mancaruri-de-iarna-in-stil-Aviko

Mâncăruri de iarnă în stil Aviko ‒ sau cum să așteptăm primăvara într-o dispoziție mai bună

Iarna este perioada în care acumulăm energie, fiind sezonul perfect a savura feluri de mâncare mai grase și bogate în carbohidrați. Care ar putea fi motivul pentru acest lucru? Şi oare merită să cedăm tentației? 

Nu vrem să sfătuim pe nimeni să exagereze, dar adevărul este că, în limitele rezonabilului, merită să ascultăm de vocea corpului...

Nu, nu e vorba de lăcomie! Baza fiziologică a foamei de iarnă

Ai observat fenomenul? Atunci când temperaturile scad, mulți oameni își dau seama că au poftă de mâncăruri mai bogate în carbohidraţi şi/sau mai grase, cum ar fi ciocolata, brânza sau chiar junk food (chipsuri, produse de patiserie sau pizza). 

Evident, dacă mâncăm în acest fel ne vom îngrășa puțin: potrivit unor studii, în medie, cu până la 1 kilogram în timpul lunilor de iarnă. Adevărul este însă că, până la un punct, grăsimea este bună pentru noi, fiind utilă mai ales iarna. Contrar a ceea ce mulți cred, grăsimea este necesară, iar persoanele cu un deficit de grăsime corporală se pot confrunta cu probleme, mai ales în lunile mai reci ale anului. Acestea pot suferi de oboseală, răceli mai frecvente, digestie proastă sau constipație.

Grăsimile și carbohidrații ne furnizează energie, iar rezervele de grăsime ne permit să rezistăm perioade lungi de timp fără să mâncăm. Această „foame de iarnă” a fost moștenită de la strămoșii noștri: când omul era vânător și culegător, își petrecea lunile de iarnă fără să mănânce aproape nimic. Există studii care arată că strămoșii noștri își stocau rezervele de energie înainte de zilele reci de iarnă. 

Grăsimea ne ajută să menținem o temperatură corporală adecvată. Este ca și cum am purta o haină în plus în zilele reci în care corpul trebuie să își mărească consumul de energie pentru a activa funcțiile care generează căldură corporală.

Pofta sănătoasă şi mâncatul în exces: care e diferenţa?

Hai să scăpăm de o prejudecată modernă! O masă ușor grasă şi cu o cantitate suficientă de carbohidrați nu înseamnă automat junk food. De fapt, problema nu este cu mâncarea în sine, ci mai degrabă consumul excesiv poate fi dăunător. 

În orice perioadă a anului, trebuie să avem grijă să nu mâncăm doar din plictiseală sau pentru consolare. A asculta cerințele organismului nu trebuie să însemne să mâncăm emoțional, obicei de care putem fi tentați şi iarna din cauza vremii nefavorabile, a activității fizice mai puțin intense, pentru că petrecem mai mult timp în casă sau pentru că ne plictisim.

Dar odată ce am văzut asta, trebuie să ne uităm și la reversul medaliei, care ne arată că poftele naturale ale organismului nu trebuie să fie complet reprimate. În lunile cu vreme mohorâtă și mai puțină lumină, organismul nostru își mărește producția de melatonină pentru a regla ciclurile de somn, ceea ce duce la scăderea temperaturii corpului și la nevoia de a avea mai multă grăsime, în compensare.

Preparate sănătoase şi perfecte pentru lunile de iarnă

Vrei să le oferi clienţilor tăi ceva sănătos, dar și foarte delicios? Îţi recomandăm să arunci o privire la gama noastră de produse!

Pe lângă gustul apetisant de brânză, buletele crocante cu brânză cheddar şi chilli au şi avantajul suplimentar că sunt concepute special pentru a fi împărţite în familie sau cu prietenii. Ce poate fi mai bun pentru a alunga tristețea iernii decât o masă delicioasă împreună cu cei dragi?

Calamarii pane sunt obținuți din fâşii de calamar, presărate cu firimituri fine, congelate şi apoi ambalate ‒ așa se prepară fâşiile de calamar în stil Aviko. Da, şi acest preparat conţine grăsimi preţioase pentru organism şi carbohidraţi! Să nu uităm însă că ingredientul principal conține vitaminele B2, B3, B6, B12 şi C, care ajută la prevenirea durerilor de cap, a migrenelor, îmbunătățesc digestia, scad riscul bolilor cardiovasculare și stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Şi iată că se adevereşte încă o dată că ceea ce este fantastic de delicios nu este neapărat nesănătos! 

Același lucru este valabil și pentru burgerul vegetal din oferta noastră. Dietele vegetariene au o serie de beneficii, de la creșterea stării de bine și îmbunătățirea calității vieții până la contribuția la sisteme alimentare durabile. Din ce în ce mai mulți oameni aleg dietele pe bază de plante nu doar la nivel mondial, ci şi la noi. Burgerii noștri reprezintă doar una dintre opţiunile care susțin această tendință, eliminând falsa dilemă dacă vrem să mâncăm sănătos sau să ne mai şi bucurăm de viață, mai ales în zilele friguroase.