piper
  • verdeață (mărar, pătrunjel și leuștean)
  • tăiței (opțional)

Într-o tigaie mare (5l) se încinge uleiul de măsline și se prăjește ceapa. Se adaugă ardeii, morcovii și cartofii tăiați cubulețe și se mai lasă puțin la fiert. Se pune apă cât să fie toate legumele bine acoperite, apoi se lasă ciorba să fiarbă la foc potrivit, pentru 20-22 minute.

Între timp, se taie dovleceii sau zucchini grosier și se pun în oală, apoi se lasă preparatul să dea în clocot. Se temperează smântâna, se pune așa în oală, iar apoi se adaugă borșul, ajustând cantitatea în funcție de cât de acră vrem să fie ciorba.

Se potrivește de sare și piper, se adaugă tăițeii și se lasă totul să clocotească timp de câteva minute.

La final se adaugă verdeața și usturoiul zdrobit. 

Șnițele de zucchini sau dovlecei pané

Vara șnițelele vegetale sunt mai gustoase decât cele din carne, iar dovleceii pané sunt de nerefuzat. Încearcă oricare dintre aceste preparate alături de cartofii prăjiți premium Super Crunch Steakhouse!

Ingrediente:

  • 2 zucchini sau dovlecei
  • 2 ouă 
  • 150 g făină 
  • 200 g pesmet 
  • ulei pentru prăjit
  • sare 
  • piper 

Se spală dovleceii sau zucchini și se taie rondele sau felii groase de aproximativ jumătate de centimetru. Dacă legumele nu sunt fragede, se scoate partea cu semințe. Se presară cu sare și se lasă să stea timp de 20 de minute. Se scurge apoi zeama și se șterg feliile de legume cu un prosop de hârtie, pentru a deveni cât mai crocante la prăjit. 

Se tăvălesc în făină, apoi în ou bătut și în final în pesmet. Când operațiunile sunt finalizate, se scutură de excesul de pesmet. Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă feliile de dovlecei sau zucchini și se prăjesc pe ambele părți până când devin aurii. Se scot cu grijă și se îndepărtează excesul de ulei cu un prosop de hârtie.

Chiftele cu cartofi și dovlecei

Aproximativ 24 de chiftele mari și gustoase pe care le poți savura alături de cartofi prăjiți Aviko și sos tzatziki. 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei
  • 3 cartofi
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • sare
  • mărar
  • piper
  • cimbru
  • pătrunjel
  • 2 ouă
  • 180 g făină
  • 120 g pesmet

Se dau cartofii și dovleceii pe răzătoarea mică. Se presară cu sare, după care se lasă 5 minute să se „odihnească”, pentru a se scurge apa rezultată, iar apoi se storc foarte bine, cu ajutorul unei site fine. 

Peste legumele bine stoarse se adaugă o ceapă mică tocată mărunt, sare, piper, cimbru, 2 ouă, 4 căței de usturoi pisați, mărar și pătrunjel tocat. Se amestecă bine ingredientele și apoi se adaugă și făină, până când compoziția devine modelabilă.

Se formează chiftele potrivite de mărime, se dau prin pesmet și se pun în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Chiftelele se lasă la cuptor aproximativ 25-30 de minute, la temperatura de 180°C. 

Zucchini cu legume la cuptor

Ai doar puțin timp pentru a găti? Iată o rețetă rapidă și garantat delicioasă! Combinația perfectă alături de gustările Aviko!

Ingrediente:

  • 3 zucchini 
  • 100 g roșii cherry
  • 200 g cartofi noi
  • 3 morcovi
  • 4 cepe verzi
  • 2 ardei grași
  • 1 lingură ulei de măsline
  • condimente italiene uscate
  • 4 căței de usturoi
  • sare și piper

Se taie toate legumele bucățele. Se pregătește tava în care urmează să fie preparate, aceasta fiind unsă bine cu uleiul de măsline. Se adaugă toate legumele, se condimentează și se amestecă bine, apoi se dau la cuptor timp de 25 de minute, la foc mediu.

Ciuperci umplute cu zucchini sau dovlecel

Un preparat deal pentru o cină cu prietenii.

Ingrediente:

  • 1 zucchini sau 1 dovlecel mic
  • 200 g de ciuperci champignon
  • 1 ardei gras roșu
  • 80 g bulgur
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 150 g brânză feta
  • sare
  • piper
  • 1 ceapă roșie mică
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 160 ml de apă

Se curăță ciupercile. Se taie ceapa mărunt, iar dovleceii sau zucchini și ardeiul roșu se taie cubulețe. Se încinge uleiul de măsline și se călește mai întâi ceapa, apoi dovleceii sau zucchini și ardeii. Se acoperă cu un capac amestecul de legume, care se gătește apoi timp de încă 15 minute.

Între timp, se toarnă peste bulgur o cantitate de apă dublă față de cantitatea de cereale și se lasă la înmuiat timp de 15-20 de minute.

Se condimentează legumele și se amestecă bine cu bulgurul fiert. Se adaugă brânza feta și pătrunjelul tocat. Amestecul astfel obținut se folosește ca umplutură pentru ciuperci. Se lasă la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 20 de minute.