blog-imbogateste-ti-meniul-de-toamna-cu-ciuperci-de-cultura

Îmbogățește-ți meniul de toamnă cu ciuperci de cultură

Super idei de meniuri de toamnă, cu o varietate de utilizări ale ciupercilor, de la burgeri la supe și până la steak-ul de ciuperci

Pe măsură ce intrăm într-o toamnă din ce în ce mai rece și ploioasă, și ciupercile ajung în centrul atenției noastre atunci când ne planificăm meniurile. În vremurile mai vechi, acest fenomen era rezultatul ciclului naturii, dar între timp a devenit o tradiție gastronomică. Cu toate acestea, recoltarea ciupercilor sălbatice a dus la creșterea considerabilă a prețurilor din cauza reducerii suprafeţelor împădurite și a lipsei de forță de muncă calificată. Puține restaurante din zilele noastre își pot permite prețul gălbiorilor, al pălăriei şarpelui, al zbârciogului galben sau al mânătărcii. Din fericire, industria alimentară este însă capabilă să aducă pe piață ciuperci cultivate de bună calitate, oferind bucătarilor o sursă stabilă de aprovizionare cu ingrediente de calitate fiabilă. Prin urmare, ciupercile nu mai trebuie să rămână un ingredient exclusivist al restaurantelor luxoase, ci pot fi încorporate și în oferta bistrourilor, a standuri de street food și a bufetelor.

Toată lumea a aflat deja de burgerul cu ciuperci, dar în afară de duo-ul clasic de chiftele de carne și ciuperci de conservă, poți ridica acest minunat preparat la un nivel cu totul nou. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de pălării de ciuperci portobello, care au o lățime de aproximativ 8-10 centimetri. Mai întâi se curăță bine pălăriile, apoi se asezonează cu ulei de măsline, sos tamari, oțet balsamic, sare și piper. Este important ca această marinadă cu gust fantastic să acopere bine toate ciupercile. Când clientul comandă burgerul, ciupercile se prăjesc pe ambele părți, până când pălăriile lor se înmoaie bine și marinada este bine caramelizată. Poți pregăti burgeri vegetarieni sau vegani cu ciupercile astfel preparate, în funcție de adaosurile pe care le alegi. Salata de fetică, brânza de oaie cu tarhon, perele murate, maioneza cu șofran și caperele pot fi acompaniamente minunate, iar pentru a face ca felul de mâncare să fie și mai sățios, cartofii prăjiți în formă de U extra crocanți sunt o completare excelentă.

Una dintre cele mai gustoase specii de ciuperci cultivate sunt shiitake, utilizate nu doar în bucătăria chinezească, ci și în cea europeană. Shiitake sunt cel mai mult apreciate dacă sunt prăjite sau preparate la grătar și pot fi folosite excelent nu numai în garnituri, ci și în ragù-uri. Ciupercile se taie în bucăți egale și se prăjesc în foarte puțin ulei până se călesc. După ce sunt gătite, se amestecă bine cu o marinadă din soia, miere, oțet de orez, ghimbir, usturoi și ulei de susan. Ciupercile prăjite și marinate se servesc cu varză chinezească, măr copt și leurdă murată, lângă friptură, ficat prăjit de vițel sau chiar pește cu carne roșie, cum ar fi tonul.

Cea mai interesantă textură dintre toate ciupercile cultivate este cu siguranță cea a ciupercii regale. Dacă o preparăm asemănător mușchiului file, putem obține o textură moale și cremoasă, similară cu cea a fripturii. Datorită faptului că ciuperca este cel puțin la fel de groasă ca o felie frumoasă de mușchi file, acest ingredient poate fi servit chiar și ca elementul principal din farfurie. Ciupercile regale se taie în două pe lungime, iar suprafețele tăiate se crestează cu un cuțit foarte ascuțit și se prăjesc pe aceste suprafețe până devin aurii, apoi se dau la cuptor la 180 °C. Pentru servire, se ung cu un strat subțire de pastă de rucola și se decorează cu „buline” elegante de cremă de țelină prăjită. Ca o garnitură gustoasă și sănătoasă, îți recomandăm cartofii dulci premium prăjiți de la Aviko.

Toamna clienții adesea nu doresc nimic mai mult decât un castron de supă delicioasă, care să-i încălzească. Ciuperca Agaricon cultivată poate oferi baza pentru cea mai fantastică supă cremă din lume. Pentru a prepara o astfel de supă, se rumenesc pălăriile întregi de ciuperci într-o tigaie foarte fierbinte, apoi se fierb într-un bulion cu soia, preparat din tulpini de ciuperci și legume rădăcinoase, până se înmoaie. Se amestecă totul cu smântână și se adaugă un sfert de linguriță de gumă de xantan pe litru de supă pentru a obține consistența perfectă. Se poate adăuga șuncă de porc prăjită, crutoane de pâine cu drojdie sau chiar cubulețe de cartofi dulci prăjite crocant.