Poke bowl, trendul gastronomic din Hawaii

  • Poke Bowl Trend Aviko Horeca

Poke bowl, trendul gastronomic din Hawaii

Afișat la 04/05/2021

Preparatele numite poke bowl se servesc în variante vegetariene, dar și cu carne, fructe de mare sau pește. Posibilitățile și variațiile de combinare a ingredientelor sunt practic nelimitate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care poke bowl-urile au devenit atât de populare în întreaga lume. Puțini știu că aceste preparate își au originea în gastronomia hawaiiană și că sunt preferatele surferilor. Citiți articolul nostru pentru a afla de unde provine bolul hawaiian cu bunătăți, ce are în comun cu sushi-ul japonez și de ce a luat cu asalt scena street food din întreaga lume.

Ce este un poke bowl?

 

Ce sunt de fapt aceste preparate cunoscute drept poke bowl-uri? Sunt mâncăruri nutritive și ușoare care se servesc în boluri, în general împreună cu orez, pește și legume sau fructe proaspete. Poke bowl este un preparat hawaiian înrădăcinat destul de mult în gastronomia japoneză. Termenul poke înseamnă "tăiat în bucățele", iar numele se referă la feliile sau bucățile de pește crud servite în bol deasupra orezului, împreună cu dressing, legume și condimente. La începuturi, preparatele de tip poke erau făcute din aproape aceleași ingrediente ca sushi-ul (uneori se spune că este vorba despre sushi "dezmembrat"), diferența fiind faptul că în varianta hawaiiană orezul este fierbinte. Exact acesta este cel mai mare secret din spatele gustului perfect al acestui preparat. În poke bowl găsim orez fierbinte și pește rece, ingrediente ale căror arome se îmbină în gură, oferind o explozie de gusturi! Din acest motiv preparatul trebuie servit imediat ce a fost gătit. Dacă trece prea mult timp între preparare și servire, temperaturile celor două ingrediente se egalizează, ceea ce distruge conceptul acestei delicatese.

Odată cu creșterea valului de popularitate au fost inventate multe variante pentru acest preparat. Deseori orezul este înlocuit cu tăiței asiatici (din soia sau din orez), în loc de pește se servește carne (diverse sortimente) sau tofu, iar preparatul este de multe ori garnisit cu sos sau ornat cu semințe și nucifere.

 

 

Puțină istorie

 

De unde provin de fapt poke bowl-urile? Vorbim despre o combinație de ingrediente caracteristice gastronomiei din Japonia, China, Filipine și Portugalia. Preparatul aduce împreună influențe din toate aceste gastronomii, care s-au întâlnit în Hawaii în secolele 19 și 20 în urma valurilor de migrație generate de contextul economic. Diversele grupuri etnice care au ajuns în aceste insule exotice au încercat fiecare să-și popularizeze preparatele tradiționale, ceea ce a dus la apariția acestor boluri "hibride". La începutul secolului 20, japonezii dominau populația din Hawaii (procentul era de aproximativ 40%). Asiaticii au venit în aceste insule pentru a lucra pe plantațiile de trestie de zahăr și de ananas. Nu după mult timp, au început să cultive orez, să producă sos de soia la nivel local și să popularizeze mâncăruri precum sashimi sau tofu. Populația nativă din Hawaii, migranții japonezi și alte gruppuri etnice ajunse în insule (filipinezi, portughezi, etc.) aveau un lucru în comun: adorau peștele crud. Prin urmare, un preparat constând într-o combinație a tuturor ingredientelor preferate ale acestora a devenit parte inerentă a gastronomiei locale.

Bolurile tradiționale (care au început să fie pregătite în Hawaii în anii 1970) includeau ton crud, alge tocate și nuci pecan. Nu după mult timp acestui preparat i-a fost adăugat și orezul, apoi dressingul și alte ingrediente. Bolurile din prezent sunt variații fanteziste ale preparatelor originale - pot include orez, tăiței asiatici, fructe de mare, pește (crud sau prăjit), legume marinate, fructe exotice, condimente asiatice - sos de soia, teriyaki sau wasabi -, împreună cu diverse dressinguri atractive.

