craciunul-in-jurul-lumii-partea-1

O aventură a gustului de Crăciun în jurul lumii

Află mai multe despre mâncărurile tradiționale de sărbătoare și asocierile de vinuri din diferite țări

Mâncăruri tradiționale de sărbători din diferite țări

Pe măsură ce se apropie Crăciunul, mâncărurile tradiționale de sărbătoare reprezintă o parte importantă din meniul restaurantului. Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, iar noi îi invităm pe cititorii noștri într-o aventură globală a gustului, pentru a descoperi felurile de mâncare festive emblematice din țări diverse, din America până în Suedia. Aceste feluri de mâncare pot fi, de asemenea, o sursă de inspirație, deoarece clienții noștri sunt adesea dornici să experimenteze și să încerce mâncăruri festive tradiționale provenite de la alte națiuni. Iar pentru a însoți o masă delicioasă, am făcut și liste cu cele mai potrivite vinuri.


Statele Unite ale Americii - Curcan umplut

Niciun Crăciun american nu este complet fără o friptură tradițională de curcan. Acest fel de mâncare este plin de detalii impresionante: piele crocantă și rumenă, carne suculentă, umplutură de castane, sos bogat și, bineînțeles, nelipsitul sos de afine. Pentru a sublinia atmosfera festivă, putem să oferim un pahar de Chardonnay californian pentru a însoți felul de mâncare! În cadrul unui restaurant, te poți aștepta ca un curcan mic să fie suficient pentru 2-3 persoane, iar o pulpă de curcan umplută poate fi un preparat foarte apreciat în meniu.

 

Italia - Baccalá alla Vicentina

Sau cod preparat în stil Vicenza. O delicatesă neobișnuită care trebuie neapărat gustată de oricine vizitează Italia în această perioadă a anului. Toți ceilalți pot încerca să o reproducă, fie într-un restaurant, fie acasă. Pentru această rețetă, codul sărat este preparat într-un sos lăptos, cu anșoa și ceapă, îngroșat cu colagen până la o consistență cremoasă fantastică. Cu un pahar de Pinot Grigio fin, este o experiență de neuitat.

 

Regatul Unit - Vită Wellington

Regatul Unit este un adevărat centru gastronomic, cu cele mai bune arome din lume. Wellington-ul tradițional este o friptură de rinichi de vită, care se învelește în pulpă de ciuperci, apoi se rulează în aluat pufos și se prăjește până devine crocantă și aurie. Poate fi preparată și din vânat și există încercări notabile de versiuni din pește. Într-un restaurant, o porție poate fi servită pentru două persoane, iar împreună cu o friptură întreagă de mușchi file poate fi o cină excelentă pentru 4-6 persoane. Un Cabernet Sauvignon din regiunile calde ar fi un acompaniament demn de luat în seamă.

 

Franța - Coq au Vin

Sau cocoș în vin roșu – mâncarea de confort rustică, dar festivă, a francezilor. Cocoșul este un simbol național în Franța, iar o reuniune de familie sau o vizită în zi de sărbătoare la un restaurant este de neconceput fără el. După cum sugerează și numele, cocoșul (folosit din cap până în picioare) este gătit într-un sos bogat de vin roșu, la foc mic, pentru o perioadă lungă de timp, până când devine fraged. Rezultatul este un fel de mâncare plăcut de bogat, dar picant și acid, datorită vinului. Lângă el poți pregăti cartofi, legume rădăcinoase și napi. Servește acest preparat cu un Pinot Noir de Burgundia pentru o experiență galică complexă de Crăciun.

 

Suedia - Gravad lax

Somonul gravad, sau gravlax, este de fapt cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui pește, în acest caz unui file de somon. Această tehnică de pregătire păstrează cele mai bune calități ale peștelui, adăugând în același timp un plus de aromă. Gravlax este un proces de maturare uscată, care folosește sare, zahăr și condimente (boabe de ienupăr, mărar, coajă de lămâie etc.) pentru a conserva și aromatiza peștele. Pentru a accentua cât mai bine această bogăție de arome, alege un Sauvignon Blanc proaspăt și luxuriant!