Ingrediente gastronomice sustenabile: ciupercile

  • Mushroom

Ingrediente gastronomice sustenabile: ciupercile

Afișat la 06/02/2022

Se vorbește tot mai des despre nevoia de soluții sustenabile, iar industria ospitalității nu se poate ascunde de aceste procese și tendințe de neoprit. Alimentele pe care le alegem și le consumăm nu sunt deloc lipsite de importanță din punct de vedere economic, social, de mediu și de sănătate, iar etica poate fi un criteriu în plus în conceperea unui meniu modern. În noua noastră serie de articole vă dăm ponturi utile pentru a vă ajuta să creați meniuri sustenabile, variate și complete.

Există multe decizii mici care ne pot aduce mai aproape de sustenabilitate: unele dintre ele sunt legate de ingredientele pe care le alegem, altele de diverse alte soluții gastronomice. Există o preferință din ce în ce mai mare pentru producătorii locali: nu numai că alegeți să vă aprovizionați dintr-o sursă de încredere și susțineți fermierii locali, dar puteți fi mai încrezător și în ceea ce privește metoda de producție, iar produsul final este întotdeauna garantat proaspăt. De asemenea, utilizarea fructelor și legumelor de sezon este o alegere sănătoasă, delicioasă și ecologică, deoarece alimentele nu trebuie să fie transportate la restaurantul vostru din cealaltă parte a lumii. Găsirea unor producători etici reprezintă un angajament și mai puternic: în felul acesta, se garantează că materiile prime și produsele astfel obținute nu sunt exploatate sau produse prin metode distructive pentru mediu. Alegând produse organice, fără chimicale, aveți grijă și de sănătatea mediului înconjurător, precum și de sănătatea oamenilor.

În ultima vreme s-a atras atenția frecvent asupra evitării risipei. Merită să ne amintim că, atunci când sunt pregătite mâncăruri în exces, nu numai produsul final este irosit, ci și apa, energia și forța de muncă utilizate. Aviko va ajută să vă planificați fiecare pas, pentru că, pentru a acoperi doar consumul efectiv, puteți prepara oricând numai cantitatea de mâncare de care aveți nevoie, din produsele care rezistă foarte bine în congelator. Dezvoltarea ofertelor fără carne devine, de asemenea, din ce în ce mai importantă. Creșterea de animale necesită mult mai multe resurse decât producția vegetală, așa că puteți contribui și la economisiarea apei prin reducerea consumului de carne. Din ce în ce mai mulți clienți caută opțiuni vegetariene și vegane, dar puteți oferi și consumatorilor de carne mâncăruri vegetariene interesante și irezistibile, așa că ar merita să vă îndreptați în această direcție!

Culturi uitate, mai puțin populare, de plante cum ar fi topinamburul sau cornul, pot fi o bună alternativă la mâncărurile din carne: folosindu-le, contribuiți la menținerea stocului genetic al Pământului și la combaterea monoculturii. Ciupercile, subiectul articolului nostru, pot fi o soluție la fel de bună: cultivarea ciupercilor bogate în proteine necesită mult mai puține resurse decât multe alte legume, ca să nu mai vorbim de carne.

Pentru creșterea ciupercilor, producătorii folosesc materiale reciclate din alte sectoare agricole: bălegar de vacă, știuleți de porumb, coji de migdale, paie, rumeguș. De asemenea, cultivarea ciupercilor necesită o cantitate minimă de apă. De exemplu, 1 kg de ciuperci din specia champignon are nevoie doar de 7 litri de apă - pe parcursul întregului sezon de creștere. Pentru a avea un termen de comparație, un kilogram de varză necesită 280 de litri de apă. Pentru a produce un kilogram de carne de pui sunt necesari 4.330 de litri de apă, iar un kilogram de carne de vită necesită aproximativ 16.000 de litri de apă (din care cea mai mare parte este folosită pentru a hrăni animalul).

În plus, cultivarea ciupercilor generează mult mai puține emisii de carbon și necesită mai puțin teren decât majoritatea activităților agricole. Ciupercile sunt cultivate pe verticală, deci necesită puțin spațiu. Nu este nevoie de implicarea de noi suprafețe și de defrișări. În plus, ciupercile pot fi cultivate în clădiri dezafectate care nu mai sunt potrivite pentru alte scopuri (de exemplu, grajduri vechi sau pivnițe).

Cu toate acestea, merită să fim conștienți și de dezavantajul ideii de a crește ciuperci: este mult mai greu să ne cultivăm propriile ciuperci acasă decât să cultivăm roșii, cartofi sau ierburi aromatice, așa că nu este greșit, totuși, să ne bazăm în principal pe soiurile sălbatice și pe producția cultivatorilor locali.