varza aviko wraps

Fă-ți meniul de iarnă special cu varză preparată ingenios

Deși pentru mulți oameni varza pare o legumă cam mediocră, ea este, de fapt, unul dintre cele mai versatile ingrediente din toată gastronomia de toamnă și de iarnă.

Pe piață pot fi găsite o mulțime de soiuri de crucifere, care pot fi preparate creativ în nenumărate moduri: varză roșie, varză cu căpățână ascuțită, bok choy… și lista poate continua. În același timp, varza poate fi păstrată pe tot parcursul iernii dacă este conservată bine. Varza acră și murăturile de varză cu oțet și zahăr sunt nu numai foarte populare, ci și componente esențiale ale bucătăriilor din regiunea Balcanilor. Mai ales în sezon, varza este un ingredient deosebit de profitabil datorită prețurilor prietenoase, fiind omniprezentă în restaurantele de tip street-food, precum și în cantinele și bistro-urile cu prețuri accesibile.

 

Varză prăjită ca garnitură

Varza prăjită este una dintre cele mai simple, dar și cele mai delicioase garnituri din lume, care poate fi preparată atât din varză cu căpățână albă, cât și din varză roșie, deși varianta cea mai gustoasă are la bază varza creață prăjită. Preîncălzim cuptorul la 200 °C și pregătim varza. Crestăm căpățâna cu ajutorul unui cuțit, apoi cu o seringă de bucătărie injectăm lapte (cel mai bine de capră) prin orificiile obținute. După 40-50 de minute la cuptor, textura verzei se înmoaie, iar aromele laptelui și ale legumei se combină într-o minunăție incredibil de cremoasă, dar cu aromă distinctă de varză. Se curăță primele 2-3 straturi de frunze arse, iar apoi varza răcită se taie în bucăți care se prăjesc la tigaie pentru o aromă și mai deosebită. Varza prăjită se poate servi cu mâncăruri de rață și de gâscă, dar și cu burgeri cu arome mai speciale, sau chiar la festivaluri de street food, cu cârnați și fripturi, însoțită de muștar picant și pâine cu drojdie, precum și de cartofi prăjiţi premium super crocanţi cu coajă rustici de la Aviko.

 

Varza roșie este pur și simplu ideală pentru a fi pusă la fermentat! 

Cu un proces foarte simplu, o poți transforma într-una dintre cele mai delicioase legume fermentate din lume, ce poate fi apoi folosită într-o varietate de stiluri diferite de mâncăruri. Varza roșie se taie în fâșii subțiri de 3-4 mm cu feliatorul, apoi se îndepărtează părțile albe, mai groase, din jurul cotorului. Varza tăiată în felii se tăvălește într-o cantitate de sare echivalentă cu 2% din greutatea sa, apoi se distribuie uniform și se videază în pungi cât mai mari. Pungile vidate se lasă să se odihnească într-un loc călduț timp de 4-5 zile, iar când leguma a căpătat o culoare roşu-violet strălucitoare și pungile sunt deja ușor umflate, varza fermentată este gata! Se poate păstra la frigider o perioadă de timp oricât de lungă – și poate fi „regenerată” oricând, într-o lingură de ulei sau unt rumenit la foc mediu. Se potrivește de minune în gyros sau kebab, dar merge foarte bine și cu pulpe de rață la cuptor sau chiar cu o simplă tocană de vită. Dintre pești, se asortează cel mai bine cu aromele mai pronunțate ale tonului și macroului, dar poate fi o completare magistrală și la un hot dog inovator, lângă o maioneză delicioasă de casă. 


Varza murată este unul dintre cele mai sănătoase preparate din lume

...și un element de bază în unele dintre cele mai delicioase mâncăruri. Unul dintre modurile de preparare mai puțin cunoscute este coacerea verzei într-o tavă în loc de fierberea în zeamă. Dar cum anume? Frunzele de varză se aranjează una peste alta într-o tavă de copt, dar nu într-un strat prea gros, și se amestecă cu niște bacon tăiat în cubulețe mărunte. Totul se coace în cuptorul preîncălzit la 200 °C, fără ventilație, timp de aproximativ 15-20 de minute, până când varza devine ușor aurie și baconul este frumos și crocant. Se recomandă pentru aproape orice fel de mâncare – din categoria peștilor se potrivește bine cu somnul, iar dintre cărnuri, cu o felie de ceafă de porc marinată cu muștar. Dacă o servim ca garnitură la carne la grătar, merită să alegem cartofii prăjiți premium Super Crunch Steakhouse ca acompaniament suplimentar și să preparăm un dip de iaurt cu usturoi și ierburi – efectul va fi garantat!