 

Un trend gastronomic puternic

 

Din Hawaii până în alte state americane și chiar și în Europa, trendul acestui preparat a început cu ceva timp în urmă și încă se menține pe poziții. Bolurile colorate, pline de ingrediente proaspete, nu doar că au ajuns să fie savurate la nivel global, ci au reprezentat sursă de inspirație pentru multe restaurante, care au ales să servească preparatele lor clasice în această formă - în bol. Cum se gătește un poke bowl sau un preparat inspirat din acest trend hawaiian ? Destul de simplu, iar potențialul de experimentare cu ingredientele este nelimitat. Iată câteva ponturi :

 

  • În ciuda faptului că orezul fierbinte este ingredient de bază pentru poke bowl-uloriginal, el poate fi înlocuit cu orez, soia, tăiței soba sau quinoa. La fel ca orezul din varianta tradițională, tăițeii pot fi serviți și fierbinți, spre exemplu în lapte de cocos.
  • Ingredientul esențial pentru acest preparat hawaiian este peștele crud - felul în care acesta se pregătește fiind de altfel originea numelui poke bowl.Sashimi de ton sau somon ar trebui preparat prin tăierea fileurilor întâi pe lung și apoi în fâșii sau cubulețe. Nu vreți pește? Îl puteți înlocui cu pui prăjit, tempura cu creveți, carne de crab fiartă sau vită teriyaki. În variantele vegetairene, o alegere perfecta este tofu - poate fi marinat, prăjit sau doar condimentat cu arome asiatice.
  • Dacă serviți un bol cu pește crud, aroma sa va fi completată perfect cu sos de soia. În funcție de alte ingrediente din bol, puteți folosi un dressing pe bază de tahini, unt de arahnide, chutney de mango, oțet din orez sau melasă de cocos.
  • Legumele proaspete nu trebuie să lipsească din niciun bol. Morcovi tăiați bețișoare, castraveți, lăptucă, ceapă verde sau avocado - toate se potrivesc aproape cu orice. Încercați legume care au culori atractive, pentru a face bolurile să fie mai aspectuoase și mai apetisante. Puteți alege orice legume, după bunul plac.
  • Pentru a intensifica aroma unui poke bowl, încercați să adăugați și ingrediente atipice pentru gastronomia asiatică. Ghimbirul marinat, algele wakame sau sosul wasabi sunt alegeri perfecte. La final, preparatul poate fi ornat cu ceapă verde tocată mărunt sau cu semințe de susan.

 

Un preparat apetisant

 

Doar de dumneavoastră depinde ce puneți în poke bowl. Ceea ce se servește în prezent în restaurante sunt variante atât de diverse, încât puteți experimenta fără limite și vă puteți "face de cap" cu gusturile și aromele. Este important să umpleți vasul cu ingrediente care se potrivesc și se combină în feluri interesante, dar care au texturi și culori diferite. Astfel, preparatul va fi aspectuos și atrăgător și, mai presus de orice, va avea un gust misterios, distinct.

Cum să serviți un astfel de preparat ? Diversitatea ingredientelor îl fac oricum extrem de atractiv, prin urmare nu va fi nevoie de aranjamente de masă sau elemente de decor speciale. Așa cum indică și numele, preparatele de tip poke bowl se servesc în castronele sau boluri - de preferat mari și încăpătoare. Și cum preparatul seamănă cu cele servite în gastronomia japoneză, le puteți oferi oaspeților bețișoare în locul tacâmurilor tradiționale.

 

Întreaga lume s-a îndrăgostit de aceste poke bowl-uri. Popularitatea lor este dovedită de numărul uriaș de hashtag-uri #pokebowl de pe Instagram - aproape 900.000! Nici nu este de mirare, având în vedere că acest preparat hawaiian prezintă nenumărate beneficii. Este extrem de gustos și hrănitor, ușor de preparat, arată foarte bine și conține o varietate de nutrienți valoroși. Dacă doriți să țineți pasul cu așteptările clienților care frecventează restaurantele, aveți în vedere introducerea poke bowl-urilor în meniu - nu neapărat varianta tradițională hawaiiană. Puteți crea propriile combinații unice de arome, fie mai seci, fie cu mai mult dressing, sau chiar variante pentru desert. Clienții care sunt în căutare de experiențe culinare moderne cu siguranță vor aprecia această idee!


Boluri pentru livrare sau cumpărare la pachet?

 

În ultima vreme s-a înregistrat o creștere dinamică a segmentului de livrare de alimente, iar pandemia și restricțiile impuse în sectorul HoReCa din multe țări pentru limitarea efectelor acesteia au accelerat și mai mult această creștere. Întrebarea este: oare un meniu cu preparate de tip bowl food este fezabil în variantă pentru livrare sau cumpărare în regim takeaway ? Cu siguranță. Atât tipul de bol (spre exemplu recipient din hârtie pentru livrare), cât și ingredientele (orez, legume tăiate bețișoare, diverse semințe, bucăți de pește, sosuri ambalate separat) sunt perfecte pentru transport, iar calitatea nu are de suferit. Merită să găsiți soluții pentru a vă remarca printre numeroasele oferte de pe piață și să le oferiți clienților ceva special. O opțiune ar fi să vă creați propriul bol - o "bază" specială, pentru care să oferiți mai multe variante de ingrediente suplimentare din care clienții să își aleagă preferatele. Sau puteți alege să serviți boluri tematice - spre exemplu să oferiți experiența unei călătorii gastronomice prin lume.