blog-cartofi-dulci-pentru-orice

Cartofi dulci pentru orice - sau cum să folosim această super-legumă versatilă

Idei de rețete și sfaturi de preparare pentru utilizarea cartofilor dulci în meniurile de început de toamnă

Odată cu toamna, legumele rădăcinoase intră în centrul atenției în meniurile restaurantelor. În septembrie începe și sezonul cartofilor dulci. Planificarea unui meniu care să includă cartofi dulci este o idee grozavă, deoarece aceștia pot fi asociați cu roadele de vară târzie – cu ultimele roșii și cu dovleacul delicat, dar se suprapun și cu sezonul strugurilor, al sfeclei și al altor bunătăți de început de toamnă. În plus, din ce în ce mai multe familii preocupate de o dietă sănătoasă îi includ în dieta lor și îi caută în meniuri, având și în felul acesta grijă de sănătatea copiilor și a celor dragi. Cartofii dulci au o aromă distinctivă, dar discretă, care poate fi utilizită în toate combinațiile posibile, iar aspectul lor colorat sporește garantat atractivitatea oricărui fel de mâncare în care sunt integrați. Aceste legume speciale sunt disponibile în culorile violet intens, alb, maro, dar și în obișnuitul portocaliu. Sunt fantastice adăugate în supe sau servite aproape crude în salate, fiind o alegere excelentă și pentru mâncărurile asiatice sau ca o garnitură clasică de mâncare stradală. Haideți să vedem care sunt utilizările cele mai recomandate pentru aceste super-legume!

Versatilitatea cartofilor dulci este demonstrată de faptul că pot fi folosiți pentru a prepara toate garniturile pentru care se utilizează de obicei cartofii obișnuiți: gnocchi, piure, cartofi gratinați, chipsuri și, bineînțeles, cartofi prăjiți. Acest din urmă fel de mâncare poate fi găsit chiar și în gama Aviko, sub forma cartofilor dulci premium prăjiți de 9,55 mm sau, într-o versiune ceva mai rustică, a cartofilor dulci wedges. În ambele cazuri, cartofii dulci sunt acoperiți cu un înveliș cu totul special, care face ca preparatul final să fie crocant la perfecție și să păstreze această textură fantastică pentru o perioadă lungă de timp. Iată un avantaj în plus pentru planificarea meniurilor pentru livrare! O asemenea garnitură de cartofi dulci poate fi servită oaspeților ca tapas, antreu sau gustare, împreună cu un sos delicios, dar este minunată și lângă fripturi, pește la grătar și legume prăjite. Toate aceste produse sunt pe bună dreptate preferatele bufetelor de mâncare stradală, ale restaurantelor și ale bistrourilor deopotrivă, datorită versatilității, calității constante și utilizării lor previzibile.

Cartofii dulci se potrivesc excelent cu aromele vibrante ale bucătăriei asiatice, în special ale celei indiene. Putem prepara cu ei un curry excelent cu carne, dar sunt la fel de populari și în varianta de curry vegetariană sau vegană. Baza unui astfel de preparat este trioul format din ceapă, usturoi și ghimbir, aromatizat cu coriandru, chimen și amestecul de condimente masala preferat. Esența curry-ului este dată de sucul de bază, laptele de cocos și pasta de tomate. În această bază cremoasă, ușor acidulată și picantă, se adaugă cartofii dulci, celelalte legume și carnea. Bucătăria indiană adoră să asocieze cartofii dulci cu spanacul, o combinație care poate să devină și mai memorabilă prin adăugarea de pește de mare sau chiar și caracatiță. Putem servi un astfel de preparat în stil bistro, sau, dacă punem curry într-o pâine naan sau chapati, putem crea cel mai cool fel de mâncare stradală pentru clienții cărora le place să experimenteze. Coriandrul proaspăt și lămâia verde sunt o modalitate excelentă de a împrospăta și mai mult preparatul, dar și ardeii iuți proaspeți sunt utili pentru asta, dacă îi avem la îndemână.

Cartofii dulci pot fi folosiți și pentru o supă cremă excelentă. Legumele au un conținut mult mai scăzut de amidon decât cartofii obișnuiți, așa că nu există pericolul de obține o supă lipicioasă sau cu o textură ca de gumă. După ce mixați supa, vă recomandăm să o strecurați printr-o sită groasă pentru a îndepărta fibrele mai mari rămase. Pentru a obține cele mai deosebite arome, tăiați cartofii dulci în bucăți egale, pe care le amestecați cu ulei și sare, apoi le coaceți în cuptor la temperatura de 180-200 °C până când devin aurii și moi. Acest produs de bază trebuie apoi amestecat cu bulion de legume și puțină smântână. Supa poate fi aromată cu ghimbir, piper cayenne și scorțișoară. Supa cremă de cartofi dulci este suficient de groasă pentru a putea adăuga și niște topping-uri interesante sau pentru a fi servită confortabil într-un pahar de takeaway, ca street food sau mâncare de bufet, spre deosebire de supa de pui, spre exemplu, care este mult mai greu de servit ca mâncare stradală, deoarece se varsă din ea foarte ușor din pahar în timpul plimbării. Supa de cartofi dulci merge excelent cu semințe prăjite sau cârnați spanioli chorizo, dar este delicioasă și cu ciuperci la grătar. În sfârșit, buletele vegetale cu aromă de brânză și cu ardei iute pot fi acompaniamentul perfect pentru această delicioasă supă de toamnă.