
Deserturi fantastice cu găluște – cu cele mai gustoase fructe de sezon
Globul este simbolul perfecțiunii de mii de ani, așa că nu e de mirare că ne place să întâlnim frumoasele găluște rotunde și pe farfuriile noastre. În acest articol, prezentăm diferitele tipuri de găluște și oferim și câteva idei despre cum pot fi completate cu fantasticele fructe ale sezonului de vară. Găluștele funcționează extraordinar într-o varietate de contexte: pot fi servite într-un restaurant elegant, pot fi transformate într-o mâncare stradală cool sau pot fi integrate în oferta de bufet pentru diverse evenimente.
Arancini, găluște italienești
Italienii vin cu soluții ingenioase în orice domeniu gastronomic, inclusiv în cel al găluștelor dulci. Arancini, care sunt găluște de orez prăjite, pot fi servite atât în varianta dulce, cât și sărată. Prima versiune se prepară prin modelarea orezului cu lapte în formă de găluște, care se înmoaie în ou și pesmet, apoi se prăjesc în ulei încins. Produsul de bază, orezul cu lapte, poate fi aromatizat cu cardamom, boabe de tonka, vanilie, cocos sau chiar scorțișoară. Acest fel de mâncare este delicios și cu cremă de ciocolată sau sos de vanilie, dar vara merită să folosim pentru pregătirea sa aromele sezonului. Un ragu delicios de vișine merge foarte bine cu arancini, sau poți pregăti și un coulis dulce-acrișor cu zmeură. Pentru o armonie interesantă din punct de vedere al aspectului, al gustului și al temperaturilor de pe farfurie, globul de orez fierbinte poate fi servit cu un bulgăre de înghețată de mango.
Găluște la abur
Găluștele preparate la abur pot fi găsite nu numai în Asia, ci și în hütte (cabane) din Austria. Găluștele la abur sunt un tip de preparat din aluat dospit. Aluatul de bază seamănă cu cozonacul, fiind ușor de pregătit într-un restaurant și chiar de depozitat în formă congelată, astfel încât să ne putem planifica meniul în siguranță. Sufletul acestui tip de găluște este interiorul umplut cu fructe. Dacă ne inspirăm din Asia, putem alege piersici cu chilli și lime sau chiar prune cu ulei de susan și oțet de orez. În acest caz, găluștele se servesc cu un sos de fructe plăcut acidulat. Versiunea clasică din stațiunile de schi este servită cu cremă de ouă cu vanilie și semințe de mac cu zahăr. Și această variantă este delicioasă, dar ar fi mai bine să așteptăm cu ea meniul de iarnă.
Găluște umplute
Pregătirea aluatului pentru găluștele umplute cu fructe este o știință specială. De obicei, folosim cartofi pentru a pregăti aluatul, deoarece scopul este de a-l face atât ușor, cât și suficient de rezistent pentru a ține umplutura. Formula de bază este simplă, întrucât lista de ingrediente este scurtă: făină, cartofi fierți, grăsime, sare și ou. Atât calitatea cartofilor fierți, cât și a făinii pot varia, așa că de fiecare dată trebuie să facem un test de gătit și să ajustăm aluatul în consecință. În timpul verii, fructele de sezon își intră în drepturi, așa că putem umple găluștele cu căpșuni, piersici, prune, pere și smochine. O completare autentică poate fi pesmetul prăjit în unt, în care putem să tăvălim găluștele după gătire. Pentru le face și mai interesante, putem adăuga un jeleu de fructe, ierburi aromatice, fructe murate sau chiar și o cupă de înghețată cu scorțișoară.
Găluște cu brânză de vaci
Europa de Est are o tradiție îndelungată a pastelor și găluștelor preparate cu produse lactate fermentate. Aici se fac tăiței din urdă și găluște din brânză de oaie, iar unul dintre deserturile preferate sunt găluștele din brânză de vaci. Acest fel de mâncare minunată necesită foarte puține ingrediente: avem nevoie doar de griș, ou, brânză de vaci, coajă de lămâie și sare, care se amestecă bine. Marele secret pentru a găti găluștele este să le arunci usor în apa care fierbe, condimentată bine cu zahăr și sare. În mod tradițional, găluștele de brânză de vaci sunt servite cu smântână amestecată cu zahăr și, ca și găluștele cu fructe, cu pesmet prăjit în unt. Aromele mai discrete ale brânzei de vaci pot fi înviorate prin adăugarea pe farfurie a unui element complementar de fructe mai acidulate, de exemplu, un compot proaspăt de coacăze sau un sos delicios de agrișe.