
Mâncare stradală sănătoasă: savoare fără vinovăție
Ce ne place cel mai mult la conceptul de street food? Este casual. Este rapid. Și, mai presus de toate, clienții îl adoră. Dar oare este și sănătos? Nu prea era.. Până acum.
Ne vom concentra pe mâncarea stradală sănătoasă pentru a vă oferi rețetele savuroase de street food pe care clienții restaurantelor pe care le conduceți le merită, pentru a se bucura de mâncare bună, sănătoasă și plăcută în același timp. Iar dacă clienții mulțumiți, poți fi siguri că profitul va crește!
Cui nu-i place să-și suflece mânecile și să se înfrupte dintr-un coș de aripioare lipicioase sau cu un gyros? Este distractiv, un pic murdar – și întotdeauna gustos. Dar mâncarea stradală tradițională este adesea considerată nesănătoasă… iată însă cum putem să schimbăm această percepție!
Hai să dăm un nou sens termenului „fast food” cu aceste 5 rețete rapide și sănătoase!
Mici din carne de pește
Feliile de pește se pun în apă cu sare și zeamă de lămâie pentru 10-15 minute. După aceea se scurg bine şi se pun în robotul de bucătărie alături de ceapă, usturoi, mirodenii şi pesmet. Totul se toacă mărunt până obținem o pastă. Se adaugă uleiul, sare şi piper şi se amestecă puţin pentru omogenizare. Compoziția obținută se pune la rece pentru aproximativ 1 oră.
După aceea, cu mâinile puțin umede, modelăm mititeii care se pot coace la grătar sau într-o tigaie antiaderentă. Dacă se folosește tigaia antiaderentă, aceasta trebuie încălzită bine și unsă cu ulei, după care se prăjesc micii ușor, cât să se rumenească, dar să nu se usuce.
Se servesc cu mujdei de usturoi și suc de roșii, alături de o garnitură de cartofi dulci wedges.
Frigăruri (kebabul românesc)
Frigăruile se prepară de obicei cu piept de pui, care este marinat peste noapte și apoi fript pe grătar, singur sau împreună cu legume. Acest fel de mâncare poate fi preparat și cu alte tipuri de carne, cum ar fi carne de porc, vită sau pește (somon, amur alb, șalău etc.). Dacă alegem varianta de pește, ideal este să combinăm bucăți de file de pește gras cu bucăți de file de pește slab.
Carnea aleasă este de obicei tăiată în cuburi și așezată pe frigărui, singură sau cu legume tăiate în cuburi, de obicei ardei, roșii, dovlecei sau ciuperci. „Kebabul” românesc se servește cu cartofi dulci și mujdei de usturoi.
Burgeri sau chiftele de pește
Burgerii sau chiftelele de pește au la bază aceeași compoziție, singura diferență constă în etapa finalizării: burgerii de modelează în formă de discuri plate și se frig pe plită, grătar sau tigaie teflonată, iar chiftelele primesc formă rotundă și de regulă se prăjesc în ulei încins.
Compoziția se realizează din carne de pește (crap, cod sau amestec de cod și somon, cod și șalău etc.), cartofi, ceapă, usturoi, ou, pesmet, se asezonează cu nucșoară, pătrunjel (sau mărar), boia, sare și piper.
Fish & chips – puțin altfel
Acest favorit trece printr-o transformare sănătoasă, dar fără a pierde din savoare. Înlocuind peștele și cartofii prăjiți tradiționali, vom prepara fileuri de pește alb sfărâmicios și cartofi dulci pentru un rezultat mai ușor.
Fileurile de pește se așază pe o foaie de copt ușor unsă cu ulei. Se prepară un amestec de pesmet (coajă de lămâie, parmezan, pătrunjel, piper, 1 lingură de ulei) pe care-l împărțim în mod egal între fileuri, apăsând ferm pe partea superioară a fiecăruia cu dosul unei linguri. Se pune la cuptor și se lasă totul să se gătească timp de încă 15-18 minute sau până când miezul este auriu, iar peștele este opac.
Se servește cu cartofi dulci preparați la cuptor.
File de pește în sos picant cu legume
Secretul acestei rețete constă în sosul picant preparat din legume și mirodenii. În acest sos adăugăm fileurile de pește spălate și condimentate cu puțină sare și piper, după care se lasă încă 15 minute pe foc, până când sosul scade puțin și este mai concentrat. Se servește peste cuburi din cartofi dulci.