Ce putem folosi în loc de ulei de floarea-soarelui?

  • Napraforgoolaj Helyett

Ce putem folosi în loc de ulei de floarea-soarelui?

Afișat la 27/07/2022

Popularitatea uleiului de floarea-soarelui este în creștere, în ciuda faptului că prețul mondial a crescut semnificativ în ultima vreme, în mare parte din cauza războiului ruso-ucrainean - în condițiile în care 80% din întreaga cantitate de ulei de floarea-soarelui din lume este produsă în această regiune. Se estimează că Ucraina va produce cu minimum 40% mai puțin ulei de floarea-soarelui în acest an, iar în Marea Britanie, producătorii de chipsuri și batoane de muesli au fost deja forțați să își schimbe rețetele și să înlocuiască uleiul de floarea-soarelui cu ulei de rapiță rafinat. Uleiul de floarea-soarelui este utilizat și în producția de pâine, biscuiți și maioneză, astfel că schimbările pot afecta și aceste produse.

Cu toate acestea, avem nevoie de ulei, într-o formă sau alta și este greu să îl evităm în bucătărie, mai ales că grăsimea reprezintă, totuși, un nutrient esențial pentru corpul nostru, deoarece furnizează energie, ajută la buna funcționare hormonală și la absorbția vitaminelor. Cum putem înlocui eficient uleiul de floarea-soarelui? În articolul nostru vă prezentăm rezultatele cercetării pe care am făcut-o pe acest subiect.

Prețurile de pe piața mondială ale uleiurilor vegetale atinseseră deja maxime istorice înainte de război, iar acum cererea crescută de alte tipuri de ulei - în special de rapiță, soia și palmier - împinge prețurile și mai sus. Dintre alternativele enumerate, uleiul de palmier este cel mai ieftin, dar se știe că are un impact negativ asupra mediului, prin urmare nu este cea mai bună alegere din punct de vedere ecologic. 

Din punct de vedere al sănătății, grăsimile mononesaturate sau polinesaturate sunt mai benefice pentru organism decât cele saturate. Dintre uleiurile vegetale populare produse la nivel mondial, uleiul de rapiță conține mai puține grăsimi saturate decât cel de floarea-soarelui. Uleiul de soia conține ceva mai mult, iar cel de palmier este considerabil mai scump, așa că merită să ținem cont de aceste aspecte atunci când alegem. Din punct de vedere al prăjirii, în timp ce uleiul de floarea-soarelui poate fi încălzit la temperaturi mai ridicate înainte de a atinge punctul de ardere, alte tipuri de ulei se descompun adesea în substanțe precum aldehidele, care au de obicei un gust și un miros neplăcut și sunt și dăunătoare pentru sănătate. În schimb, pentru că grăsimile mononesaturate sunt mai stabile la căldură, iar uleiul de rapiță și uleiul de măsline conțin niveluri ridicate de grăsimi mononesaturate, cum ar fi acidul oleic, unele companii alimentare folosesc uleiuri cu conținut ridicat de oleic pentru prăjire, deoarece acest tip de ulei nu trebuie schimbat atât de des.

Să vedem, așadar, care sunt grăsimile pe care le putem folosi și ce avantaje și dezavantaje prezintă acestea.

Uleiul de cocos

Uleiul de nucă de cocos poate face parte dintr-o dietă echilibrată și variată, de exemplu ca înlocuitor al untului și al grăsimilor animale. Este un excelent stimulent imunitar datorită acidului lauric pe care îl conține și care, în afară de uleiul de cocos, se găsește doar în laptele matern. Odată ce intră în organism, conținutul său ridicat de grăsimi este transformat în energie într-un timp scurt. Rezistă bine la tratamentul termic, astfel încât să putem prăji carne și chipsuri în acest tip de grăsime. Spre deosebire de versiunea virgină, uleiul de cocos filtrat are un gust neutru.

Grăsimile de origine animală

Grăsimile animale, care sunt solide și tartinabile la temperatura camerei, au o proporție mai mare de acizi grași saturați. Grăsimile de pasăre, de rață și de gâscă sunt delicioase și merită redescoperite. Acestea conțin mai puține grăsimi saturate și mai multe grăsimi mononesaturate și polinesaturate decât alte grăsimi animale. Untul este unul dintre cele mai vechi produse alimentare fabricate din grăsimi animale, este bogat în calorii, dar ușor de digerat și de absorbit de organism, și reprezintă fără îndoială o sursă excelentă de vitamine liposolubile.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este cel mai recomandat tip de ulei, fiind de fapt, unul dintre cele mai vechi alimente din lume. Se obține prin presare, după zdrobirea măslinelor, iar cel de măsline extravirgin, obținut exclusiv prin presare, este cel mai delicios și mai scump tip de ulei de măsline. Are un conținut ridicat de acizi grași mononesaturați și polinesaturați, dar încălzirea sa nu este recomandat - mai degrabă se consumă turnat pe salate. Consumul regulat de ulei de măsline extravirgin protejează sistemul vascular de calcificare, reduce nivelul de colesterol LDL din sânge, precum și riscul de tromboză și alte boli cardiovasculare.

Uleiul de rapiță

Acest tip de ulei reglează nivelul colesterolului, ajută la absorbția vitaminei A și este un excelent antioxidant. Nu are un gust distinct, astfel încât poate deveni un ulei de folosință generală în bucătăriile noastre în locul uleiului de floarea-soarelui. Deși polenul de rapiță poate provoca o reacție alergică, uleiul rafinat de rapiță nu poate conține particule de polen și, prin urmare, nu prezintă niciun risc.

Ulei de semințe de dovleac

Uleiul de semințe de dovleac are o aromă foarte puternică și distinctivă, așa că este recomandat (aproape) numai pentru salate - chiar și dintre aceasta, pentru cele mai simple. Din cauza intensității sale, nu are nevoie de multe ingrediente, deoarece are o aromă puternică deja în sine. Este benefic pentru problemele de prostată și ajută la problemele de menopauză la femei.

Uleiul din semințe de struguri

Din cauza aromei sale puternice, este recomandat mai mult pentru salate, deși cei cărora le place îl pot folosi și pentru prăjirea cărnii, deoarece are cele mai puține produse de ardere în comparație cu alte tipuri de ulei. Consumul său regulat poate fi benefic pentru vedere.