Atmosfera de Crăciun în restaurantul tău

Idei pentru un sezon festiv profitabil

Se apropie cea mai specială perioadă a anului! Idei pentru un sezon festiv profitabil

Suntem în acea perioadă a anului în care în fiecare companie, mare sau mică, angajații vorbesc în șoaptă, la prânz, despre locul unde va avea loc petrecerea sau cina anuală de Crăciun. După un an obositor, toți oamenii sunt dornici să se răsfețe, iar pentru restaurante și localuri acest lucru este de bun augur pentru un sezon festiv profitabil. Poate că mai sunt două luni până la Crăciun, dar pentru restaurantele din România planificarea pentru sărbători este deja în plină desfășurare.

Așadar, ce va determina creativitatea meniului în acest Crăciun? Cheia este să oferi clienților genul de arome care le lipsește, continuând în același timp să dai o notă unică preparatelor.

Cele mai bune mâncăruri de Crăciun – într-o nouă abordare

Să creăm un meniu festiv popular pentru a găzdui cât mai multe evenimente organizate de firme! Meniurile de Crăciun sunt puțin diferite de la caz la caz, deși există, fără îndoială, multe rețete clasice și tradiționale, care se servesc în special în această perioadă a anului.  

Rețetele de Crăciun ale bunicii primesc o notă modernă, căci favorite tradiționale reapar în forme noi și incitante. Pentru mulți dintre noi, Crăciunul este sinonim cu preparate clasice precum piftia, sărmăluțele și cârnații de porc la cuptor. Dar rețetele tradiționale nu sunt niciodată plictisitoare: merită să încerci noi arome și combinații în fiecare an, pentru a te asigura că fiecare invitat își găsește favoritele.

Produsele de bază ale sărbătorilor de iarnă sunt în curs de reinventare – gândește-te la șuncă în calzone sau la friptură de porc glazurată cu ingrediente care stimulează imunitatea, cum ar fi ghimbirul sau lămâia verde, care pot sta la baza unei schimbări de gust pentru acest Crăciun.

Atmosfera de Crăciun în restaurantul tău

Meniul tradițional de Crăciun în variantă populară

La români, porcul a fost din cele mai vechi timpuri animalul de bază, care asigura carnea pentru tot anul. Nu-i de mirare că platoul tradițional de Crăciun e pregătit din bunătăți din carne și organe de porc: tobă, urechi de porc afumate, lebăr de porc, cârnați de casă, caltaboși, jumări de porc, slănină afumată. În mod tradițional, încă de pe 20 decembrie, din ziua Ignatului, gospodinele se apucă de prepararea cărnii de porc.

Astăzi însă, tot mai puține persoane recurg la a consuma tobă, caltaboș sau slănină… Prin urmare, trebuie să ne gândim și la platouri mai puțin tradiționale, mai puțin consistente și cu mai puține calorii. Când vine vorba de petreceri sau evenimente corporate, varianta de preparate tip finger food este una dintre cele mai simple alegeri, căci putem opta pentru varianta congelată, care se prepară rapid (3-3,5 minute) în friteuză. Aperitivele congelate rapid pot oferi mai multe beneficii unui restaurant:

  • Comoditate: sunt ușor de depozitat și au o durată de valabilitate mai mare în comparație cu ingredientele proaspete.
  • Eficiența costurilor: aceste produse au prețuri competitive și pot ajuta la controlul costurilor alimentelor. De asemenea, reduc nevoia de a folosi forța de muncă umană și timpul necesar pentru pregătirea și gătitul alimentelor.
  • Economie de timp: necesită un timp de pregătire minim – un avantaj enorm în special în orele de vârf, când servirea rapidă este esențială. 
  • Extinderea meniului: prin încorporarea gustărilor congelate în meniul lor, restaurantele își pot extinde cu ușurință ofertele.

Câteva idei: bulete cu brânză Cheddar și chillitriunghiuri de brânză și ardei Jalapeno în crustă de nachosbulete cu brânză Cheddar neagră cu ardei Jalapenogustări de brânză cu ardei roșu și sos Habaneroinele de ceapă, etc.

Dintre toate mâncărurile tradiționale de Crăciun, sarmalele sunt cele mai îndrăgite de români. Indiferent dacă sunt în foi de varză sau foi viță, umplute cu carne de porc sau pui, sarmalele stau la loc de cinste pe masa de Crăciun. Apărute prima dată în Imperiul Otoman, sarmalele reprezintă o exemplificare clară a felului în care istoria, gastronomia și comerțul sunt conectate între ele. Peste 24 de țări din Europa de Est și Asia au preluat sarmalele și au modificat rețeta în funcție de cultura locală.

Dacă tot vorbim de mâncare tradițională, o altă recomandare merge către friptura de porc la tavă și cârnații de casă. Garnitura cea mai rapidă, gata de consum în 90 de secunde (!), vine de la Aviko: este vorba despre cartofii prăjiți Turbo. Servire extra rapidă și în Ajunul Crăciunului!

Până la urmă, clienții așteptați la masă în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să fie pe deplin mulțumiți de mâncare. Și pentru că an de an meniul de Crăciun primește îmbunătățiri, sperăm că în lista noastră ai găsit idei care să îți servească drept sursă de inspirație!